Skip to main content

Limba română în concurs. TVR 1, un format despre "jocul" cuvintelor: Care pe care. Cine prezintă?

 
Limba română în concurs. TVR 1, un format despre "jocul" cuvintelor: Care pe care. Cine prezintă?

Televiziunea Română aduce în premieră o nouă emisiune concurs. Formatul se numeşte Care pe care şi este dedicată exclusiv limbii române.

Publicitate

Care pe care va fi prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea (gazda emisiunii Vorbeşte corect) şi va avea premiera luni, 8 mai. Emisiunea este programată de luni până joi, de la ora 18.00.

În ce constă emisiunea concurs Care pe care?

 
În fiecare ediţie, patru concurenţi se întrec în cinci runde care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci şi din clipuri video cu greşeli gramaticale, culese din presă şi de pe internet.
 
Proba care deschide competiţia se numeşte S|Pune finalul, care testează contracronometru cunoşterea proverbelor şi expresiilor româneşti pe care le folosim în conversaţiile zilnice. Această rundă poate aduce concurenţilor 500 de lei.
 
O altă probă este intitulată Ori una, ori alta, care verifică atât cunoaşterea gramaticii limbii române, cât şi viteza de reacţie. Alegerea enunţului corect dă şansa jucătorilor de a aduna încă 600 de lei.
 
Runda a treia este eliminatorie şi se numeşte Vânătoarea de greşeli – greşeli din televiziune, muzică, film, teatru, presă scrisă sau dintr-o bibliotecă specială, cea a titlurilor greşite. Un alt concurent părăseşte competiţia în urma semifinalei intitulate De unde şi până unde, în care se cer explicate sensul şi provenienţa unor cuvinte şi expresii.
 
Cel care acumulează mai puţini bani în urma acestei probe va fi eliminat, iar primii doi clasaţi încep etapa finală, "Duelul". Finaliştii se luptă în sinonime, iar învingătorul îşi dublează suma acumulată şi primeşte cadou şi două volumele limbii române: DOOM şi DEX.
 
Ruxandra Gheorghe Negrea, prezentatoarea emisiunii Care pe care:
 
"Concurenţii trec prin toată gramatica limbii române; nu li se cere să spună pe de rost definiţii, dar întrebările sunt astfel construite încât cel care răspunde corect este clar că nu a trecut prin şcoală ca gâsca prin apă.
 
Printre atâtea concursuri de talente, Televiziunea Română ne face o ofertă de nerefuzat: petrece timpul într-un mod plăcut, dar şi util, află cât de bine vorbeşti româneşte şi reactualizează-ţi cunoştinţele de limba română!
 
TVR îşi îndeplineşte astfel misiunea de post public de televiziune, aceea de a forma tinerele generaţii şi de a ţine în formă populaţia activă şi seniorii. Exerciţiul vorbirii corecte ne antrenează mintea, ne face competitivi şi nu ne lasă să îmbătrânim.
 
Un concurs ce solicită, aşadar, cunoaşterea limbii române, dar şi viteză de reacţie şi prezenţă de spirit, Care pe care oferă telespectatorilor o oră de educaţie, de bună dispoziţie şi îmbogăţire a cunoştinţelor."
 
Despre Ruxandra Gheorghe Negrea:
 
  • În 2001 a început colaborarea cu TVR, prezentând emisiunea Corect. Pastila zilnică de limbă română a evoluat în timp, primind titlul de Vorbeşte corect
  • Ruxandra a lucrat ca redactor, realizator, comentator sportiv şi prezentator. A prezentat în 2003 şi 2008 Festivalul Cerbul de Aur
  • În 2005 a fost comentator sportiv al Campionatului Mondial de Patinaj Artistic-Moscova
  • În 2006, Ruxandra comenta din nou, de data aceasta Olimpiada de Iarnă de la Torino
  • Tot în 2006 a fost corespondent TVR la Bruxelles. De asemenea, a lucrat şi ca jurnalist acreditat la Parlamentul României
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus