A intrat sau nu Selly în Armată? Vlogerul demontează, într-un clip video, modul în care anumite posturi de ştiri au relatat fără măcar să îl întrebe ce a fost cu filmarea pe care el a făcut-o într-o unitate militară.
"Dacă deschideai televizorul ai fi aflat că vloggerul infractor, certat cu legea, care face bani din nimic şi n-a muncit o zi în viaţa lui, a făcut încă o combinaţie ca să facă bani, de data asta cu Armata care în loc să dea bani pe ce trebuie, plăteşte un măscărici să se prostească cu o armă în mână şi să-şi facă nişte poze. Asta se întâmplă când vorbesc alţii pentru tine şi ţie nu ţi se cere un punct de vedere."
"Majoritatea televiziunilor se interesează de activitatea mea doar atunci când găsesc ceva rău (...) Nu mai luaţi de bun tot ce vedeţi la televizor!
Narativa televiziunilor este controlată de interesele lor şi ale celor care le finanţează", a mai spus el în clipul său.
Selly, despre presă şi televiziune:
• "Vă daţi seama că există oameni care cred că eu m-am înrolat în Armată, la propriu. Asta au înţeles ei de la televizor. Pentru că formulările folosite lasă omul să intre la bănuieli."
• "Presa din România, cu mici excepţii, a ajuns la un nivel extrem de jos unde informaţia nu mai trebuie verificată. Aceeaşi presă, acum foarte puţin timp, „l-a omorât“ pe Florin Salam fără să verifice o secundă înainte să dea ştirea. Ştire făcută dintr-o singură sursă!"
• "Acum 2 ani RTV a inventat ştiri cu mine fără nici măcar să aibă o sursă. În majoritatea presei numărul insuficient de angajaţi, pregătirea insuficientă a angajaţilor şi goana după rating şi senzaţionalism au un impact foarte grav asupra calităţii informaţiilor pe care oamenii le văd."
• "În vreme ce atât eu cât şi Armata Română eram ironizaţi la televizor, la B1 şi Realitatea, nimeni de la aceste televiziuni nu m-au sunat să-mi ceară şi mie un punct de vedere. În mod total surprinzător, singurul telefon pe care l-am primit ieri (n. r. - joi, 25 august) din partea presei a venit de la Antena Stars.
Abia astăzi (n. r. - vineri, 26 august), după ce m-au tăvălit peste tot, a început să sune telefonul.
Şi nu e întâmplător, face parte din manevra lor de făcut rating. Nu te cheamă din prima să lămureşti oamenii, întâi te tăvălesc.
D-asta nici n-am cum să nu mă bucur că din ce în ce mai puţini tineri îşi iau informaţiile de la televizor.
Modelul lor de business nu se bazează pe jurnalism sau pe calitatea informaţiilor. Ei nu apelează la raţiunea oamenilor, apelează la frica lor. "
Totodată, Selly a adus lămuriri şi cu privire la cine-l urmăreşte, precizând că nu sunt copii de până în 5 ani, cum s-a spus pe TV. Apoi el a prezentat inclusiv statisticile canalului său de Youtube. Mai mult, a spus cine este şi tot ceea ce face, cum a ajuns să fie Youtuber, considerând că prezentarea care i s-a făcut la televizor nu e deloc justă.
"Am peste 15 oameni care lucrează în echipa mea. Pe lângă brandul Selly sunt implicat în alte două business-uri de mare succes, am produs două filme, ambele au ajuns pe locul unu în cinema, am înfiinţat o fundaţie caritabilă care-mi poartă numele.
Sunt mult mai mult decât prezintă ei la televizor, sunt mult mai mult decât un copil care se prosteşte pe Internet", a subliniat Selly.
Vlogerul a reluat faptul că nu a fost plătit de MApN, ci a fost iniţiativa lui.
CONTEXT. De ce a vrut Selly să facă un video în Armată?
"Era ceva ce mă fascina cu adevărat. Gândiţi-vă că în era mea armata nu mai e obligatorie şi niciodată n-am trăit o zi de armată. Mi s-a părut foarte tare să documentez cum arată o zi din viaţa unui soldat.
Noi asta facem în seria La muncă. Dincolo de caterincă şi glume, că e un show de divertisment, ideea e să creştem respectul pentru munca grea pe care oamenii ăştia o fac în diferite industrii.
Din păcate, în generaţia mea, e destul de răspândită mentalitatea cum că e o ruşine să ai un job care implică muncă fizică, că oamenii care mătură strada nu merită respect, doar IT-iştii şi ăia care stau la birou sunt demni de respect. Nu o spun cu voce tare, dar îi vezi cum vobesc cu doamna de la casă faţă de cum vorbesc cu un coleg de-al lor de la departamentul de IT. E ceva ce pe mine mă revoltă.
Ideea mea a fost să văd pe bune ce înseamnă să fii soldat o zi, cu bune şi cu rele."
Vezi AICI detaliat cum a izbucnit acest scandal şi ce a declarat Selly pentru Paginademedia.ro.
Ce înseamnă seria La muncă şi ce video-uri mai face acum Selly?
"Am lansat anul acesta pe YouTube un reality-show numit La muncă. În fiecare episod, eu şi cu un invitat special încercăm diferite meserii ca să ne dăm seama cam în cât timp am muri de foame dacă, ipotetic vorbind, mâine s-ar închide toate reţelele de socializare şi ar trebui să ne angajăm în altă parte.
Am lansat până acum 11 episoade. Am fost gunoier, alpinist utilitar, pescar, stomatolog, angajat la supermarket, shaormar, etc, iar acum urmează să lansez marea finală, cel mai tare episod de până acum, episod în care alături Drăcea am fost militari în Armata Română.
A fost, probabil, cel mai greu de pregătit şi executat proiect pe care l-am făcut pentru acest canal de YouTube."
Poziţia lui Selly în legătură cu scandalul cu Armata, redată sub forma unui video postat pe canalul lui
• „Ieri şi azi (n.r. - joi-vineri, 25-26 august) a fost mare tam tam în presă, iar acuzaţii aceste două zile am fost eu şi Armata Română“
• "În primul şi primul rând, eu n-am fost plătit un leu de către Armata Română. MApN-ul n-a cheltuit niciun ban, ba mai mult, toată producţia acestui episod este pe cheltuiala mea. Şi aşa este şi normal, să fie pe cheltuiala mea, nu a statului, pentru că asta a fost ideea mea şi iniţiativa mea, nu a statului.
Nu fac parte nici plătit, dar nici gratuit, din vreo campanie de PR a Armatei Române."
• "Majoritatea televiziunilor se interesează de activitatea mea doar atunci când găsesc ceva rău de scos în evidenţă."
• "Iată exact ce s-a întâmplat şi cum. Că dacă o ascultaţi pe Dănuţa (n.r. Dana Budeanu) poate aveţi impresia că pe mine într-o zi m-a sunat ministrul Apărării şi mi-a zis: „Puştiule, ia tu banii ăştia şi zi-le la oameni să vină să lupte că cu războiul e groasă". D-asta simt că acum e cazul să vă zic pe bune ce s-a întâmplat.
Pentru episodul ăsta nu există niciun contract de promovare sau de imagine între mine şi minister. Iar acest episod nu are nicio reclamă şi niciun sponsor care să plătească."
• "Eu sunt cunoscut pentru o petrecere de ziua mea, că am luat o amendă e 5.000 de lei în pandemie. Asta mă defineşte pe mine."
• "Nu mai luaţi de bun tot ce vedeţi la televizor! Narativa televiziunilor este controlată de interesele lor şi ale celor care le finanţează.
La noi presa e un business. Scopul lor nu este să informeze, ci să facă cât mai mult profit cu putinţă. (…) Dar pe măsură ce din în ce mai puţini oameni se uită la televizor şi presa a trecut în online, banii pe care îi pot genera sunt din ce în ce mai puţini. Şi asta nu ar trebui să vă bucure. Cumva e rău pentru că dacă fac mai puţini bani au mai puţini bani pentru angajaţi buni, pentru anchete jurnalistice de calitate."
Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
Comentarii