Ce spune TVR în notificarea trimisă lui Dragoş Pătraru, prin care îl anunţă că reziliază contractul cu realizatorul?
Paginademedia.ro a intrat în posesia documentului şi îl prezintă integral. Fragmente din notificare au fost făcute publice de Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură şi massmedia din Camera Deputaţilor.
În notificarea de reziliere - semnată de preşedintele TVR, Doina Gradea şi de departamentul juridic - sunt trecute în revistă motivele.
Pe scurt, sunt legate de afirmaţiile făcute de Dragoş Pătraru despre TVR (citate în document), dar şi despre faptul că realizatorul trebuia "să permită accesul Producătorului Executiv al TVR 1 la desfăşurătorul Programului în format electronic, cu o oră înainte de începerea difucării fiecărei Emisiuni".
Notificarea punctează că TVR are dreptul să rupă contractul dacă se fac "aprecieri defăimătoare privind SRTV, acte sau fapte de natură să prejudicieze bunul renume al SRTV sau al activităţii sale cu excepţia situaţiei în care prevalează interesul public" sau dacă se "dezvăluie orice informaţii referitoare la politicile TVR (comerciale, de programe, de management, de personal etc)".
Lui Dragoş Pătraru i se aminteşte că trebuie "să respecte relaţiile ierarhice şi de colaborare din SRTV în raporturile inter şi intradepartamentale"
"Afirmaţiile dumneavoastră făcute în spaţiul public, precum şi cele din cadrul emisiunii "Starea Naţiei" reprezintă încălcarea clauzelor contractuale", notează documentul TVR, înainte de a da verdictul:
"Vă rugăm să luaţi act de denunţarea unilaterală a contractului."
Decizia TVR a fost luată pe 21 iunie, precizează azi TVR într-un punct de vedere:
"Comitetul Director al SRTv a votat, în data de 21 iunie 2018, denunţarea unilaterală a contractului de cesiune încheiat în luna septembrie 2017 între SRTv şi Dragoş Pătraru, realizator şi prezentator al emisiunii „Starea Naţiei”.
Decizia a avut la bază încălcarea, în mod repetat, de către domnul Dragoş Pătraru a clauzelor contractuale, prin aprecieri defăimătoare la adresa televiziunii publice şi prin fapte de natură să prejudicieze bunul renume al SRTv.
Precizăm că dl. Dragoş Pătraru a fost notificat de SRTv, încă din luna aprilie a.c., cu privire la consecinţele încălcării repetate a prevederilor contractuale. Notificarea SRTv a rămas fără răspuns.
Chiar şi în aceste condiţii, emisiunea „Starea Naţiei” a fost difuzată în continuare pe TVR 1 până la momentul denunţării contractului, respectiv în data de 26 iunie 2018. "
Notificarea intrată în posesia Paginademedia.ro, integral:
Notificare
Stimate domn,
Prin prezenta, vă aducem la cunoştinţă faptul că, Societatea Română de Televiziune (SRTV), a decis denunţarea unilaterală a Contractului de cesiune nr. A1063/27.09.2017, astfel cum acesta a fost modificat şi completat prin Actele adiţionale nr. 1/16 ianuarie 2018 şi nr. 2/martie 2018.
Conform contractului anterior menţionat, modificat şi completat prin actele adiţionale ulterioare, calitatea de producător al emisiunii Starea Naţiei aparţine SRTV, cu toate drepturile şi obligaţiile legale şi convenţionale care rezultă din această calitate.
Dintre acestea, le menţionăm pe cele prevăzute la art. 8 lit. a), d) pct. i, ii:
"Art. 8 - SRTV are următoarele drepturi şi obligaţii:
a) să verifice ori de câte ori consideră necesar modalităţile/măsura în care este adus la îndeplinire prezentul contract;
(...)
d) să suspende/înceteze difuzarea emisiunii şi, implicit, derularea prezentului contract dacă Cedentul:
i. face aprecieri defăimătoare privind SRTV, acte sau fapte de natură să prejudicieze bunul renume al SRTV sau al activităţii sale cu excepţia situaţiei în care prevalează interesul public;
ii. dezvăluie orice informaţii referitoare la politicile (comerciale, de programe, de management, de personal etc) ori activităţile desfăşurate de SRTV;"
"Art. 9 - Cedentul are următoarele drepturi şi obligaţii: (...)
g) să nu facă acte sau fapte de natură să prejudicieze executarea cu bună-credinţă şi întocmai a contractului, bunului renume al SRTV sau al activităţii sale, cu excepţia situaţiei în care prevalează interesul public;"
(...)
n) să respecte relaţiile ierarhice şi de colaborare din SRTV în raporturile inter şi intradepartamentale;
(...)
u) va păstra legătura şi va colabora din punct de vedere editorial cu conducerea editorială a postului TVR 1. Conducerea editorială a postului îşi rezervă dreptul ca, în funcţie de propria sa apreciere, să-şi prezinte propria opinie.
(...)
w) se obligă să permită accesul Producătorului Executiv al TVR 1 la desfăşurătorul Programului în format electronic, cu o oră înainte de începerea difucării fiecărei Emisiuni.
Ţinând seama de faptul că afirmaţiile dumneavoastră făcute în spaţiul public, precum şi cele din cadrul emisiunii "Starea Naţiei" reprezintă încălcarea clauzelor contractuale.
Dintre acestea amintim:
- "Date fiind componenţa noului CA, din care fac parte persoane care au exercitat în trecut presiuni editoriale la adresa noastră, comportamentul noului PDG, Doina Gradea, faţă de angajaţi, măsurile editoriale luate împotriva interesului public în privinţa mai multor producţii, încercările de intimidare la adresa acestei emisiuni - noi, cei de la Starea Naţiei, NU vom mai accepta să producem această emisiune aici, după încheierea prezentului sezon, dacă lucrurile nu se vor schimba.
Nu facem muncă patriotică, departe de noi asta, dar spre deosebire de conducerea asta numită politic, noi am venit cu bani de acasă la TVR, am investit aici aproape 50.000 de euro, împreună cu prieteni şi fani ai emisiunii, în decor, birouri, amenajări, tehnică, facem emisiunea zilnică cu cea mai mare audienţă la postul public şi nu mai putem gira, prin prezenţa noastră aici, o echipă de conducere care nu dă doi bani pe interesul public.";
- "În perioada următoare, veţi afla - atenţie, nu de aici, de pe post, TVR şi oamenii senzaţionali de aici, faţă de care am greşit acum un an, asimilându-i tot cu o conducere politică, nu merită aşa ceva - rezultatele unei anchete de presă făcută, timp de mai bine de 6 luni, din interiorul unei instituţii. Cu probe, mărturii, acte, tot ce trebuie. De acest timp am avut nevoie ca să adunăm probe. Ancheta vizează subordonarea politică a TVR, amestecul brutal al conducerii în procesul editorial, cheltuirea fără discernământ şi cu rea-credinţă a banului public şi altele.";
- "Am zis ceva despre un membru CA proaspăt numit: că nu mi se pare normal să fie în CA o persoană care a făcut în trecut presiuni editoriale la adresa noastră. Despre cine este vorba? Despre domnul Cătălin Bleblea, fost reprezentant UNPR în CA-ul de la TVR. Nu am găsit alte imagini în afară de acestea, de la ieşirea din puşcărie a lui Adrian Năstase.";
- "Cu intervenţii, cu pile, am dat şi şpagă, am aflat şi noi ce s-a discutat la întâlnirea dintre Iohannis şi Isărescu".
În consecinţă, având în vedere cele de mai sus, în pofida transmiterii Notificării nr. 71704 din data de 19.04.2018 prin care v-am atenţionat cu privire la consecinţele nerespectării întocmai a tuturor dispoziţiilor Contractului, aţi continuat să încălcaţi în mod repetat şi grav clauzele contractuale.
În aceste condiţii, începând cu data comunicării prezentei, vă rugăm să luaţi act de denunţarea unilaterală a Contractului de cesiune nr A1063/27.09.2017, cu modificările şi completările ulterioare, încheiat între dumneavoastră şi Societatea Română de Televiziune, prezenta notificare fiind de asemenea aplicabilă şi valabilă pentru orice Anexe sau Acte Adiţionale la Contractul mai sus menţionat.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii