INTERVIU. „Este un film educativ 100%. Educaţie rutieră, educaţie emoţională, educaţie civică… toate spuse între un fel jucăuş, pe care copiii îşi vor dori să-l asculte. Sper să schimbăm nişte obiceiuri vechi şi nesănătoase, şi să facem loc unora noi şi bune”, a povestit Mirela Retegan, (fondatoarea Gaşca Zurli), despre filmul „Superpietonii Zurli”, într-un interviu pentru Paginademedia.
„Superpietonii Zurli” este disponibil din data de 13 ianuarie în toate cinematografele din ţară. Pe lângă personajele deja cunoscute ale trupei Zurli, în film vor putea fi văzute mai multe vedete alături de copiii lor.
Printre vedetele care fac parte din distribuţia filmului se numără Mihai Morar (Radio Zu) şi Roua, Amalia Enache (Pro TV) şi Alma, Codin Maticiuc (Clanul, Pro TV) şi Smaranda, şi Ioana Chereji (Head of Communication Untold), alături de Luiza.
Fondatoarea Gaşca Zurli ne-a povestit care au fost cele mai dificile scene de pe platourile de filmare:
„Cele din exterior… prin canalele din Iaşi, în catacombele unde s-a construit casa vrăjitoarei, oprirea circulaţiei în ora de trafic, să prindem haosul real.
Cel mai greu a fost să facem faţă copiilor care alergau spre personaje, sau părinţilor care ne întrerupeau pentru poze, uneori, în mijlocul unei scene”, a spus ea.
Mai multe detalii, aflaţi în interviul de astăzi cu Mirela Retagan:
Mirela Retegan: Cochetez cu ea de câţiva ani. Producţia unui film este un proiect în care banii sunt necesari, încă de la început. A fost uşor diferit circuitul faţă de cum eram obişnuită să procedez.
Am încercat să îl produc cu o casă independentă, dar ne-a încurcat pandemia. Rezervasem luna noiembrie în 2020 pentru filmări. Apoi am încercat să obţinem bani de la instituţia care împarte bugetele filmelor susţinute de stat. Era foarte complicat să facem asta.
În cele din urmă a venit propunerea de la Mixton Music, ei aveau deja experienţă cu două pelicule, pe bugete mici, şi aşa am îndrăznit să intru în horă. Este o industrie complet nouă, pentru mine, nu ştiu cum funcţionează aşa că am fost rezervată în asumarea unor riscuri pe care nu mi le permit. Am emoţii, din punct de vedere financiar… este o ecuaţie care o să vedem cum dă, la final.
Mirela Retegan: Cele din exterior… prin canalele din Iaşi, în catacombele unde s-a construit casa vrăjitoarei, oprirea circulaţiei în ora de trafic, să prindem haosul real.
Cel mai greu a fost să facem faţă copiilor care alergau spre personaje, sau părinţilor care ne întrerupeau pentru poze, uneori, în mijlocul unei scene.
Educaţie rutieră, educaţie emoţională, educaţie civică… toate spuse între un fel jucăuş, pe care copiii îşi vor dori să-l asculte. Sper să schimbăm nişte obiceiuri vechi şi nesănătoase, şi să facem loc unora noi şi bune.
"Educaţie, prin joacă" poate să fie scris mare şi lizibil, de la începutul până la finalul acestui film. Părinţii găsesc tips-uri pe care le pot folosi în relaţia cu copiii, cei mici descoperă, prin personajele preferate, întâmplări care îi ajută să înţeleagă mai bine diferenţa dintre bine şi rău, cântecele Găştii Zurli, hiturile şi prezenţa unor vedete cu copiii lor care au venit să ne susţină.
Mirela Retegan: Sunt foarte fericită pentru alegerile Mayei. Mă uit la ea ca şi cum nu ar fi copilul meu şi încerc să o văd dincolo de asta.
Cred ca i-am dat cel mai important sfat pe care îl dau tuturor celor care lucrează cu mine: perfecţiunea înghite bucuria. Copiii nu au nevoie de artişti perfecţi, ei au nevoie de oameni care fac, cu bucurie tot ceea ce fac.
Am sfătuit-o să înveţe, cât poate de mult. Să studieze şi să-şi şlefuiască toate calităţile fizice. Să facă sport (pentru că are nevoie să susţină corpul), să-şi antreneze corzile vocale (pentru că vocea este principalul ei instrument de lucru), să citească, să vadă cat mai multe producţii, pentru copii.
Vorbim des, o alimentez cu optimism şi o ghidez, ori de câte ori are nevoie. Maya este la fel ca majoritatea tinerilor care au venit în ultimii ani în echipă: proaspeţi, bucuroşi, entuziaşti, dornici să facă treabă.
Toţi cei care lucreaz în acest moment la proiectul "Bucurie în farfurie" au fost fani Zurli, când erau mici. Maya e fix ca ei, aşa ca îi iau "la pachet" şi mă bucur că sunt la mine în “ogradă”. Am câteva proiecte în sertar, care le aşteaptă entuziasmul.
Îi invit pe oameni să vină în turneul "Bucurie în farfurie", în oraşele în care se joacă, să vadă şi să se convingă singuri: vine o generaţie pe care eu mizez că vor face treabă bună."