Skip to main content

Agenţia Initiative, un material pentru Paginademedia: Top 5 noi tendinţe în publicitatea pe reţelele sociale. Sunt aproape 60 de milioane de dolari în România!

 
Agenţia Initiative, un material pentru Paginademedia: Top 5 noi tendinţe în publicitatea pe reţelele sociale. Sunt aproape 60 de milioane de dolari în România!

Un material interesant despre tendinţe în publicitatea pe reţelele sociale făcut de agenţia Initiative pentru Paginademedia.ro. Aflăm, de exemplu, cât se cheltuie în lume pentru reclamele pe reţelele sociale: sunt peste 20 de miliarde de dolari. Da, miliarde!

Publicitate

În România, publicitatea pe reţelele sociale se măsoară în zeci de milioane de dolari. Câte? Aproape 60 de milioane de dolari.

Initiative este una dintre cele mai importante agenţii de media din România. Agenţia realizează anual Media Fact Book, singura initţiativă din piaţa de advertising care estimează cheltuielile de publicitate din România şi care analizează direcţiile pieţei de media de la noi.

Citeşte şi: Media Fact Book. Piaţa de publicitate din România se apropie de 800 de milioane de euro. Jumătate sunt reclamele TV. Evenimentele sportive contribuie la plus

Materialul Initiative despre tendinţele din publicitatea pe reţelele sociale

Publicitatea pe reţelele sociale continuă să evolueze rapid şi în 2024, impulsionată atât de avansurile tehnologice cât şi de schimbările în comportamentul consumatorilor. Iată care sunt cele mai noi tendinţe ce modelează viitorul publicităţii pe reţelele sociale, inclusiv în România, identificate de specialiştii de digital marketing ai Initiative România:

1. Inteligenţa Artificială

De la crearea automatizată a conţinutului şi targetarea personalizată a anunţurilor, până la asistenţa automatizată pentru clienţi şi analize în timp real, inteligenţa artificială (AI) este tot mai întâlnită în social media marketing. În ceea ce priveşte conţinutul generat de AI, există diferenţe între generaţii în ceea ce priveşte percepţia utilizatorilor.

De exemplu, cei din Generaţia Z susţin că ştiu ce este real şi ce este creat de AI mai bine decât alte generaţii şi de asemenea, sunt mai predispuşi să aibă încredere şi să interacţioneze cu conţinutul generat de AI. Pe de altă parte, generaţiile mai înaintate în vârstă identifică mai greu conţinutul generat de inteligenţa artificială şi au mai puţină încredere în acesta.

2. Comerţul social

Prin comerţul social înţelegem integrarea funcţionalităţilor de e-commerce direct în platformele sociale, practic permiţând utilizatorilor să descopere şi să achiziţioneze produse direct în aplicaţiile de social media. Funcţii precum postările "shoppable", checkout-ul în aplicaţie şi etichetele de produse simplifică procesul de cumpărare, iar platformele precum Instagram, Facebook şi TikTok conduc această iniţiativă.

Fuziunea dintre interacţiunile sociale şi comerţul online se dovedeşte a fi o schimbare majoră pentru brandurile care doresc să-şi crească vânzările.

3. Divertismentul alimentează motorul de ROI social

Sondajul Social Trends 2024 arată că, după contactul cu familia şi prietenii, următorul cel mai important motiv pentru care utilizatorii folosesc social media este pentru divertisment. În plus, 34% dintre consumatori consideră că autopromovarea excesivă afectează percepţia asupra brandurilor, iar 56% doresc branduri cu care pot relaţiona.

Brandurile care vor reuşi să integreze corespunzător divertismentul în strategia lor de social media marketing vor reuşi să atragă atenţia şi engagement-ul dorite, dar şi cota de piaţă.

4. Video-ul este rege... atât în format scurt, cât şi lung

Conţinutul video în format scurt, de până la 15 secunde, continuă să fie preferat de utilizatorii reţelelor sociale. În România, TikTok se apropie de 9 milioane de utilizatori şi generează peste 74 de miliarde de vizualizări pe lună. În acelaşi timp, există şi o tendinţă în creştere către videoclipuri de format lung.

Platforme precum YouTube înregistrează un consum crescut pentru videoclipuri mai lungi, iar TikTok, consacrat pentru conţinut video scurt, testează introducerea de clipuri de până la 30 de minute.

5. Reţelele sociale atrag bugete tot mai mari

Social media a atins la nivel mondial peste 5 miliarde de utilizatori iar, odată cu declinul mediilor tradiţionale de publicitate la nivel global şi cu creşterea timpului petrecut de oameni pe platformele sociale, acestea reuşesc să atragă un procent din ce în ce mai mare din bugetele de marketing.

La nivel global, companiile investesc peste 200 de miliarde de dolari în social media (34% din bugetul de digital marketing, conform Statista), iar în România peste 55,6 milioane $ (reprezentând 22% din buget, potrivit  Media Fact Book by Initiative). IPG Magna estimeazǎ de asemenea că, de la an la an, bugetele de promovare în social media vor creşte cu peste 10%.

În concluzie, peisajul publicităţii pe reţelele sociale în România este remodelat de aceste tendinţe ce se propagă dinspre pieţele internaţionale. AI face publicitatea mai rapid de integrat şi mai personalizată, comerţul social simplifică experienţa de cumpărare, divertismentul stimulează vânzările şi imaginea brandurilor, conţinutul video în format lung generează un angajament mai profund, iar reţelele sociale sunt în ascensiune din punct de vedere al bugetelor.

Brandurile care se adaptează la aceste tendinţe vor fi bine poziţionate pentru a prospera în piaţa digitală în continuă evoluţie.

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus