SANCŢIUNE. Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să sancţioneze cu 15.000 de lei postul Pro TV pentru trei ştiri difuzate în ultimele luni. Una dintre ştirile vizate a fost şi cea despre femeia care s-a sinucis, după ce a stat pe un bloc din centrul Capitalei timp de 35 de ore. O altă ştire a fost despre cazul profesorilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, în care mai mulţi profesori sunt suspectaţi că ar fi cerut bani de la studenţi. În acest caz a fost prezentat în mod eronat numele unui medic, care s-a dovedit că nu avea legătură cu cazul.
În cazul femeii care s-a sinucis, care a creat o dezbatere mai lungă între membrii CNA şi reprezentantul postului, reporterul Cătălin Radu Tănase a făcut un live foarte aproape de locul unde s-a întâmplat tragedia. În materialul de aproape 4 minute realizat de Tănase, pe fundal, se putea observa trupul femeii acoperit cu o cârpă.
Adriana Păpureanu, reprezentantul Pro TV: „Nu a fost arătat cadavrul, era acoperit şi acel incident de câteva secunde, când vântul a umflat cârpa cu care era acoperită, acela s-a întâmplat în direct fără să aibă control, şi operatorul a primit comanda să închidă cadrul. Se poate vedea. Nu a fost nimic aranjat. Tot timpul a fost acoperită cu o pătură, dar la un moment dat a bătut vântul şi atunci s-a întâmplat. Exact în acel moment au venit pompierii şi au pus în faţa cadavrului o altă bucată de cârpă.”
Pe de altă parte, Radu Herjeu, membru CNA, a declarat: „Nu am o problemă, cadavrul este într-adevăr acoperit, dar există un aliniat clar în lege, în cazul acestor drame, sinucideri: radiodifuzării nu pot difuza imagini de la locul tragediei. Indiferent, acoperit, neacoperit, blurat, neblurat, aşa spune articolul 17 din cod. Nu am văzut nimic grotesc, dar legea interzice difuzarea unor imagini de la locul tragediei.”
Răsvan Popescu, – Mă mir că ştirea a durat atât. După ce că există un articol clar în lege, a mai şi durat minute în şir. Transmisia a durat patru minute. E destul de şocantă toată povestea.
Radu Călin Cristea – Acel articol despre care vorbea Radu Herjeu e valid invocat în acest context. Ceea ce cred că trimite apăsat acest articol este faptul că e o ştire incredibil de lungă. Legea interzice descrieri şi reconstituiri. Dacă acel corp acoperi, neacoperit, cu pala de vânt care pică la un moment dat nu figura insistent timp de patru minute, era ok.
Adriana Păpureanu – Este ultima ştire dintr un lung şir de ştiri. Dacă vreţi să vorbim de locul tragediilor, hai să ne gândim cât am dat cu toţii din zona în care s-a prăbuşit elicopterul acum un an şi ceva. Vorbim de tragedii aviatice. Am fosta colo toţi, am dat imagini şi a fost totul în regulă.
Radu Herjeu – Eu vorbesc pe lege. Legea e foarte clară de la ce drame nu se dau imagini, şi anume omucideri, sinucideri, mutilări, automutilări, tehnici criminale sau practici oculte. Căderea unui avion nu se încadrează la niciuna dintre astea (...). Din pucntul meu de vedere, ca telespectator şi ca om de televiziune, să-mi arăţă un cadavru acoperit cu o cârpă nu aduce nimic ştirii. Nu este decât un element pentru audienţă, atât. Pentru apetenţa românilor de a vedea morţi, cu sau fără cârpe, ştir că este un mort acolo şi o să se uite cu ochii, doar, doar o vedea pala de vânt. Problema e că acest cod prevede clar o astfel de situaţie. Şi într-adevăr să dai 4 minute cu reporterul care povesteşte cum a salvat pe cineva de la sinucidere, nu trebuia să fie cu omul sinucis în spate. Chiar nu se justifică în niciun fel.
Care au fost ştirile care au atras amenda de 15.000 de lei:
- Numele unui medic Adrian Tica, profesor de la Universitatea de Medicină din Craiova, a apărut în ştirea despre scandalul de la UMF Craiova în care mai mulţi profesori sunt suspectaţi că ar fi luat mită de la studenţi. În materialul prezentat la Ştirile de la ora 19.00, se menţiona că respectivul medic a fost dus cu duba la audieri. „Nu sunt vizat de anchetă şi nu am fost nici audiat în calitate de martor şi consider ca prin aceasta afirmaţie s-a urmărit denigrarea mea din punct de vedere al imaginii sociale, fiindu-mi adusă, cu bună ştiinţă, o gravă atingere demnităţii şi credibilităţii me1e ca profesor, cu atât mai mult cu cât ştirea nu nominalizează niciunul dintre cadrele didactice cu privire la care s-a pus în mişcare acţiunea penală.”, a menţionat medicul în sesizarea trimisă către CNA.
- O altă ştire care a atras sancţiunea Pro TV a fost despre femeia care s-a sinucis după ce a stat mai bine de 35 de ore pe un bloc. În cadrul materialului de patru minute, reporterul Cătălin Radu Tănase a prezentat cazul de la faţa locului, iar pe fundal se putea vedea cadavrul femeii acoperit cu o pătură.
- A treia ştire a fost despre o tânără decedată într-un accident de maşină şi despre care s-a menţionat că este cunoscută în oraş drept damă de companie. Membrii au considerat că informaţia nu avea nicio relevanţă în cadrul ştirii şi că femeiinu i-a fost respectat imaginea şi demnitatea.
Comentarii