Astăzi de 1 Decembrie îl avem la Minutul Paginademedia pe Marius Saizu, jurnalist şi coordonatorul ştirilor de la Prima TV.
„Greu în cazul meu înseamnă dificil de filmat şi de transmis. Greu înseamnă periculos, iar astfel de momente am trait pentru prima dată în Ucraina, în 2014. Eram la Doneţk şi am nimerit într-un schimb de focuri între separatişti şi armata ucraineană lângă aeroportul din oraş”, povesteşte jurnalistul pentru Paginademedia.
Marius Saizu lucrează în redacţia de la Prima TV de 17 ani. S-a angajat la acest post în data de 6 iulie 2006.
Jurnalistul prezintă jurnalele Focus de la ora 18.00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică şi este coordonatorul ştirilor Prima TV. Marius Saizu a transmis de multe ori din zone de conflict cum ar fi Ucraina şi Israel.
Despre momentul când i-a fost pusă arma la tâmplă, în timp ce se afla într-o zonă de conflict:
„Am simţit că trebuie să supravieţuiesc atât eu cât şi cameramanul cu care făceam echipă, am învăţat de-a lungul anilor că trebuie să îţi păstrezi cumpătul sau sângele rece cum - ar spune.”
Ce media consumă? Ce preferă, TV sau… YouTube? Facebook sau Instagram? Ştiri sau emisiuni? Afli din interviul care urmează, o altfel de conversaţie cu jurnalistul Marius Saizu de la Prima TV.
- TV sau YouTube
TV
- Radio sau podcast?
Radio, mai ales în maşină.
GALERIE FOTO: Marius Saizu: „Cred că e un an de când nu am mai citit un ziar în format print"
- Facebook sau Instagram?
Ambele, chiar dacă despre Facebook se spune că este pentru cei bătrâni ca mine.
- Ştiri sau emisiuni?
În primul rând ştiri pentru că asta fac de peste 20 de ani, dar şi emisiuni. Însă sunt destul de selectiv la acest capitol.
- Ce ştiri preferi să consumi şi din ce categorii?
Din orice categorie, dar pe ultimul loc sunt cele ce au legătură cu mondenul şi cancanul.
- De unde te informezi cel mai des? TV, online sau print?
Sunt extrem de multe momentele în care informaţiile mi le iau din online, asta în primul rând din cauza vremurilor pe care le trăim. Însă e şi un risc, în online nu găseşţi întotdeauna informaţiile aşa cum ai avea nevoie, cu acurateţe.
- Cu ce publicaţii îţi începi ziua?
Televiziunile de ştiri din România în primul rând după care CNN, Euronews şi BBC. Am chiar un ritual, în timp ce îmi fac cafeaua televizorul merge pe ştiri pentru a vedea ce s-a întâmplat peste noapte, şi apoi pentru a vedea cum au tratat alţii ştirile pe care eu le-am făcut cu o zi în urmă.
- Ce publicaţii din străinătate urmăreşti?
Din afară sunt strict televiziunile de ştiri. Pe foarte multe dintre ele însă le văd în online (CNN, Sky, ABC, NBC).
- Când ai citit ultima dată un ziar sau o revistă?
Cred că e un an de când nu am mai citit un ziar în format print. Şi regret asta. Îmi e dor de vremurile când printul era important în piaţa media de la noi.
- La ce uitai la TV când erai mic?
Când eram mic nu exista decât TVR şi ştim toţi cam ce puteam vedea la televizor înainte de 1989. Îmi aduc aminte că eram fan al serialului Omul din Atlantis şi, bineînţeles, Pistruiatul.
- Serial preferat?
Homeland, Prison Break.
- Film preferat?
The Godfather, Forest Gump, Saving Private Ryan.
- Emisiune preferată?
60 minutes.
- Ce jurnalist apreciezi?
Richard Quest şi Lester Holt.
- Cât de des publici pe reţelele sociale?
Nu foarte des, o dată pe săptămână.
- Blog sau vlog?
Nu am nici blog, nici vlog, în schimb îmi plac blogurile câtorva.
- Ţi-ai dorit să fii jurnalist?
Nu m-am gândit că o să fiu jurnalist, în schimb mi-a plăcut încă din prima clipă, chiar dacă nu ştiam foarte multe despre această meserie.
- Cum a fost începutul în presă?
A fost extrem de lejer pentru că am început cu ştiri din sport. Mai exact, despre echipa de fotbal FC Argeş, în 2001.
- Îţi mai aminteşţi care a fost prima ştire sau prima transmisiune?
Ştirea pe care mi-o aduc aminte era despre obligativitatea bonurilor de la casă de marcat, era prin 2002 şi am făcut stand-up la acea ştire doar că am repetat de prea multe ori “bon de marcat” preţ de 20 de secunde, iar acel stand up nu a fost difuzat niciodată.
Prima transmisiune în direct a avut loc în 2002 de la releul din Piteşţi şi, ca să fiu sigur că nu uit ce am de spus, mi-am scris textul pe o foaie, iar foaia am pus-o sub obiectivul de la cameră.
- Care au fost cele mai grele momente din carieră de jurnalist?
Greu în cazul meu înseamnă dificil de filmat şi de transmis. Greu înseamnă periculos, iar astfel de momente am trait pentru prima dată în Ucraina, în 2014. Eram la Doneţk şi am nimerit într-un schimb de focuri între separatişti şi armata ucraineană lângă aeroportul din oraş.
- Cum ai descrie acesţi 17 ani de când eşti în echipa Prima TV?
17 ani la Prima TV înseamnă că aştept petrecerea de majorat de la anul. Au fost ani frumoşi, ani grei…cam cum este şi meseria aceasta. Din exterior pare un film artistic, dar doar noi ştim cât de greu este de realizat.
În 17 ani de Prima TV au venit mulţi, au plecat foarte mulţi, suntem însă câţiva care am rămas în echipa aceasta şi ne-am ambiţionat să punem umărul ca Focus să fie un jurnal de ştiri complet, corect, echilibrat şi vizionat de telespectatori. Cred ca ne-a ieşit.
- Ai transmis de multe ori din zone de conflict şi ţi-a fost pusă armă la tâmplă. Ce ai simţit în acel moment şi cum ai reuşit să-l depăşesţi?
Am simţit că trebuie să supravieţuiesc atât eu cât şi cameramanul cu care făceam echipă, am învăţat de-a lungul anilor că trebuie să îţi păstrezi cumpătul sau sângele rece cum s-ar spune.
- Eşti şi coordonatorul ştirilor Prima TV. Ce face mai exact un coordonator?
La noi coordonatorul stabileşte filmările pentru a două zi, cum abordăm subiectul, cum este el realizat, interviu, filmare, transmisie, iar, odată venită echipa în redacţie, coordonatorul se ocupă şi de editare şi, ulterior, de stabilirea ordinii în care difuzăm în cadrul jurnalului Focus ştirea.
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro