Pe scurt, pentru că CNA nu a fost suficient de dur în cazul maimuţelor de la Radio ZU, postul România TV a luat doar 30.000 de lei amendă pentru filmuleţul atribuit Anonymous, şi difuzat vineri, chiar înaintea alegerilor, de postul controlat de omul de afaceri Sebastina Ghiţă.
Explicaţia a venit din partea lui Radu Herjeu, membru CNA şi cel care a propus sancţiunea, pe blogul personal: „În momentul în care un derapaj foarte grav, precum manifestarea xenofobă şi rasistă a celor doi moderatori de radio a fost tratată cu indulgenţă de colegii mei, neluând decât 20.000 de lei amendă, mi se pare incorect ca pentru fapte cu gravitate similară sau puţin mai mare, să se dea o sancţiune mult mai dură”.
Herjeu face referire la cazul moderatorilor Radio Zu care au făcut mai multe glume rasiste la adresa congolezilor, numindu-i maimuţe. Subiectul a fost pe masa CNA, Herjeu a propus 50.000 de lei amendă, însă forul a votat o sancţiune de 20.000 de lei.
„De când sunt în CNA, am respectat cu sfinţenie două lucruri: legea şi un set de reguli unitare, echilibrate şi corecte de evaluare, pe care le am nu de ieri de azi. Una dintre ele spune că sancţiunile trebuie să fie egale la fapte similare. Şi proporţionale cu greşeala. (...) Pe de altă parte consider că trebuie să existe o scală a gravităţii încălcărilor legii. Sigur, fiecare membru şi-o are pe-a lui, dar eu încerc să fiu consecvent cu mine însumi.”, a mai precizat Radu Herjeu.
Cazul filmuleţului difuzat de România TV, atribuit Anonymous şi în care se menţiona că în spatele accidentului de la Colectiv ar fi fost Soroş, a fost aspru taxat în mediul online, şi 35 de plângeri au ajuns la CNA. Forul audiovizual a discutat cazul astăzi, în şedinţă publică, iar doi membri au venit fiecare cu câte o propunere: Dorina Rusu a propus oprirea emisiei timp de 10 minute, iar Radu Herjeu, 30.000 de lei amendă. A doua variantă a fost şi cea care a adunat cele mai multe voturi (şase).
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Cetățene Herjeu, dacă tot îți asumi rolul unui judecător care trebuie să aplice legea în litera ei, să știi că există și noțiunea de „individualizare a pedepsei”. Apropo, unde ai lucrat tu în ultimii 5 ani?