Ce efecte asupra mediului a avut explozia de la Fukushima? Un documentar, în premieră la Viasat Nature. Filmul Fukushima: Natura din zona de pericol urmăreşte un grup de experţi internaţionali, care se întorc în zona nucleară periculoasă, pentru a investiga ce efect au radiaţiile asupra speciilor care trăiesc acolo.
Documentarul Fukushima: Natura în zona de pericol va fi în premieră la televiziunea Viasat Nature, pe 5 noiembrie, de la ora 20.00.
În ce constă docuemntarul?
Puternicul cutremur din Japonia din anul 2011, cu magnitudinea de 9,0 a declanşat un tsunami de 15 metri, ştergând oraşe de hartă. La centrala nucleară de la Fukushima, valul gigantic a lovit sistemele de apărare, făcând ca toate cele trei nuclee ale reactoarelor Fukushima Daiichi să explodeze.
Documentarul urmăreşte o echipă de oameni de ştiinţă care se întorc în zona nucleară periculoasă, însă filmul descoperă secretele în care anumite animale sunt capabile să supravieţuiască, dar să şi prospere.
Specialiştii folosesc sisteme de urmărire (sateliţi, camere, drone), pentru a observa şi studia flora şi fauna. Experţii examinează ce efecte au radiaţiile asupra speciilor care trăiesc acolo, de la comportamentul lor, aspect şi structura genetică.
La final, echipa de specialişti adună exact câte specii trăiesc în umbra de la Fukushima.
Paul Wooding, producător şi director Woodcut West:
"Am avut privilegiul să ni se permită accesul în singurul loc de pe pământ în care putem studia efectele radiaţiilor asupra primatelor şi a fost remarcabil să vedem cum s-a dezvoltat un ecosistem cu totul nou.
Am văzut cum unele creaturi au suferit mai multe daune din cauza radiaţiilor, în timp ce altele se descurcau mai bine ca niciodată.
Filmarea în zona de excludere a fost o experienţă ciudată şi a trebuit să verificăm constant contorul Geiger pentru nivelurile de radiaţii, dar a meritat şi am captat nişte imagini uimitoare."
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
Trimite un comentariu