Skip to main content

VIDEO SPECIAL. 35 de ani! Poveşti spectaculoase cu primul post de radio din România, Unifun, "strămoşul" Magic FM. Klinger, unul dintre fondatori, ne spune istoria. E radioul unde a început şi Andi Moisescu

 
VIDEO SPECIAL. 35 de ani! Poveşti spectaculoase cu primul post de radio din România, Unifun, "strămoşul" Magic FM. Klinger, unul dintre fondatori, ne spune istoria. E radioul unde a început şi Andi Moisescu

VIDEO SPECIAL la 35 de ani. Francezi dornici să susţină democraţia din România, studenţi porniţi să lanseze o televiziune la doar câteva săptămâni de la Revoluţie, emisie "pe semnătură" de la premierul Petre Roman, că nu existau licenţe şi un radio a fost "sus": Unifun Radio.

Publicitate

Povestea primului post de radio din România este spectaculoasă, cu schimbări de nume, cu mutări de echipe, cu oameni de media foarte cunoscuţi azi - jurnalişti şi proprietari. O poveste spusă de unul dintre fondatori de atunci, Daniel Klinger, într-un film Paginademedia.ro Special. Dintr-o vreme în care se lucra (şi s-a lucrat ani buni) din pasiune. Primii bani au venit abia prin 91.

Klinger este acum şef în grupul care deţine Kiss FM, Rock FM şi Magic FM. De altfel, Magic FM este "urmaşul" postului istoric. Vom vedea în continuare de ce.

O istorie tumultoasă, marcată de entuziasmul primelor zile de libertate:

- a început pe 11 ianuarie 1990, în mansarda Universităţii (francezii de la Fun Radio a făcut o donaţie). Uni - de la Universitate şi Fun - de la Fun Radio.

- pentru că geamul lor dădea chiar deasupra celebrului balconului, manifestaţia din Piaţa Universităţii era dată în direct, microfonul scos direct pe geam. Jurnaliştii săreau, ca Spiderman (nu e glumă!), pe la pervazurile mari, de la un geam la altul şi intrau "pe scurtătură", din redacţie în studio (şi era ceva înălţime!).

- juridic, postul era incert: "eram ca un radio pirat", spune Kilnger, "nu era nicio lege, emiteam pe semnătură de la Petre Roman. Radioul era în clădirea Universităţii, parte din echipamente erau de la noi de acasă, parte erau donate de francezi Ligii Studenţilor. Nu era radioul cuiva anume".

- cu doar câteva zile înainte de alegeri, Marian Munteanu vrea ca Unifun să se transforme în Radio Golan. Echipa nu e de acord, încearcă să plece cu aparatele, le încarcă în maşini, dar e prinsă înainte să ia ce era mai important: emiţătorul. După o operaţiune ca-n filme, unul dintre studenţi ajunge printr-un traseu ocolitor "secret" în pod, ia emiţătorul, îl duce la maşină şi postul va fi relansat în alt sediu (Hotel Dorobanţi).

- pe 18 mai 1990, premierul Petre Roman acceptă emisia noului post (acum denumit Fun Radio). Condiţia: să fie neutru politic şi să emită după data alegerilor, 20 mai.

- postul va trece prin multe schimbări de nume şi echipă: Fun Radio (mai 1990), Unifan Radio (un an mai târziu, pentru că echipa era nemulţumită că se încerca impunerea unui tip de muzică şi conţinut din Franţa), apoi Uniplus Radio (până în 2002, când va fi preluat de Cristi Burci şi transformat în Radio Star). Ulterior, avea să se transforme în ceea ce e azi Magic FM.

- primii bani au fost făcuţi în aprilie 90. După un spectacol făcut la Sala Polivalentă, au rămas ceva bani din care şi-au luat echipamente. "Ne-am luat CD-uri, era fabulos după ce lucrasem pe bandă şi vinil până atunci"

-Trupa Iris a făcut un apel la postul de radio, după ce echipamentele şi instrumentele le-au ars într-un hotel de la mare. Se întâmpla în vara lui 1990, când a ars complexul Marea Neagră, unde cânta trupa în fiecare seară. Anunţul dat în emisie a ajutat la donaţii.

- Klinger s-a întâlnit la Guvern, în 1990, şi cu Adrian Sîrbu, "Nici nu mai ştiu de ce", spune acum Klinger. Sîrbu era în Guvernul Roman şi încă nu-şi începuse aventura media (Mediafax a apărut în 1991, iar Pro FM, doi ani mai târziu).

- multe nume din media de ani au început (şi asta gratis, din pasiune), la Unifun: Daniel Klinger, Andi Moisescu, Ovidiu Nahoi, Anca Mateescu, Codruţa Florescu (Marinescu), Mircea Marian.

"Au fost foarte, foarte mulţi! Zeci, dacă nu sute. Pentru că nu producea, rămâneau doar cei într-adevăr pasionaţi! Eram ca o familie, aici ne făceam şi sărbătorile, asta era viaţa noastră", îşi aminteşte Klinger.

- Postul de radio a avut şi un rol important când a început fenomenul Piaţa Universităţii: primii manifestanţi s-au refugiat la ei, în mansardă, iar echipa radioului s-a baricadat în mansardă, cu jandarmii încercând să spargă uşa. 22-23 aprilie 1990

Materialul video special de mai jos a fost filmat la un eveniment aniversar. La 35 de ani de la prima emisie, adică pe 11 ianuarie 2025, zeci de oameni din echipa iniţială, dar şi din cei care au trecut pe la postul de radio de-a lungul timpului, au marcat momentul fix în locul de unde a început totul: în mansarda Universităţii Bucureşti.

Împreună cu Daniel Klinger, am refăcut "bucăţi" din istoria spectaculoasă a radioului, aşa cum era surprinsă, în imagini de epocă, pe holul mansardei. Am văzut aprobarea scrisă de mână de Petre Roman, documente din presa vremii, instantanee istorice şi bucăţi din viaţa efervescentă a redacţiei.

VIDEO 1. Cum a început să emită Unifun Radio în 1990

Istoria primului post de radio din România este presărată cu poveşti memorabile şi cu nume sonore. Am trecut prin anii de început alături de Daniel Klinger, într-un fel de "muzeu" al postului: Fotografii, documente şi poveştile lor.

Am dat de Adrian Sîrbu (cu care s-a întâlnit când încă nu fondase nici Mediafax şi era în Guvernul Roman. De o notă scrisă de mână de premierul Petre Roman cu condiţiile de emisie. De fotografii cu personalităţi. Şi de momente demne de povestit.

Foarte interesant şi momentul de start al fenomenului Piaţa Universităţii, pe care Unifun Radio l-a trăit şi ca actor, nu numai ca observator.

VIDEO 2. Povestea spectaculoasă a primului post de radio, spusă de unul dintre fondatori: Daniel Klinger

asd

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus