"Internetul a fost cel care a făcut posibilă ancheta Panama Papers, aducând laolaltă 400 de jurnalişti din 100 de instituţii media din 80 de ţări", a declarat jurnalistul de investigaţie David Pegg (The Guardian), în cadrul conferinţei Rolul jurnalismului de investigaţie şi a presei libere în lupta anticorupţie, care a avut loc la finalul săptămânii trecute în Bruxelles, potrivit cyberculture.ro.
David Pegg a lucrat pentru The Guardian doar cinci ani, dar a avut privilegiul să contribuie la două dintre cele mai importante anchete din lumea financiară: Swiss Leaks şi Panama Papers, mai scrie George Hari Popescu, cyberculture.ro.
În timpul dezbaterii, Pegg a vorbit despre modul în care tehnologia, în general, şi internetul, în particular, au contribuit la munca jurnaliştilor de investigaţie.
- Internetul a fost cel care a făcut posibilă ancheta Panama Papers, aducând laolaltă 400 de jurnalişti din 100 de instituţii media şi 80 de ţări. Cine îşi putea imagina asta în urmă cu două decenii, în era telefoanelor şi a mail-ului?
- Sincronizarea globală între organizaţiile de media a creat un impact masiv la nivelul întregii lumi, indiferent de regimul politic sau de nivelul de trai.
- Viteza a fost uimitoare, nimeni nu a avut timp să reacţioneze sau să prevină răspândirea informaţiilor.
David Pegg a identificat trei provocări pe care internetul le-a adus profesiei de jurnalism:
- Protecţia datelor. Jurnaliştii trebuie să fie atenţi la datele pe care folosesc.
- Ştergerea urmelor. Orice activitate a jurnaliştilor în mediul online poate fi urmărită şi utilizată împotriva lor în cazuri de urmărire penală. Mai mult decât atât, agenţiile naţionale şi internaţionale de informaţii sunt interesate de acţiunile jurnaliştilor şi nu se tem să facă legături între mişcările şi acţiunile ziariştilor. IP spoofing (falsificarea adresei de IP), criptarea datelor şi alte astfel de acţiuni se numără printre abilităţile pe care trebuie să le posede jurnaliştii experimentaţi.
- Risc de urmărire penală. În legătură cu cele două de mai sus, mereu există riscul ca jurnaliştii să fie chemaţi în instanţă cu scopul de a preveni publicarea unor informaţii sau a investiga acţiunile lor.
În timpul discuţiei, Pegg i-a avertizat pe jurnalişti în legătură cu finanţarea privată.
„Nu vă bazaţi pe banii oamenilor bogaţi, pentru că unii dintre ei ar putea avea conturi în bănci elveţiene", a spus el.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Trimite un comentariu