Doina Gradea, fosta asistentă personală a lui Adrian Sârbu la Pro TV şi fost şef la Pro TV Internaţional, povesteşte într-un nou episod pe platforma oaresuntunporc.ro despre momentul lansării Pro TV în 1995, despre presiunile asupra postului din timpul guvernării lui Năstase, dar şi despre modul în care Andreea Berecleanu şi Andrei Zaharescu au părăsit postul de televiziune.
Adrian Sârbu a fost cel care a ales data de lansare 1 Decembrie, ziua naţională a României, precum şi locul de lansare, Casa Poporului, povesteşte Doina Gradea: „Adrian Sarbu a fost cel care a decis in 1995 lansarea oficiala a PRO TV pe 1 Decembrie. Pentru ca ne stabilisem ca tinta sa fim asset national, cel mai puternic brand media. Si sa ne identificam cu Romania, cu romanii.”
Despre presiunile asupra postului:
„Dupa alegerile din 2000, cand Ion Iliescu a revenit la Presedintia Romaniei si Adrian Nastase devenea prim ministru, am simtit din plin ce a insemnat sa fim PRO schimbare in 1996 cand CDR a castigat alegerile, iar Emil Constantinescu devenea presedinte. In 1996, PRO TV a promovat o campanie puternica de sustinere a schimbarii, doar eram generatia PRO care nu mai voia persoane ce aveau legatura cu trecutul comunist dinainte de 1989.
Dupa 2000, cand cei invinsi in 1996 au revenit la putere, asta ne-a costat mult. Timp, nervi, energie:
„Imediat dupa instalarea noului Guvern au inceput sicanele. Ne-am trezit cu toate controalele posibile: Garda Financiara, Ministerul Muncii, Politia Economica. Cateva luni de zile singura preocupare a unora dintre noi a fost sa stam la dispozitia autoritatilor de atunci, sa le dam documente peste documente, declaratii, si sa acceptam acele presiuni cu gandul ca trec si dupa asta ne vedem din nou de treburile noastre.”
Momentul plecării Andrei Zaharescu si Andreea Berecleanu
Cuplul Andrei Zaharescu – Andreea Berecleanu, care prezenta jurnalul de dimineata „se “implicasera” prea tare in continutul programului, transformandu-l in "talcioc personal", asa incat depasisera cu mult limitele jurnalismului si profesionalismului impus cu rigoare de companie si care puteau afecta imaginea PRO TV”. „Si-au recunoscut greseala, au plecat in conditiile oferite de noi si si-au vazut mai departe de viata lor.”
Am avut si altfel de incidente, cand directorului statiei de la Chisinau – un om deosebit si puternic de altfel - i-a explodat masina in fata casei. Nu eram doriti la Chisinau, le stateam ca un ghimpe celor din Guvernul moldovean de la inceputul anilor 2000. Insa am avut rabdare, am facut toate demersurile oficiale si PRO TV Chisinau ramasese la un moment dat singurul post TV in limba romana.
Despre începuturile Pro TV:
- „Am fost "acuzati” de unii pana si de faptul ca “am furat” Ziua Nationala a Romaniei, 1 Decembrie.
Adrian Sarbu a fost cel care a decis in 1995 lansarea oficiala a PRO TV pe 1 Decembrie. Pentru ca ne stabilisem ca tinta sa fim asset national, cel mai puternic brand media. Si sa ne identificam cu Romania, cu romanii.”
- „Evenimentul lansarii PRO TV a avut loc la Palatul Parlamentului de astazi, fosta Casa a Poporului, in cea mai mare sala, si a avut cica 1000 de invitati – personalitati din Romania, oameni de afaceri, politicieni, dar si din strainatate. Dupa discutii indelungate si vizionari de diverse sali si palate, Adrian Sarbu a decis: Casa Poporului! Nici o alta locatie! Acolo am lansat PRO TV. Intr-o zi de 1 Decembrie, ziua Nationala, pe un ger aprig, cu mari emotii.”
- „Era primul meu proiect serios si parca mult prea mare pentru mine. Ma simteam mica-mica in imensa Casa a Poporului si pe langa cele 1000 de personalitati care scriau istoria Romaniei si istorie mondiala. Oameni ca Ronald Lauder, Leonard Fertig, Ion Tiriac, Adrian Sârbu, şefii unor companii media renumite din lume, directori de ziare de prestigiu din lume si noi, cei care trebuia sa fim pe masura acestui eveniment.”
Comentarii
Sa poveateasca si cum i-a iertat Nastase de taxele neplătite.