
Jurnalista Anca Apostol dă semne de evoluţie, dar încă are nevoie de ajutor pentru că tratamentele sunt foarte scumpe.
Colega noastră de breaslă reînvaţă treptat mersul, în continuare, exersând echilibrul ortostatic şi ortodinamic, pe partea de kinetoterapie. ŞI pe vorbire, se văd semne. Par timide, dar sunt semne de evoluţie: pronunţă independent deja primele vocale, lucrând intens cu aparatul fonoarticulator, pe partea de logopedie.
Tratamentele sunt foarte scumpe pentru o familie de jurnalişti, iar Anca Apostol se bazează pe ajutorul tuturor. Soţul ei - Florin Budescu, este de asemenea ziarist.
În jur de 5.000 de euro pe lună costă tratamentele, jurnalistul Florin Budescu le-a detaliat, transparent. Le aveţi mai jos în articol.
De pe 20 decembrie, a fost externată de la Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” şi este acasă, în recuperare accelerată. În două luni, s-a recuperat mai mult decât în 10 luni şi trei săptămâni de spitalizare.
Colegul nostru şi partenerul ei ve viaţă, jurnalistul Florin Budescu, a organizat acasă preluarea în familie a sarcinilor spitaliceşti tipice, cu aducerea a şase experţi în nursing, laserterapie, kinetoterapie şi logopedie. Datorită ajutorului dv., al celor care au donat pentru recuperarea ei, Anca este acum mult mai bine.
Reamintim că, în februarie anul trecut, Anca Apostol a suferit un AVC ischemic masiv, care i-a necrozat două treimi din emisfera cerebrală stângă. În toamna anului trecut, cu sprijin din donaţii, a făcut primele progrese: a reuşit să spună un cuvânt: "frumoasă"
Persoanele fizice pot dona astfel:
LEI: Anca Daniela Apostol, IBAN RO20RNCB0643029275490001
EURO: Florin Budescu, IBAN RO03INGB0000999902994471
PayPal: florin.budescu[at]gmail.com
Revolut: @florin9iw4, (transferuri locale) IBAN RO50 REVO 0000 1193 1864 6306, cod BIC/SWIFT REVOROBB; (transferuri internaţional) LT40 3250 0186 6830 6718, cod BIC/SWIFT REVOLT21
Entităţile juridice care, legal, vor să sponsorizeze pentru cauza umanitară o pot face prin Asociaţia “Salvează o inimă”. Orice sumă, din partea acestora, este binevenită şi de mare ajutor.
Aşteptăm în continuare primele ei cuvinte. Este tot pe stereotip verbal “da”, “of” şi “aoleu”, dar începe să înveţe vocalele. Pentru asta, are nevoie în continuare de multe şedinţe de logopedie. Se lucrează de două luni, cu doi kinetoterapeuţi. Rezultatele sunt remarcabile, pe acest segment de recuperare. Intrăm în a patra săptămână de şedinţe de logopedie, iar acestea vor deveni treptat mai intense.
După sărbătoarea Crăciunului, a făcut prima şedinţă de kinetoterapie. De miercuri, 19 februarie, este ridicată în picioare şi exersează echilibrul ortostatic şi, dacă este posibil, pe cel dinamic, reînvăţând mersul.
Pentru că aceasta este o certitudine: Anca are şanse să se recupereze şi va merge. De asemenea, face laserterapie, indicată şi foarte bună pentru regenerarea neuronală.
Va continua astfel luni de zile, de acum încolo, iar aceasta presupune un efort finaciar consistent. Mai jos, costurile, pe fiecare expert în parte:
-infirmieră 24 de ore din 24, 7 zile din 7: 5.000 de lei/lună
-kinetoterapeut: o şedinţă costă între 200 şi 500 de lei. Lunar: 9.000 de lei
-laserterapie: o şedinţă costă 250 de lei. Lunar: cam 3.000 de lei.
-logopedie: în acest moment, doi logopezi, pe intensitatea din prezent, sunt plătiţi cu 3.200 de lei pe lună. Numărul şedinţelor va creşte treptat. Să zicem că ajungem la 5.000 de lei lunar.
TOTAL: 5.000 + 9.000 + 3.000 + 5.000 = 23.000 de lei lunar, adică peste 4.500 de euro lunar.
Recuperarea aceasta va continua cu certitudine tot acest an, cu o relaxare graduală a numărului de şedinţe, pe măsură ce Anca va fi capabilă să meargă singură, precum şi a prezenţei infirmierei. Prin înlocuirea şedinţelor de kineto cu mersul pe jos, costul kinetoterapiei va scădea gradual.
Kinetoterapia şi logopedia vor continua probabil ani de zile, de-acum încolo. Experienţa complexă din ultimul an înseamnă că până şi un om aparent sănătos ar trebui să facă kinetoterapie, chiar dacă merge pe jos mult, pentru a-şi optimiza mişcarea. Asta înseamnă că Anca are nevoie de kineto mulţi ani de-acum încolo, cu scop medical-terapeutic.
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro