UPDATE 2. Alexandru Rusu, celălalt jurnalist cercetat de comisia de disciplină, a solicitat şi obţinut o amânare, invocând faptul că avocaţii săi nu sunt prezenţi în ţară la acest moment. Jurnalistul a făcut dovada acestui fapt printr-o copie a biletelor de avion a celor doi avocaţi. Cazul lui va fi reluat pe 24 octombrie.
UPDATE 1. Cercetarea lui Cătălin Gomboş s-a încheiat în jurul orei 14.00. Comisia de disciplină va aştepta până miercuri, 12 octombrie, concluziile scrise ale jurnalistului de la Radio România şi posibile anexe în vederea formulării unui raport care mai târziu va ajunge la şeful radioului, Ovidiu Miculescu, pentru a fi analizate. Acesta din urmă va decide dacă este cazul sau nu ca ziaristul să fie sancţionat. În cazul în care se constată vreo abatere disciplinară, jurnalistul poate primi de la avertisment, la desfacerea contractului, în funcţie de gravitate.
„Radio România, instituţie publică media, nu stat în stat". Câţiva ziarişti de la canalele Radio România Cultural şi Radio România Internaţional s-au strâns, în această dimineaţă, în faţa sălii în care sunt cercetaţi disciplinar jurnaliştii Cătălin Gomboş şi Alexandru Rusu.
În debutul şedinţei, unii dintre ei au intrat în sală, declarând că sunt solidari cu colegii lor. Ei purtau mesaje prin care îi susţineau pe cei doi ziarişti:
"Stop abuzurilor şi ilegalităţilor la Radio România"
"Independenţă editorială"
"Solidaritate"
"Suntem jurnalişti, nu sinecurişti"
"Radio România, instituţie publică media, nu stat în stat (poliţienesc)"
În aceste momente, comisia de disciplină analizează documentele depuse de apărarea lui Cătălin Gomboş, în vederea luării unei decizii. Până în momentul de faţă, în procesul verbal s-a consemnat deja faptul că membrii comisiei îşi asumă în totalitate punctul de vedere al departamentului juridic.
După cum Paginademedia.ro a scris aici, Serviciul Juridic consideră că cei doi jurnalişti nu se încadrează ca avertizori publici. Unul din argumente: "În prezent, există o hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti care se pronunţă asupra faptului că Societatea Română de Radiodifuziune nu face parte din categoria instituţiilor publice".
Avocaţii lui Cătălin Gomboş au cerut Comisiei să prezinte clar hotărârea Curţii de apel prin care se stabileşte că Radioul Public nu este instituţie public, lucru refuzat de Comisie.
Istoricul cazului:
Jurnaliştii Alexandru Rusu şi Cătălin Gomboş, de la Radioul Public au acuzat public modul dezechilibrat în care postul public a dus o campanie împotriva ideii de modificare a legii de funcţionare şi faptul că au fost impuse pe post ştiri sub standardele profesionale.
CAMPANIA. În primăvara acestui an, pe postul public de radio au fost difuzate mai multe clipuri cu mesajul “Nu distrugeţi Radioul”.
Totodată, pe post erau difuzate ştiri cu personalităţi care se pronunţau împotria schimbării legii şi în favoarea radioului.
Emisiuni speciale au fost difuzate, pe această temă, inclusive la posturile locale. Pentru a dezbate „nocivitatea” modificării Legii 41, la Antena Satelor au fost invitaţi să comenteze inclusiv şeful Federaţiei Crescătorilor de Bovine Claudiu Frânc sau „vocea fermierilor” - preşedintele federaţiei Pro Agro, Emil Dumitru.
Detalii despre campanie, aici. Campania în cauză a fost sancţionată şi de CNA cu comaţie publică, pentru lipsa de imparţialitate a postului public legată de subiectul schimbării legii de funcţionare.
Citeşte şi:
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii
***