Consiliul National al Audiovizualului vrea să lanseze un proiect de educare a publicului din audiovizual. Membrii CNA au propus deja alocarea sumei de 50.000 de euro in bugetul propus pentru anul 2017, pentru un studiu preliminar demararii proiectului.
Proiectul a fost propus de Dorina Rusu si aprobat de ceilalti membri ai Consiliului si presupune inclusiv un parteneriat cu Ministerul Educatiei cu scopul implemetarii unor module in Scoli, incepand de la clasa a IV-a pana la clasa a XII-a.
Dorina Rusu:
“O educare a publicului va duce si la o educare a mediei. Atunci cand vor vedea ca le scade audienta se vor alinia la cererea publicului. Cu cat incepem sa educam mai devreme cu cat avem mai multe sanse, pe termen mediu si lung.”
Cred ca institutia are nevoie de un proiect care sa ii dea mai multa eficienta si mai mult prestigiu si tine si de obligatiile ei legale sa faca educatie media. Sa contribuie prin proiectul asta, in primul rand, la educatia in scoli. O sa discutam despre asta. In principiu proiectul acesta ar trebui sa se desfasoare pe mai multe componente.
Una dintre ele ar fi un parteneriat cu Ministerul Educatiei si cu diferite organizatii neguvernamentale de profil, asta o sa propunem noi, pentru educarea elevilor incepand din clasa a IV-a, cand incep sa se uite constienti la televizor, si pana la clasa a XII-a.
Vorbesc despre parteneriat cu Ministerul Educatiei pentru ca ar trebui sa facem si cu profesorii probabil niste module. Ar trebui sa se predea in scoli, sigur asta e un proiect pe termen lung.”
Monica Gubernat, membru CNA, a declarat ca acest proiect ar da mai multe rezultate decat actualul proiect desfasurat de CNA, proiectul Limba Romana, in parteneriat cu Institutul de lingvistica Iorgu Iordan.
Monica Gubernat:
“Mi se pare o idee foarte buna proiectul de educatie media, trebuie gandit bine, nu sunt de acord cu continuarea proiectului cu Limba Romana, nu s-au gasit mai multe greseli de exprimare, mi se pare ca este o suma mare care nu se justifica. Banii respectivi pe care i-am alocat ii putem duce pe Educatie media.
In acest context, Valentin Jucan a propus suplimentarea bugetului pentru Departamentul de Studii si Cercetare cu 50.000 de euro.
Suma, in cazul in care va fi aprobata de Ministerul de Finante, va fi folosita pentru comandarea unui studiu de piata, pornind de la ideea generala de “cum vad romanii audiovizualul romanesc, inclusiv institutia CNA”. Acest studiu va ajuta ultertior la stabilirea unei directii de urmat in proiectul de educatie media.
Suplimentarea de 50.000 de euro a propunerii de buget a fost votata de sapte din cei opt membri prezenti: Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.
Gabriel Tufeanu s-a abtinut de la vot invocand faptul ca nu este lamurit in privinta legislatiei audiovizuale.
Valentin Jucan:
“Daca dorim sa avem o baza care sa vina din institutia noastra, haideti sa comandam un sondaj. Hai sa stabilim cateva intrebari, putem sa pornim de la ideea mare, cum vad romanii audiovizualul romanesc, inclusiv institutia CNA, sa avem o baza de pornire pentru noi, astfel este mult mai simplu de calculat, putem sa obtinem buget foarte repede, avem o radiografie oficiala a perceptiei publicului in legatura cu audiovizualul si cu CNA si de aici putem sa ne intalnim cu cei pe care ni i-am propus.”
De unde a pornit ideea proiectului de educatie media? Dorina Rusu, pentru Paginademedia.ro:
Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro“Am pornit cu proiectul asta de la un proiect de acest tip care a fost realizat deja in Croatia si care a avut succes si pe online si pe offline. Au o platforma online care arata foarte frumos si ei sustin ca in urma acestui studiu care se desfasoara de cateva luni, nu de foarte mult timp, deja au inceput parintii sa fie multumiti de felul in care reactioneaza copiii lor, adica nu se mai uita la tot felul de prostii.
Reactioneaza altfel atunci cand vad programe care nu corespund cu varsta lor, si scene sexuale, si injuraturi. Ei stiu deja, sunt pregatiti sa reactioneze prin acest tip de educatie care li se face. Noi nu putem, ca CNA, sa interzicem tipul acesta de programe, doar sa le sanctionam.”
Intenția este într-adevăr lăudabilă dar e greu să oblig dintr-o dată toate posturile să transmită programe educaționale.
CNA oricum poate respinge reacordarea licențelor atunci când acestea expiră, dacă conținutul programelor unui anumit canal nu îndeplinește standardele de calitate cerute de CNA.
Eu sunt pesimist vis-a-vis de rezultatele pe care le va obține acest proiect, însă sper că se va face ceva și nu se plimbă de colo colo niște hârtii și niște „bani de sifon”.