Decizie a BBC. Postul a scos din grila de programe un documentar în ultimul moment, deşi urma să fie difuzat de cunoscuta reţea. La fel, articolul care promova documentarul a fost şters de pe pagina principală a site-ului BBC News.
Totul după ce au ieşit la iveală mai multe acuzaţii în social media cu privire la faptul că Orphano, criptomoneda creată de milionarul care apărea în film, ar fi fost o înşelătorie, potrivit Coinmarketcap.com, un site dedicat pieţei de criptomonede.
Despre această situaţie au relatat, pe larg, mai multe publicaţii internaţionale, printre care şi The Guardian, care a atras atenţia cu privire la veridicitatea unor afirmaţii ale milionarului.
Documentarul, numit The Crypto-Millionaire, făcea parte dintr-un nou format de emisiuni de actualităţi, la nivel regional, şi urma să fie difuzat miercuri seara, la ora locală 19.30.
Cum a devenit un tânăr de 20 de ani milionar din criptomonede?
Un antreprenor devenit milionar peste noapte, în urma tranzacţionării de criptomonede, era subiectul documentarului BBC.
Tânărul Hanad Hassan din Birmingham, în vârstă de numai 20 de ani, pretindea că a transformat o investiţie de 50 de dolari în 8 milioane de dolari. Totul în numai 9 luni. Putem calcula o rentabilitate uimitoare a investiţiei de aproape 16.000.000%. Aşadar, e lesne de înţeles de ce a atras atenţia televiziunii britanice.
Însă, pe fondul acuzaţiilor din social media şi al unor întrebări din partea unor colegi de breaslă, legate de unele afirmaţii ale milionarului, BBC a decis să retragă documentarul de la difuzare, deşi îl promovase.
Un articol de promovare al documentatului, publicat pe site-ul BBC şi intitulat „Cripto-milionarul, îmbogăţit prin forţe proprii, de la Birmingham, care dă înapoi" a fost eliminat din pagina principală a editorului britanic.
Articolul îl arată pe Hassan în BMW-ul lui de 30.000 de lire sterline şi într-un apartament din centrul oraşului, povestind despre cum „a decis că va deveni milionar când era încă adolescent”. Multimilionarul ar fi fost focusat pe ajutorarea celor săraci, de aici a avut şi ideea creării criptomonedei Orphano, lansată în aprilie anul trecut, prin care 3% sunt alocaţi proiectelor de caritate.
Documentarul îl arată pe tânăr distribuind bani băncilor de alimente, bani pe care susţine că i-a făcut din criptomonede.
Cum a ajuns BBC să retragă documentarul?
The Guardian a întrebat BBC dacă are încredere în spusele tânărului cu privire la profitul uriaş pe care l-a realizat în 2021 şi de ce în materialul de promovare al documentarului nu a fost menţionat faptul că Orfano, criptomoneda lui Hassan, a fost închisă brusc în octombrie, lăsând mulţi investitori nemulţumiţi în urmă. Totodată, în online au apărut mai multe acuzaţii la adresa lui Hassan.
BBC a răspuns rapid că a retras documentarul din grilă, dar nu a mai făcut niciun comentariu cu privire la verificările sale editoriale, spun jurnaliştii de la The Guardian.
De asemenea, un alt articol online despre tânărul milionar, care a apărut pe pagina principală a BBC News, a fost şters, fără explicaţii, la scurt timp după ce The Guardian a pus întrebări.
The Guardian susţine că l-a abordat şi pe Hassan pentru a comenta pe acest subiect, însă nu a citat nicio declaraţie de-a tânărului.
Reacţia The Guadian:
„Decizia de a retrage emisiunea din programul BBC One, cu câteva ore înainte de a fi difuzată, este jenantă pentru corporaţie, mai ales când aceasta este un pilon principal al noului format de ştiri regionale We Are England.
Acesta a înlocuit vechiul jurnal „Inside Out“, care a fost anulat ca parte a reducerii finanţării BBC, decizie prin care mulţi jurnalişti de investigaţie din afara Londrei şi-au pierdut locul de muncă."
BBC, acuzată de mai multe erori recente
The Guardian consideră că erorile recente de care este acuzată televiziunea BBC, în special în programele sale regionale de ştiri, se datorează reducerilor continue de bugete şi restructurărilor de locuri de muncă.
BBC a mai făcut publice materiale jurnalistice despre tinerii antreprenori care fac sume mari de bani din tranzacţionarea online. În octombrie, corporaţia a vorbit intens despre preţul în creştere rapidă al unei criptomonede care folosea numele show-ului Netflix Squid Game, cu câteva zile înainte ca preţul acesteia să se prăbuşească.
Iar o altă emisiune BBC Three despre un tânăr de 20 de ani din Ţara Galilor care pretindea că obţine 8.000 de lire sterline pe zi din tranzacţionarea valutară online a fost, de asemenea, eliminată de pe iPlayer în 2020.
Asta după ce postul a acceptat că „nu a fost suficient de explicit cu privire la potenţialele riscuri implicate în tranzacţionare valutară”, mai scrie The Guardian.
Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
pai... toate criptomonedele sunt inselatorii. cu ce sunt mai legale niste instrumente financiare care nu au nimic in spate si pentru care ti se cer sume imense fata de certificatele de la caritas sau de la alte jocuri piramidale? si alea iti garanteaza de 8 ori suma investita, dar... care e garantia? nimic, ca si la criptomonede.