Încă o rundă din confruntarea MediaSind - SRTv. Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind solicită Comisiei de anchetă din Parlamentul României să verifice situaţia contractelor de asistenţă juridică încheiate de către conducerea SRTv cu diverse case de avocatură.
Solicitarea a fost depusă de către filiala MediaSind TVR pe 20 februarie, invocând prevederile OUG nr. 26/2012, potrivit cărora „autorităţile şi instituţiile publice ale administraţiei publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică nu pot achiziţiona servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare.”
Pe scurt, instituţiile publice nu pot semna contracte de asistenţă juridică, atâta timp cât în organizaţie există deja personal propriu de specialitate juridică.
Ce vrea să ştie MediaSind de la Societatea Română de Televiziune?
1. Ce sume a cheltuit SRTv în perioada 2012 – până în prezent pe contracte de asistenţă juridică?
2. Care sunt casele de avocatură cu care SRTv a încheiat contracte de asistenţă juridică, în perioada 2012 – până în prezent?
3. Care au fost sumele cheltuite de SRTv cu fiecare casă de avocatură, în parte, în perioada 2012 – până în prezent?
4. Care au fost cheltuielile totale ale SRTv în perioada 2012 – până în prezent cu salarizarea personalului propriu de specialitate juridică?
5. Tranzacţia încheiată de conducerea SRTV cu fostul disponibilizat Marin Drumcea privind reangajarea acestuia, fără concurs, la Serviciul Juridic. Sentinţa judecătorească şi Încheierea Tribunalului Bucureşti, secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, Dosar nr. 25660/3/2013 de respingere a cererii SRTV de a se lua act de această tranzacţie. Expunerea de motive, Nota de fundamentare inclusiv anexe, avizele Consiliului Director, Hotărârile Consiliului de Administraţie şi Ordinul PDG privind reangajarea, transformarea Serviciului juridic în departament şi numirea acestuia în funcţia de director al Departamentului juridic.
Conform unor calcule făcute de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, SRTv a cheltuit peste 1,6 milioane de euro în procesele cu salariaţii disponibilizaţi, o faptă ilegală, care nu a fost aprobată de Departamentul Juridic.
MediaSind susţine „un şef al acestei structuri (n.r. Departamentul Juridic), fost disponibilizat, a fost reangajat fără concurs în baza unei Tranzacţii care încalcă prevederile art. 30 alin. 1 din Codul Muncii şi Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV.”
Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
Comentarii