Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis în şedinţa de astăzi să dea aviz favorabil pentru ordonanţa de instituire a unui Fond Audiovizual, cu bani de la cablişti, menit să ajute proiectele culturale şi educative.
Potrivit documentului, ordonanţa ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie 2015 şi, din informaţiile paginademedia.ro, va fi pus pe ordinea de zi a şedinţei de mâine a Guvernului. Una dintre noutăţi, faţă de varianta de săptămâna trecută, este că fondul va veni în ajutorul televiziunilor, dar şi al posturilor de radio.
Membrii CNA au dat aviz pozitiv ordonanţei (aviz care este doar consultativ), dar cu anumite menţiuni. De menţionat că au votat pentru şapte dintre cei prezenţi: Valentin Jucan, Lorand Turoş, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea. Pe de altă parte, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea au votat „împotrivă”.
Dorina Rusu, membru CNA, care a şi votat împotriva proiectului de ordonanţă de urgenţă – „Prima parte a OUG, înţeleg că este vorba despre o urgenţă. Nu înţeleg de ce partea a doua a OUG este atât de urgenţă. Mai ales forma pe care o are acum, are implicaţii majore. Cred că o asemenea măsură nu se poate lua fără o dezbatere serioasă. Şi data trecută şi acum am avut impresia că s-a făcut pe genunchi. Trebuie o dezbatere foarte serioasă pe tema asta.
„Aşa cum este formulată această parte, mi se pare că nu are în niciun fel scopul de a încuraja emisiunile culturale şi educative, scopul pentru care a fost gândită. De ce trebuie să vină Guvernul să dea bani de la cablu? Mie îmi lasă impresia că se vrea finanţarea unor televiziuni şi talk-show-uri.
Acum mi se pare că totul e schimbat. Votăm într-un fel, ceva anume. Este imposibil. Mie nu-mi trece prin cap să votez aşa ceva.”, a mai adăugat Dorina Rusu.
De cealaltă parte, Monica Gubernat, membru CNA, susţine proiectul – „Proiectul de ordonanţă de urgenţă s-a modificat şi nu în bine, ci în foarte bine. Toate grijile dumneavoastră mi se par foarte rezolvabile. Având în vedere că acest fond al audiovizualului este capitol din bugetul CNA, doar noi îl putem cheltui. Doar noi gestionăm întreg fondul.”
Radu Herjeu, membru CNA, a fost şi el împotriva proiectului de ordonanţă de urgenţă – „S-a întâmplat exact ce presupuneam că o să se întâmple. Mi se pare absolut aberant să ceri avizul unei instituţii, să faci nişte observaţii, şi să nu se facă nicio modificare. (...)Şi pentru mine este senzaţia aceeaşi, că e făcută pentru talk-show-uri. Nu sunt de acord cu fianţarea unor tak show-uri sau televiziuni de ştiri. Eu voi vota acest proiect doar dacă se spune clar că din fondul audiovizual se finanţează doar producţiile cultural-educative.”
Un alt articol discutat în şedinţă este cel legat de colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin reţele de comunicaţii electronice.
Valentin Jucan, cel care a şi pornit cu ideea Fondului Audiovizual, a propus subliniat că trebuie specificat că procentul de 5% trebuie colectat din veniturile realizate din retransmisia programelor de TV.
CUM SE ÎMPART BANII. Ordonanţa în forma care a trecut astăzi pe la CNA este extrem de vagă în ce priveşte modul de împărţire al banilor. Dacă în variantele propuse iniţial banii se împărţeau la primele 12 televiziuni din lista must carry, în „ultima ediţie”, totul este lăsat la mâna Guvernului. „Organizarea şi funcţionarea Consiliului Fondului Audiovizual, componenţa acestuia, precum şi criteriile de repartizare a Fondului Audiovizual vor fi supuse aprobării Guvernului de către Ministerul pentru Societatea Informaţională, în termen de 30 de zile de la aprobarea acestui proiect de OUG”.
Membrii CNA au sugerat ca modul de împărţire a banilor precum şi Consiliu Fondului Audiovizual (cel care ar trebui să se ocupe de împărţirea fondurilor) să fie aprobat prin Hotărâre de Guvern.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Trimite un comentariu