VIDEO. Care este povestea reportajului video cu Firea, Pandele şi Becali la biserica din Voluntari? De ce se viralizează materialele video realizate de jurnaliştii Cristi Delcea şi Mihai Voinea? Ce aşteptări au de la presă?
Au răspuns jurnaliştii Cristi Delcea şi Mihai Voinea, la PaginademediaLIVE.
Cei doi fac echipă de câţiva ani şi au povestit cum au intrat în presă: acum 11 ani, în aceeaşi zi la un ziar care nu mai există acum: Sport Total. Au dat concurs şi au fost acceptaţi.
Mihai Voinea a ajuns la Sport Total din întâmplare:
"Eu am făcut facultatea de jurnalism şi stăteam la cămin pe vremea aia. Aveam un coleg care cumpăra Gazeta Sporturilor în fiecare zi. Şi în ziua aia s-a dus la chioşc şi nu a mai găsit GSP şi vânzătoarea i-a băgat pe gât Sport Total. Şi el a venit cu ziarul în camera, eu l-am citit şi am văzut un anunţ acolo. Dacă băiatul găsea Gazeta Sporturilor poate eu nu mai eram aici"
Cristi Delcea s-a dus direct la ziar, dar ...cu trei ore întârziere:
"Eu am terminat ştiinţe politice. Mai scriam, ţineam jurnale în adolescenţă, cred că am avut o pornire spre jurnalism. Citeam Ioaniţoaia, Cosaşu, Tolontan, îmi plăcea să citesc presă sportivă. La Sport Toal am ajuns ultimul, la trei ore, mi-au dat şi mie testul şi au zis că o să rămân şi eu. Cred că şi asta i-a convins, că am avut tupeul să mă duc la concurs după trei ore. Eu eram pe Steaua şi Mihai pe Rapid.
Mihai Voinea şi Cristian Delcea au vorbit astăzi, la PaginademediaLIVE, despre reportajul viral cu Becali, Pandele şi Firea, la pelerinajul de la catedrala din Voluntari (care a adunat, în numai o zi, peste 225.000 de vizualizări şi un reach de jumătate de milion de persoane), despre viralul cu "deputatul mitralieră", despre jurnalism, despre producţia video, despre viitorul lor proiect, Recorder.
Proiectul va fi gata în iunie. Despre intenţii şi temeri?
""Vrem să creştem un loc, o instituţie de presă, să facem un loc în care oamenii să găsească informaţie relevantă, neviciată de interese. Dacă vom eşua, o vom face fie dacă nu vom genera conţinut bun, fie dacă vom produce un conţinut bun, dar piaţa nu va şti cum să-l susţină financiar, şi aici va fi vina societăţii, pentru că refuză jurnalismul de calitate", spune Mihai Voinea.
Interviul a fost realizat în studioul Mindopoly
Despre viralul cu Firea şi Pandele la Biserica din Voluntari:
Mihai Voinea:
"Am aflat că va exista pelerinajul ăsta la Catedrala din Voluntari, ni s-a părut un subiect interesant şi am mers la faţa locului să vedem ce o să iasă. Nouă ne plac astfel de subiecte în care se adună mulţi oameni şi poţi vedea oamenii de rând în felul lor de a fi."
Ce a prins aşa de bine la public?
Cristian Delcea:
"Se îmbină societatea cu politica, cu Biserica, e interesant pentru public, cred că asta a prins. Şi personajele. Vedeam acolo o discuţie şoptită între Gigi Becali şi Florentin Pandele, atitudinea preoţilor faţă de Gabriela Firea. Cred că asta a prins la public, subiectul."
Aţi avut probleme să intraţi acolo?
Mihai Voinea:
"Cei din organizare, când au observat că filmăm ce nu trebuie, ne-au reproşat că ne-au lăsat să intrăm şi noi filmăm, adică ne băteau obrazul. Şi noi le-am explicat că asta e, dacă o femeie moare acolo, noi trebuie să filmăm, nu? Oamenii ăştia s-au învăţat ca presa să le fie complice şi să facă doar ce spun ei şi ce vor ei. Nu sunt obişnuiţi ca ziariştii să fie liberi."
Erau şi alte televiziuni la eveniment?
Cristian Delcea:
"Era Trinitas TV şi televiziunea locală din Voluntari, dar alte televiziuni nu erau. Am mai observat că restul presei nu participă la evenimente pe care noi le considerăm interesante."
Mihai Voinea:
"Noi am mai constatat asta, de asemenea şi la alte evenimente foarte interesante, care au prins foarte bine, că restul presei nu participă."
Televiziunile lucrează după şablon
Cristian Delcea:
"Oricum, şi dacă mai era presă, mai ales televiziunile au păcatul ăsta de a expedia subiectul în două minute şi nu includ esenţa."
Mihai Voinea:
"Cei din televiziuni sunt intr-un şablon în care vin, iau două declaraţii, filmează puţin şi gata."
Cristian Delcea:
"Nu ii condamnăm pe colegii noştri, pentru că ştim că nu depinde de ei schimbarea asta. Cred că aşa se face televiziune în ziua de azi."
Ce subiecte urmăresc?
Mihai Voinea:
"Avem un criteriu strict: să fie interesant. Nu ne facem niciun scenariu dinainte. Şi asta e o greşeală a televiziunilor, li se spune că trebuie să aibă un anumit lucru."
Cât se filmează pentru a prinde un cadru bun, ca cel cu Gigi Becali căscând?
Cristian Delcea:
"Filmezi mult, zeci de minute. Eu nu am filmat să îl prind căscând pe Gigi Becali, ci pentru că era într-o discuţie în şoaptă cu Florentin Pandele. Mai avem multe imagini bune cu ei doi, pe care nu le-am băgat în filmuleţ, în discuţie şoptită pe fundal de muzică bisericească, dar care nu are de-a face cu Biserica."
Deputatul mitralieră
Paginademedia.ro: Aţi mai vorbit cu deputatul Cristian Rădulescu?
Cristian Delcea:
"Nu am mai vorbit, am mai primti doar un mail de la secretara lui, care voia video brut, pentru că s-a deschis un dosar în acel caz şi ni s-a cerut să contribuim şi noi la acest dosar."
Mihai Voinea:
"Nu ne-a dat în judecată. Chiar ne-a ameninţat că ne va da în judecată dar noi i-am zis că îşi pierde timpul."
Paginademedia.ro: Cum l-aţi adus în postura de a spune ce a zis atunci?
Mihai Voinea:
"Nu cred că e un mare secret. De obicei, oamenii politici sunt obişnuiţi să dea o declaraţie în fugă. Noi ne-am gândit că e interesant să treci şi dincolo de aceste lucururi şi să îl întrebi şi de trecutul lui, de CV-ul lui, şi aşa mai departe.
Cristian Delcea:
"El nici nu a avut mare experienţă cu presă, cred că ăsta a fost ghinionul lui. Nu a prea dat multe interviuri până atunci şi s-a crezut foarte important."
Mihai Voinea:
"A fost şi convingerea că şi dacă interviul va ieşi rău va avea puterea să îl oprească. Iarăşi, convingerea omului politic că presa poare fi controlată. Ceea ce nu e chiar aşa, se mai înşeală oamenii politici."
Nu încercăm să facem pe deştepţii în faţa interlocutorului
Paginademedia.ro: Cât v-a ajutat faptul că sunteţi low profile?
Cristian Delcea:
"Ne-a ajutat, că îi oferi şi o stare de confort celui din faţa ta şi nici nu încercăm să facem pe deştepţii în faţa interlocutorului. Dacă interlocutorul te ia de fraier, poţi să îl laşi să te ia şi de fraier, ca să afli lucruri de la el."
Paginademedia.ro: Au fost cazuri?
Cristian Delcea:
"O situaţie ca asta a fost cu Sorin Ovidiu Vântu. La câteva zile după ce am făcut interviu cu el ne-a sunat şi ne-a felicitat pentru interviu, chiar i-a plăcut, dar ne-a spus că ne-a luat de sus, aşa, ne-a subestimat."
Paginademedia.ro: De unde aţi învăţat să faceţi video?
Mihai Voinea:
"Lumea nu ar trebui să înţeleagă că noi pândim politicieni pentru virale. Noi scriem şi articole şi cred că o facem destul de bine. Cristi a luat şi un premiu pentru eseu. Noi am încercat să ne adaptăm la mişcările din media, ne-am uitat şi în occident şi am încercat să mergem pe trendul ăsta."
Cristian Delcea:
"Cu Alex Varninschi am făcut primele video uri la Adevărul, prin 2013, neştiind mai nimic. Ne şi plăcea să surprindem imagini filmate, chiar dacă pentru unui jurnalişti de presă scrisă e o corvoadă. Am învăţat singuri, unii de la alţii. Şi textele pe care le scriam la început mi se par naive, dar aşa e la început."
Echipă din întâmplare
Cristian Delcea:
"Am intrat în aceeaşi zi în presă. S-a dat un anunţ în ziar, la ziarul Sport Total, am dat un concurs acolo, am primit nişte întrebări, am fost ziarişti sportivi la început. Ne plăcea sportul şi fotbalul şi am zis hai să încercăm.
Eu am terminat ştiinţe politice. Mai scriam, ţineam jurnale în adolescenţă, cred că am avut o pornire spre jurnalism. Citeam Ioanişoaia, Cosaşu, Tolontan, îmi plăcea să citesc presă sportivă. La Sport Toal am ajuns ultimul, la trei ore, mi-au dat şi mie testul şi au zis că o să rămân şi eu. Eu am fost pe Steaua şi Mihai pe Rapid."
Mihai Voinea:
"Eu am făcut facultatea de jurnalism şi stăteam la cămin pe vremea aia. Aveam un coleg care cumpăra Gazeta Sporturilor în fiecare zi. Şi ziua aia s-a dus la chioşc şi nu a mai găsit GSP şi vânzătoarea i-a băgat pe gât Sport Total. Şi el a venit cu ziarul în camera, eu l-am citit şi am văzut un anunţ acolo. Dacă băiatul ăla dacă găsea Gazeta Sporturilor poate eu nu mai făceam presă."
Paginademedia.ro: Cât aţi lucrat pe sport?
Cristian Delcea:
Până în 2009, pe sport la Evz, până când ne-am dus la Adevărul.
Paginademedia.ro: Când s-a format echipa?
Cristian Delcea:
"Ca o echipă am ajuns să lucrăm când am ajuns la Adevărul. Atunci redacţia era condusă de Grigore Cartianu care avea fixul ăsta cu Revoluţia, şi a zis să o facem în echipă pentru că ni se părea ceva foarte greu de făcut individual şi ne-am aruncat cu capul înainte în chestia asta, noi nu ştiam rpea multe lucurri despre Revoluţie.
Ne-am dat seama cât de importantă e treaba în echipă. Şi acum la video e greu să finalizezi un material video de unul singur. Nu ne-am certat niciodată, nu ăsta a fost scopul nostru, să ne remarce lumea, să fim celebri."
Motorul e pasiunea. Deşi sună tocit
Paginademedia.ro: Care ar fi motorul cel mai important?
Mihai Voinea:
"Deşi sună tocit, cred că pasiunea. Nu poţi să faci lucruri extraordinare când nu îţi place."
Paginademedia.ro: Care sunt oamenii de la care aţi învăţat cel mai mult?
Mihai Voinea:
"Imi plăcea mult cum scria Cătălin Tolontan, îl citeam şi când eram student şi e unul dintre oamenii pe care l-aş numi drept model. Dar mi-e greu să numesc pe cineva, să nu îndreptăţesc pe altcineva.
Cristian Delcea:
"Foarte mulţi jurnalişti migrează şi ies din redacţii. Noi nu vrem să facem asta. Noi vrem să construim o nouă redacţie. Nu vrem să fim nişte freelanceri care fac ei acasă, în dormitor, nişte chestii, sau într-un birou, undeva, într-un hub.
Proiectul Recorder: vom scrie în continuare, pe site veţi găsi şi texte
Cristian Delcea:
"Vrem să creştem un loc, o instituţie de presă, să facem un loc în care oamenii să găsească informaţie relevantă, neviciată de interese, noi avem şi avantajul ăsta că nu am fost implicaţi în scandaluri sau în mai ştiu eu ce."
Paginademedia.ro: Se poate face bussines din jurnalism video?
Cristian Delcea:
"E costisitor dar cred că oamenii se îndreaptă către asta. Am observat că oamenii nu mai citesc foarte mult şi încercăm să ne pliem pe trendurile astea sociale. Dar vom scrie în continuare, pe site veţi găsi şi texte."
Mihai Voinea:
"Noi nu vrem să inventăm ceva, ne uităm la marile trusturi de presă din occident unde conţinutul video are o pondere din ce în ce mai mare şi e din ce în ce mai important, asta încercăm să facem şi noi."
Paginademedia.ro: V-aţi făcut un plan?
Mihai Voinea:
"Nu vrem să lucrăm la normă, sunt mulţi jurnalişti buni care sunt încorsetaţi de regulile astea. Încercăm să nu punem accent pe număr ci pe calitate. Vor fi zile când oamenii poate nu vor găsi nimic acolo."
Cristian Delcea:
"Trebuie să găsim o balanţă, ăsta nu e un proiect făcut din filantropie. Trebuie să generăm cumva venituri şi ne punem serios problema asta."
Mihai Voinea:
"Dacă vom eşua, o vom face fie dacă nu vom genera conţinut bun, fie dacă vom produce un conţinut bun, dar piaţa nu va şti cum să-l susţină financiar, şi aici va fi vina societăţii, pentru că refuză jurnalismul de calitate."
Paginademedia.ro: Când vom vedea proiectul online?
Cristian Delcea:
"Pe la începutul lunii iunie. Acum se lucrează la site."
Paginademedia.ro: Cine mai lucrează cu voi?
Cristian Delcea:
"Mai e colegul nostru Andrei Crăciun, cu care am fost colegi la Evz şi Adevărul. Pornim în trei oameni şi sperăm să putem ţine ritmul. Scopul e să adunăm un grup de jurnalişti care cred în aceleaşi idei."
Paginademedia.ro: Încearcă să convingi un tânăr să vină spre jurnalismul quality.
Cristian Delcea:
"E o meserie extraordinat de frumoasă, nu mă văd făcând altceva, m-ar deprima să fac altceva, să merg la program."
Mihai Voinea:
"E o meserie de care nu te plictiseşti niciodată şi care îţi oferă o mulţime de satisfacţii pe care nu le găseşti într-o altă meserie. Şi cunoşti o mulţime de oameni interesanţi."
Cristian Delcea:
"M-a întrebat cineva ce obţii tu cu meseria asta, că le strici viaţa unor oameni, îi superi?
Şi m-am gândit că jurnalismul cred că ajută cumva societatea subliminal, faptul că politicenii pe care îi portretizăm încep să se teamă. Cred că ăsta e rolul nostru, să-i facem pe oamenii care ne conduc să nu mai facă ceea ce fac acum. Să se teamă de jurnalişti. Politicianul care se teme de jurnalist se teme, de fapt, de cetăţean."
Paginademedia.ro: La ce lucraţi?
Cristian Delcea:
"Nu putem să spunem. Lucrăm la nişte subiecte tot în genul ăsta. Încercăm să facem lucruri interesante, să nu plictisim oamenii şi să facem un serviciu public, să nu arătăm lucruri inutile."
Paginademedia.ro: Ce contează, ce e interesant?
Mihai Voinea:
"Contează tot ceea ce ne deschide mintea şi ne arată ceea ce trebuie să schimbăm în societatea românească. Sunt foarte mulţi oameni care sunt deconectaţi de la ce se întâmplă în afara Bucureştiului sau în afara oraşelor."
"Jurnaliştii trebuie să se ajute unii pe alţii. Noi am simţit o susţinere mare când am deschis contul ăsta de Facebook. Până la urmă jurnalismul e o meserie şi dacă ne-am face cu toţii meseria bine, ar fi altceva."
VIDEO. Cristi Delcea şi Mihai Voinea, la PaginademediaLIVE
Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
Trimite un comentariu