Patru din cele şase ţări cărora li s-a anulat votul au primit punctajul maxim. Iar acest model a fost considerat neregulamentar şi a devenit suspect.
Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino sunt cele şase ţări al căror vot a fost anulat. Neregula semnalată este fără precedent în istoria Eurovision, scrie News.ro.
Explicaţia dată de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul concursului:
"Modelul în cauză a fost detectat ca neregulamentar de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Independent Voting Monitor, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din alte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală. (care a inclus trei dintre cele considerate Big Five: Germania, Spania şi Regatul Unit). În plus, patru dintre cele şase ţări s-au clasat în primele şase dintre celelalte 15 ţări care au votat în această semifinală. O neregulă de asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent", menţionează EBU într-un comunicat.
România a acordat 12 puncte Moldovei, însă Martin Osterdahl, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a anunţat faptul că ţara noastră a oferit punctajul maxim Ucrainei.
În mod obişnuit, un reprezentant TVR ar fi trebuit să anunţate punctajele în direct, sâmbătă seară, însă au fost invocate defecţiuni tehnice.
Citeşte şi: VIDEO. Cum a reacţionat Eda Marcus după ce i-a fost refuzată intrarea în direct la finala Eurovision
TVR a semnalat aceste probleme şi a spus că „regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil".
Cum şi-a susţinut EBU poziţia? Faptul că voturile juriilor naţionale au prezentat modele neregulamentare (după cum poate fi detectat de Partenerul de vot paneuropean şi recunoscut de Monitorul Independent de Votare), supervizorul executiv al ESC are dreptul de a elimina voturile în cauză pentru alocarea clasamentelor şi de a le înlocui cu un rezultat agregat substitut calculat automat pentru a determina rezultatul final al acestor ţări în a doua semifinală, mai notează News.ro.
După ce concursul s-a terminat, EBU a transmis un comunicat de presă în care a explicat că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în a doua semifinală, cât şi în marea finală.
Comentarii
Există dovezi concrete, dar Pagina de Media nu a preluat tabelele publicate de EBU la adresa: https://eurovision.tv/mediacentre/release/ebu-statement-irregular-voting-2022
Eu ca român nu mă simt reprezentat de voturile frauduloase ale juriului nostru, așa că nu mă deranjează înlocuirea lor cu ceva mai apropiat de o apreciere corectă a calității pieselor.
P.S.
Nu există o reacție a TVR până la ora aceasta?
Poți, în schimb, să-l elimini din concurs, descalifici, scoți de la vot, ai alte câteva variante elegante dar care nu mint milioane de telespectatori.
Cât despre „vrăjeala” lor de scuză, hai să fim serios, oricine se aștepta ca Moldovei să-i fie acordate 12 puncte din partea României cu melodia respectivă. Până și publicul a fost de acord cu faptul că Moldova a avut una dintre cele mai bune melodii, locul 2 (care dpmdv. e 1), dupa Ucraina.