Mai multe organizaţii cer parlamentului să interzică recrutarea din presă a colaboratorilor serviciilor secrete.
"Solicităm public parlamentului să introducă în legile siguranţei naţionale o interdicţie expresă a recrutării de colaboratori sau agenţi din cadrul presei de către serviciile de informaţii.
În acest fel opiniile şi ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariştilor şi nu ordinele primite de unii dintre aceştia de la serviciile de informaţii", se arată într-un document semnat, printre alţii, de Mircea Toma (ActiveWatch), Ioana Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent) şi Mihail Bumbeş (Asociaţia Miliţia Spirituală).
Semnatarii notează că "recunoaşterea publică a directorului SRI privind existenţa în presă de agenţi/colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezenţa ofiţerilor acoperiţi în mass-media."
George Maior, fostul şef al SRI, a declarat într-un interviu acordat lui Dan Andronic, la B1 TV, că „În presă sunt ofiţeri acoperiţi ai SRI, ca şi în alte state democratice europene.” (detalii, AICI)
"Reamintim că pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covârşitoare de voturi) rezoluţia "Norme standard pentru libertatea presei în Uniunea Europeană”. Rezoluţia cere, între altele, statelor membre, să adopte legislaţia necesară pentru a preveni infiltrarea în redacţii a ofiţerilor de informaţii", notează documentul
Apelul organizaţiilor, integral:
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.roOrganizaţiile semnatare consideră firească şi necesară demisia şefului SRI, George Maior, având în vedere repetatele atacuri şi presiuni pe care le-a făcut în ultima perioadă la adresa Curţii Constituţionale a României şi a altor opozanţi ai legilor Big Brother.
În acest context solicităm public parlamentului să introducă în legile siguranţei naţionale o interdicţie expresă a recrutării de colaboratori sau agenţi din cadrul presei de către serviciile de informaţii. În acest fel opiniile şi ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariştilor şi nu ordinele primite de unii dintre aceştia de la serviciile de informaţii.
Recunoaşterea publică a directorului SRI privind existenţa în presă de agenţi/colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezenţa ofiţerilor acoperiţi în mass-media.
Reamintim că pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covârşitoare de voturi) rezoluţia "Norme standard pentru libertatea presei în Uniunea Europeană”. Rezoluţia cere, între altele, statelor membre, să adopte legislaţia necesară pentru a preveni infiltrarea în redacţii a ofiţerilor de informaţii.
Organizaţiile semnatare cer autorităţilor şi să nu se grăbească cu elaborarea de noi legi de tipul Big Brother sub imperiul emoţiilor, reale sau provocate. Pentru fiecare dintre cele trei legi Big Brother au fost adoptate sau sunt în lucru directive europene. Una dintre ele, cea privind retenţia datelor, a fost invalidată de Curtea de Justiţie a UE.
Dacă va fi necesară o nouă directivă privind stocarea datelor, desigur că va fi adotată. Directivele privind cartelele prepay şi cea privind securitatea cibernetică se află în stadii diferite de dezbatere la nivelul UE.
Ca urmare, solicităm autorităţilor române să renunţe la excesul de zel şi să iniţieze reglementări interne numai după adoptarea directivelor europene în aceste materii.
Semnatari:
Maria Nicoleta Andreescu, Director executiv APADOR-CH
Mircea Toma, Preşedinte, ActiveWatch
Ştefan Cândea, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie
Mihail Bumbeş, Preşedinte, Asociaţia Miliţia Spirituală
Tiberiu-Constantin Turbureanu, Preşedinte, Fundaţia Ceata
Vasile Crăciunescu, Preşedinte, Asociatia Geo-Spatial.org
Elena Calistru, Preşedinte, Asociaţia Funky Citizens
Georgiana Iorgulescu, Centrul de Resurse Juridice
Ioana Avădani, director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent CJI
Comentarii
2004:- cu ce e vinovat adriene poporul asta ca sa aleaga intre doi comunisti?
"stupid people" a ales si in 2014 un om crescut in spirit comunist, pe marele sas parvenit din vechi familii de mineri saraci, in locul unuia care avea 17 ani la revolutie.Ne meritam soarta crunta