Reacţie a lui Cătălin Tolontan după ce Paginademedia.ro a semnalat, într-un scurt articol, că un material de pe site-ul Libertatea, despre dezgust, a fost ilustrat cu un rahat (textul nota că, de fapt, este o ciocolată belgiană în această formă).
Ce poate ilustra mai bine, cu impactul de rigoare, textul "Cum dezgustul ne parazitează deciziile morale şi politice"?, a scris Paginademedia.ro.
Într-un articol publicat pe Tolo.ro, coordonatorul editorial al ziarului Libertatea explică:
"Radu Umbreş şi-a ilustrat singur articolul cu o imagine a unei ciocolate belgiene de cea mai bună calitate, dar care semăna cu un excrement uman.
De ce a făcut asta?
Pentru că articolul vorbea despre felul în care dezgustul ne influenţează judecăţile.
Dezgustul, spune antropologul, este unul dintre instrumentele evoluţiei speciei. De pildă, el ne-a împiedicat să ne îmbolnăvim sau să fim vânaţi. Nu e nici o ruşine să simţim repulsie atunci când vedem ceva care ne confruntă puternic obişnuinţele.
Aşa se explică sentiment de dizgraţie sau chiar de repulsie pe care îl resimt mulţi oameni când se gândesc la un act sexual între doi bărbaţi."
Cătălin Tolontan merge mai departe:
"Analistul şi ziaristul Petrişor Obae, de la siteul paginademedia.ro, a postat un NO COMMENT îngreţoşat la imaginea publicată de Libertatea, aleasă, încă o dată, chiar de autor, tocmai pentru că ea făcea parte din demonstraţia articolului.
”Astăzi, iar, într-un ziar printat, am văzut un…”, sună titlul dat de Obae, de unde lipseşte cuvântul ”rahat”.
Să rostim cuvântul, nu e nici o ruşine! ”Într-un ziar printat am văzut un rahat”. Şi după aceea? După ce simţim repulsia, primul reflex e să începem să judecăm de pe poziţii de autoritate morală, căci Perişor Obae se comportă exact aşa cum a anticipat Radu Umbreş că suntem tentaţi să reacţionăm noi, oamenii.
Siteul Pagina de media condamnă în numele dezgustului pe care l-a resimţit! ”I-ai validat argumentul antropologului”, adică ai judecat fără să raţionalizezi, remarcă, amuzat, chiar unul dintre cititorii paginademedia.ro.
În acest caz concret, opinia unui cercetător despre referendumul pentru familie, e mai greu de înţeles cine e ”tabloidul”. (...)
Cititorii Libertatea au primit foarte bine articolul. Deseori, publicul e mai pregătit să se angajeze în argumente, şi nu doar cu cele cu care eşti de acord, decât suntem noi, ziariştii, care ne refugiem în refuzul de cunoaştere.
Articolul integral al lui Cătălin Tolontan, AICI
Citeşte şi:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Trimite un comentariu