Emisiunea de reportaje de la TVR 1 a pregătit, din această toamnă, un nou format. Coordonat de producătorul Răzvan Butaru, Dosar România va prezenta de acum înainte documentare de lungmetraj şi ediţii speciale cu dezbateri moderate de Mihai Rădulescu, care prezintă şi talk-show-ul Dincolo şi alb şi negru.
Dosar România revine în grila TVR 1 de joi, 19 octombrie.
Emisiunea a fost mutată în prime-time, de la ora 21.00.
Dosar România este una dintre cele mai vechi producţii TVR: a împlinit 10 ani de la lansare.
Noul sezon prezintă telespectatorilor şi documentare de lungmetraj, precum şi ediţii speciale, cu dezbateri ce vor fi moderate de Mihai Rădulescu, jurnalist care a prezentat foarte mulţi ani Ora de ştiri de la TVR 2 şi Telejurnalul de la TVR 1, apoi a realizat şi alte emisiuni, precum Referendum, în 2021, şi Umanitatea nu are graniţe, anul trecut.
În prezent, pe lângă noul rol de la Dosar România, Mihai Rădulescu prezintă, alternativ cu alţi colegi – Mihaela Crăciun şi Laurenţiu Ciocăzanu, şi emisiunea Dincolo de alb şi negru. În acest weekend va fi chiar rândul său – sâmbătă (21 octombrie), de la ora 17.00, va prezenta la Dincolo de alb şi negru un interviu cu psiholoaga Sarah Nicole-Smith – de origine americană, care s-a mutat în România şi a adoptat zece copii cu nevoi speciale.
Echipa de realizatori ai documentarelor de la Dosar România:
- Alina Amza,
- Irina Szasz,
- Cornel Mihalache,
- Cătătlin Apostol,
- Gabriel Geamănu
- – coordonaţi de Răzvan Butaru (care este şi producătorul general al formatului).
Primul episod Dosar România, despre tinerii diagnosticaţi cu autism: documentarul „De la marginea lumii”
Prima ediţie Dosar România din acest sezon este realizată de Alina Amza şi prezintă un documentar de lungmetraj despre adolescenţii diagnosticaţi cu afecţiuni din sfera autismului, intitulat „De la marginea lumii”.
Alina Amza, realizatoare pentru Dosar România
Alina Amza a primit mai multe premii pentru filmele documentare realizate pentru TVR / foto: arhiva personală
„Dacă pentru copii cu acest diagnostic se caută soluţii, se discută în emisiuni televizate, se înfiinţează asociaţii şi organizaţii non-guvernamentale, se încearcă integrarea lor în societate, nu acelaşi lucru se întâmplă cu ei odată ce au atins majoratul.
România nu are adulţi cu autism. La 18 ani, copiii cu autism dispar din evidenţele statului. Posibile soluţii pentru adulţii cu autism sever au fost trimise, periodic, autorităţilor, începând cu 2010, fără a se schimba, însă, nimic de atunci”, se explică în comunicatul transmis de TVR.
„Pentru prima dată, cinci mame vorbesc despre copiii lor, astăzi ajunşi aproape de vârsta adultă, tineri care nu au niciun viitor, nu pot fi integraţi în niciun sistem, singura şansă la o viaţă demnă fiind doar familia lor, atât cât a mai rămas din ea. Radiografia întregului fenomen este prezentată de Alina Amza în documentarul «De la marginea lumii», care deschide noul sezon Dosar România, joi, 19 octombrie, ora 21.00, la TVR 1”, se mai spune în acelaşi comunicat.
Producătorul Răzvan Butaru: „Este un format unic în zona de publicistică din România”
Răzvan Butaru / foto: arhiva personală
„La 10 ani de la debutul său, Dosar România revine în noul sezon cu un format original, unic în zona de publicistică din România, un adevărat magazin de publicistică tv, realizat de către cei mai experimentaţi jurnalişti de investigaţie ai Televiziunii Române.
Fiecare ediţie va spune o poveste, va dezvălui sau va prezenta un personaj cu adevărat important, va trata temele esenţiale pentru public: sănătatea, învăţământul, justiţia, mediul, infrastructura. Dosar România e un produs de televiziune ce va dezbate marile teme, marile evenimente din istoria imediată a României.
În abordarea subiectelor, echipa Dosar România apelează la documetarul de creaţie sau de investigaţie, precum şi la dezbteri în ediţii speciale.
Prin documentarele de lungmetraj, Dosar România va prezenta România în 100 minute de film, cu subiecte relevante şi provocatoare, care afectează direct viaţa noastră de fiecare zi”, declară Răzvan Butaru, producătorul emisiunii.
Dosar România - Dintre temele abordate în alte ediţii din cei 10 ani de existenţă:
- anchete despre mediu, poluare şi tăierea pădurilor,
- dispariţia şi traficul de copii,
- încălcarea libertăţilor oamenilor,
- diferite abuzuri ale autorităţilor asupra cetăţenilor,
- dosare rămase nerezolvate,
- acte de corupţie.