"Cătălina avea trei ani când a fost ucisă. Era în maşină cu mama ei. Armata a deschis focul asupra maşinii. Au tras 70 de gloanţe. Cele două, mamă şi fiică, au murit îmbrăţişate". Este doar una dintre zecile de poveşti şi de fotografii care apar în Memorialul Revoluţiei Române, un proiect inedit Europa Liberă.
Într-o secţiune specială, sunt (pentru început) 60 de fotografii cu martirii din 1989. La un click sunt şi poveştile lor tulburătoare.
"Sunt 1.166 de nume pe care s-ar cuveni să le ştim pe dinafară", îşi justifică demersul site-ul Europa Liberă. "Europa Liberă vi-i prezintă, vă spune numele lor, vă spune un dram din povestea vieţii şi a morţii lor."
Proiectul este la început, acum sunt 60 din cei 1.166, dar publicaţia îşi propune să acopere cât mai mult. "Galeria Morţilor Revoluţiei – acum incompletă - începe cu 60 de eroi şi va fi completată pe măsură ce găsim noi fotografii".
În prima zi, pe 17 decembrie (data la care au fost primele victime în 1989 în Timişoara) Memorialul a umplut practic întregul home-page al site-ului Europa Liberă.
Demersul Europa Liberă a început deja să adune reacţii, cu fotografii şi poveşti de la cititori.
"Am primit de la cititorii site-ului fotografii care vor completa acest Memorial. Va fi un proces de durată. Scopul nostru este să avem, la 35 de ani de la Revoluţie, toate poveştile celor dispăruţi", a declarat pentru Paginademedia.ro Mădălina Rădulescu, redactor-şef Europa Liberă.
Europa Liberă publică în această perioadă şi o serie de articole dedicate evenimentelor din decembrie 1989, cu istoria acelor zile, plus emisiunile de atunci difuzate de Radio Europa Liberă.