PaginademediaLIVE. "Dacă ne uităm pe rapoartele din ultimii doi ani, subiectul DNA şi Laura Codruţa Kovesi a fost subiectul care a împărtit ţara în două", a spus Mircea Toma - ActiveWatch, în direct la PaginademediaLIVE. Subiectul interviului: discursul urii în presa din România.
Mircea Toma, la PaginademediaLIVE:
Pe raportul „libertatea de exprimare”, discursul despre Laura Codruţa Kovesi - DNA a fost marcat de un tip de cenzură. A fost impregnat cu hormoni de ură.
Izvorul acestor hormoni pleacă de la principalii responsabili de conţinutul editorial al unor mari voci din spaţiul public, televiziuni mari, în particular cele de ştiri.
Patronii sunt penali, îmi asum aceasta propoziţie. E o listă de proprietari de media cu condamnări definitive şi unele din ele executate integral sau parţial, dar sunt foarte mulţi. Daca aceşti oameni sunt supăraţi că au infundat puşcăria, pe cine pot să fie supăraţi? Pe DNA. Unii dintre angajaţii lor sunt mercenari care difuzează mesaje încarcate de emoţii negative, de informaţii false amestecate cu cele adevărate sau cu omiterea unor informaţii reale.
Un factor explicator al acestei intoxicări cu ură anti-DNA vine de la penalii care controlează mass-media, penali şi potenţialii condamnaţi. În partea cealaltă nu sunt voci aşa puternice. Sunt mai mult platforme de comunicare pe internet care sunt iniţiate şi întreţinute de persoane cu un nivel de mobilizare civică mai ridicat decât media populaţiei.
Ura, produsul unui tip de ruptură în ascultare. România e împărţită de DNA în două
De unde vine ascensiunea urii în discursul public? "Este produsul unui tip de ruptură în ascultare", spune Mircea Toma.
Mircea Toma, la PaginademediaLIVE:
La ora asta nu mai suntem pro şi contra Iliescu sau Traian Băsescu. Acestea au fost două momente de polarizare socială în cultura informaţională, polarizarea însemnând: „eu nu-ţi mai aud argumentele, pro, contra".
Eu ştiu şi tu la rândul tău ştii şi nu ne întâlnim în comunicare, ceea ce generează o ascensiune a discursului radical. Ura este produsul acestui tip de ruptura în ascultare.
Atunci cand in locul ochilor şi urechilor mele montez un post de televiziune, fie el Antena 3 sau B1 sau Realitatea, nu voi mai percepe realitatea cu ochii mei, ci cu mesaje şi cu imaginile pe care mi le implantează aceste instituţii, ceea ce duce la o rupere de realitate şi la o instalare în public a urii.
România e împărţită de DNA în două, în mod paradoxal. România suferă de corupţie. Să ajungi victima corupţiei, tu, popor, să lupţi contra corupţiei mi se pare o performanţă de neegalat.
Vezi interviul integral acordat de Mircea Toma, la PaginademediaLIVE, mai jos.
Despre discursul urii în presă şi numai, despre “ţintele” predilecte, despre cum se mai pot “domoli” lucrurile, despre cum se vede ce se vede la TV.
Când s-a radicalizat discursul mai ales în zona posturilor de ştiri? De ce s-a ajuns în această situaţie?
Comentarii
Terminologie si frazare banale, previzibile, școlărești chiar.
Mai intolerant chiar decit cei pe care-i judeca, a ramas prizonierul unor șabloane care nu mai atrag atenția cuiva, nici măcar amicilor din presa.
Trist si dezamăgitor personaj....