ActiveWatch şi alte câteva organizaţii media cer Parlamentului demiterea Doinei Gradea din poziţia de Preşedinte Director General al Societăţii Române de Televiziune.
Motivul? - Cenzură şi intimidare în televiziunea publică.
Cererea vine ca o reacţie faţă de un raport recent publicat de Comisia de etică şi arbitraj din TVR, forul instituţiei care supraveghează respectarea Statutului ziaristului.
Scrisoarea către Parlament a fost semantă, în afară de ActiveWatch, de mai multe organizaţii media, care apără drepturile presei, printre care amintim Centrul pentru Jurnalism Independent sau Freedom House, România.
Printre argumentele pe care semnatarii le aduc, amintim:
- Eliminarea emisiunii Starea Naţiei din grila TVR 1
- Conducere a TVR ar fi făcut schimbări la nivel editorial în urma unor intervenţii politice sau de altă natură, din afara televiziunii
- Doina Gradea nu înţelege misiunea televiziunii publice: "aceasta considerând că ziariştii nu ar trebui să critice partidele aflate la putere"
- Intenţia Doinei Grade de a da în judecată membrii Comisiei de etică şi arbitraj
- Recenta angajare "pe criterii netransparente" a unui fost ofiţer SRI, pe postul de secretar al Comisiei de etică şi arbitraj - "Considerăm că această numire este o tentativă de a controla activitatea Comisiei şi un atac la adresa independenţei acesteia"
- Numirea lui Alexandru Sassu în poziţia de producător general interimar al TVR, fără concurs
Citeşte şi:
Scrisoarea semnată de organizaţiile de media şi adresată Parlamentului, pe larg, mai jos:
"În atenţia: liderilor grupurilor parlamentare şi a membrilor Comisiilor de mass-media din Senat şi Camera Deputaţilor
Stimată doamnă senator/deputat, Stimate domnule senator/deputat,
Vă supunem atenţiei situaţia extrem de îngrijorătoare în care se află Televiziunea Publică (TVR/ SRTv). Recentele evoluţii din această instituţie impun atât declanşarea de urgenţă a unei anchete conduse de comisiile de mass-media din Parlament, cât şi demiterea Doinei Gradea din poziţia de Preşedinte - Director General (PDG) al Societăţii Române de Televiziune.
Iată câteva dintre argumentele care susţin urgenţa şi necesitatea anchetei şi a demiterii PDG:
- Comisia de etică şi arbitraj din TVR, forul profesional intern care supraveghează respectarea Statutului ziaristului, a publicat recent un raport[1] în care a constatat, printre altele, existenţa unor “incompatibilităţi şi contradicţii îngrijorătoare între comportamentul, modul de gândire şi acţiune ale Preşedintelui-Director General şi Directorului TVR1, pe de-o parte, şi exigenţele legale, regulamentare şi procedurale valabile în serviciul public de televiziune, pe de altă parte. Exprimările dispreţuitoare la adresa unor salariaţi, categorii profesionale sau de vârstă, denigrarea Comisiei de etică, necunoaşterea sau ignorarea normelor jurnalistice şi deontologice, descurajarea angajaţilor care îndrăznesc să aibă altă opinie, lipsa de transparenţă în decizii - toate sunt aspecte care au drept consecinţe inerente vicierea relaţiilor de muncă, instalarea şi generalizarea neîncrederii şi - cel mai grav - compromiterea autorităţii manageriale în TVR”. Raportul Comisiei de etică este bazat pe audieri ale mai multor jurnalişti din TVR dar şi audieri ale conducerii TVR, inclusiv a PDG Doina Gradea şi a Directorului TVR1, Eduard Dârvariu.
- În raportul citat, Comisia de etică şi arbitraj, mai concluzionează, în urma informaţiilor care au reieşit din audierile pe care le-a desfăşurat, şi că: “Există indicii credibile care susţin rezonabil ideea unor intervenţii exercitate din afara TVR, chiar din zona politică, în favoarea înlocuirii responsabililor editoriali ai unor emisiuni cu jurnalişti agreaţi pe criterii extraprofesionale”. Cu alte cuvinte, există multiple indicii că actuala conducere executivă a TVR ar fi operat schimbări la nivel editorial în urma unor intervenţii politice sau de altă natură, din afara televiziunii.
- În plus, din informaţiile prezentate şi analizate în raportul Comisiei de etică reiese în mod clar faptul că doamna Gradea nu înţelege misiunea televiziunii publice, aceasta considerând că ziariştii nu ar trebui să critice partidele aflate la putere, mai ales în baza ideii că partidele aflate la putere votează bugetul acestei instituţii.
- Ca urmare a acestui Raport, Consiliul Director al TVR, condus de Doina Gradea, a anunţat că îi va acţiona în judecată pe membrii Comisiei de etică şi arbitraj, situaţie fără precedent în istoria serviciului public[2]. Mai mult, s-a discutat despre intenţia revocării celor doi membri numiţi de Consiliul de Administraţie şi Preşedintele-Director General, deşi o asemenea măsură ar încălca prevederile Statutului ziaristului. Considerăm că acesta este un act de intimidare a vocilor critice la adresa conducerii televiziunii publice, inclusiv la adresa jurnaliştilor care au îndrăznit să vorbească liber în faţa Comisiei de etică şi arbitraj, dezvăluind posibilele nereguli în actul de management.
- Toate aceste acţiuni ale doamnei Gradea sunt în contradicţie cu recomandările European Broadcasting Union (EBU)[3], cea mai importantă alianţă a serviciilor publice de radio şi televiziune, în care TVR este membru. Într-un raport din 2016[4], EBU recomanda: “TVR ar trebui să întărească Comitetul de Etică şi Arbitraj. Primul pas ar fi ca acesta sa fie scos de sub influenţa politicizantă din interior. În al doilea rând, nu ar trebui permis ca managementul de top să poată ignora opiniile CEA. Chiar dacă ar fi ca rolul CEA să rămână consultativ, managementul de top ar trebui să justifice de ce nu a ţinut cont de sfatul CEA”.
- Recent, Doina Gradea a angajat pe criterii netransparente un fost ofiţer SRI, pe postul de secretar al Comisiei de etică şi arbitraj (declarând ca l-ar fi angajat pe postul de Ombudsman, post în fapt inexistent în structura de posturi aprobate a instituţiei)[5]. Potrivit regulamentelor, selectarea personalului din subordine este atributul Comisiei de etică şi arbitraj, deci angajarea riscă să fie şi nelegală. Considerăm că această numire este o tentativă de a controla activitatea Comisiei şi un atac la adresa independenţei acesteia. În plus, este îngrijorător faptul că actuala conducere executivă a TVR consideră că este corect faţă de publicul său să angajeze, pe un post pe care îl declară a fi de Ombudsman, o persoană fără experienţă în presă, care, în plus, este şi fost ofiţer SRI. Această numire nefericită, din cauza CV-ului persoanei implicate, vine după o perioadă în care partidele politice, şi în special Partidul Social Democrat, au insistat asupra influenţei nefaste a serviciilor secrete şi a „ofiţerilor acoperiţi” în presă.
- Reamintim şi că, anul acesta, contractul emisiunii “Starea Naţiei” nu a mai fost prelungit, după ce Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii, a criticat un membru al Consiliului de Administraţie al TVR, a relatat presiunile editoriale la care era supusă echipa sa de către conducerea TVR şi a făcut publice înregistrări din discuţiile sale cu Doina Gradea şi Eduard Dârvariu. Considerăm căeliminarea emisiunii “Starea Naţiei” din grila TVR1 s-a făcut din cauza criticii adusă conducerii TVR de către realizatorul Dragoş Pătraru, şi, în consecinţă, este echivalentă unui act de cenzură[6]. Mai mult, dovedeşte şi existenţa unui management arbitrar şi deficitar, având în vedere audienţele record pe care această emisiune le aducea posturilor TVR1 şi TVR2. În acelaşi timp suspiciunile de presiuni politice făcute publice au rămas să planeze asupra instituţiei, scăzând credibilitatea acesteia, dar şi a Partidului Social Democrat, acuzat că ar fi artizanul acestor presiuni.
- Există semnale grave privind boicotarea activităţii Consiliului de Administraţie (CA) de către Doina Gradea, semnalate public şi de mai mulţi membri ai CA, inclusiv membri numiţi de PSD. E vorba despre refuzul sistematic al doamnei Gradea de a pune la dispoziţia CA informaţii, documente şi situaţii interne care să-i susţină unele decizii controversate (cum a fost cazul Pătraru) cu pretextul că acestea ar fi confidenţiale sau că membrii CA nu ar avea competenţa să le evalueze[7].
- În plus, cu o zi înainte de transmiterea acestei scrisori, Doina Gradea l-a numit în poziţia de producător general interimar al TVR, fără concurs, pe Alexandru Sassu, fost PDG al televiziunii publice în perioada 2007 - 2010[8]. Mandatul lui Alexandru Sassu la TVR a fost extrem de controversat, el fiind acuzat de presiuni politice şi management arbitrar[9]. Este îngrijorător, la modul general, şi faptul ca în mandatul doamnei Gradea televiziunea publică este condusă de zeci de şefi interimari.
În calitate noastră de organizaţii de media, drepturile omului şi cu expertiză în buna guvernare, preocupate de drepturile la libertate de exprimare şi informare, vă solicităm să acţionaţi drept garanţi ai respectării legii de funcţionare a serviciilor publice de televiziune şi radio, să dispuneţi de urgenţă o anchetă asupra activităţii conducerii televiziunii publice şi să o demiteţi pe Doina Gradea din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie şi, implicit, din funcţia de PDG. Ne exprimăm speranţa că, de această dată, membrii Partidului Social Democrat din Comisiile de mass-media din Parlament vor acţiona în interes public şi în interesul democraţiei, iar nu în interesul clientelar al unor persoane din conducerea partidului[10].
Art. 20 alin. (3) al legii nr. 41/1994 din 17 iunie 1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune a prevăzut această situaţie şi stipulează: “Comisiile permanente de specialitate, reunite, ale celor două Camere pot propune, cu votul majorităţii membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administraţie, a cărui activitate este necorespunzătoare. Parlamentul decide prin votul majorităţii. Locul devenit vacant în acest mod sau din orice alt motiv se ocupă de către supleantul titularului”.
Semnatari:
ActiveWatch
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul pentru Inovare Publică
Miliţia Spirituală
Freedom House, România
Asociaţia Kompatibil
Asociaţia Pro Democraţia
AZIR, secţia româneasca a Asociaţiei Europene a Jurnaliştilor
Asociatia VIDEOVEST - Timişoara
Societatea Jurnaliştilor Galaţi
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie
Frontline Club Bucharest
Centrul de Resurse pentru Participare Publică - CeRe
Bogdan Iancu (lect. univ. SNSPA)"
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii