Un articol scris de Cătălin Tolontan şi Mirela Neag despre condiţiile din spitalele româneşti unde au fost internaţi şi trataţi răniţii de la clubul Colectiv a fost cel mai distribuit material de pe un blog, în intervalul 4-6 decembrie.
Textul intitulat “Ranitii sunt spalati cu apa de la robionet!?”. “Da, cu filtru n-are debit. Dar vreti adevarul? De ce suntem buscati ca nu i-am trimis in strainatate pe cei de la Colectiv. Dar nu ne intreaba nimeni si ce s-a intamplat cu muncitoarea arsa la Brasov?!” a adunat peste peste 1.100 de distribuiri pe Facebook.
Între cele mai distribuite postări de pe bloguri se numără una de pe blogul Oanei Cuzino şi una de pe biziday.ro.
O selecţie de materiale de pe bloguri si platforme colective, distribuite pe Facebook, realizată de Paginademedia.ro şi FacebrandsPRO:
1. tolo.ro, “Ranitii sunt spalati cu apa de la robionet!?”. “Da, cu filtru n-are debit. Dar vreti adevarul? De ce suntem buscati ca nu i-am trimis in strainatate pe cei de la Colectiv. Dar nu ne intreaba nimeni si ce s-a intamplat cu muncitoarea arsa la Brasov?!”, 1.175 share-uri pe Facebook.
Din material:
Înainte de a trage în mesager, adică în medicul care a vorbit, băgaţi de seamă că oficialii Spitalului de Arşi i-au confirmat spusele. Există, desigur, şi diferenţe de opinie, există şi sentimente decontate între medici, dar faptele principale sînt asumate de toate părţile. Cînd se ajunge în acest punct, înseamnă că nu mai e nimic de ascuns. Şi, orice iese la iveală, aia e! Ne convine sau nu, aia e. Medicii din România par că au ajuns la limita răbdării şi se comportă ca şi cum nu mai au nimic de ascuns. Au început să dispară în fum iluzii precum faptul că avem cele mai curate judeţe din România, semnalate aici de Mixich. Medicii înşişi ne aruncă în faţă adevărurile reci. Precum această întrebare a unui medic: ”Vreţi adevărul? De ce sîntem bruscaţi că nu i-am trimis în străinătate pe răniţii de la Colectiv, dar nu sîntem întrebaţi ce s-a întîmplat cu muncitoarea arsă în incendiul de la Braşov?!”.
2. oanacuzino.ro, “Solutie naturala pentru indepartarea punctelor negre”, 662 share-uri pe Facebook.
Din material:
Dar uite că după multiple încercări, experimente am ajuns în sfârşit să-mi “trădez” cosmeticiana prin amânarea tratamentului facial cu câteva săptămâni, în urma unei descoperiri revelatoare, cel puţin pentru mine. Şi aceasta fără infuzie cu ceai sau mască peel off. Pe modelul că nu are ce rău să-mi facă, am combinat 1/2 linguriţă de miere cu 1/2 linguriţă praf de scorţişoară (în sezonul acesta, nu aveţi nicio scuză ca să nu aveţi acest ingredient în casă). Am aplicat pasta omogenă de culoare maro pe zona nasului, acolo unde de obicei este o aglomeraţie de puncte negre, cu riscul de a căpăta o alură de pasăre cu cioc maro spre deliciul copiilor. Culmea, nici nu a trebuit să stau mult: după 5 minute, am îndepărtat pasta de pe nas cu ajutorul unei cotonete umezite cu apă, iar “the magic” tocmai s-a întâmplat: zona nasului a fost curată. Impecabil!
3. filmreporter.ro, “Cristian Mungiu, scrisoare deschisa catre Ministrul Culturii: “De ce suntem tratati la categoria “si altii”?”, 423 share-uri pe Facebook.
Din material:
Într-o scrisoare deschisă adresată noului Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, regizorul Cristian Mungiu îi reproşează instituţiei pe care acesta o conduce că a ignorat ani la rând cererile cineaştilor din România şi că i-a lăsat să se descurce pe cont propriu în problema cinematografelor şi a distribuţiei de film. „Astăzi, aproape fiecare cineast român are propria lui casă de producţie, a devenit şi propriul său distribuitor, organizează un festival sau duce filme prin ţară într-o caravană şi aşa mai departe. Dar nu putem înlocui lipsa de infrastructură. Şi nu putem compensa la nesfârşit lipsa de iniţiativă a statului. Nu vă aşteptaţi de la noi să construim şi săli, reţele de săli, asta e prea mult – nu mai ţine de organizare şi iniţiativă, ţine de o politică culturală, de un plan pe termen lung, implică o strategie”, scrie regizorul premiat cu Palme d’Or pentru filmul 432.
4. biziday.ro, “Majorarea salariilor? OK! O facem. Dar, majoram salariile, ca sa ce?”, 274 share-uri pe Facebook.
Din material:
Acum cinci ani, când FMI-ul impunea României să cheltuiască maximum 7% din PIB cu salariile bugetarilor, nimeni nu se mai gândea la calitatea serviciului public, indiferent că era vorba de cel medical, de educaţie, armată sau de funcţionari. Doamna Anca Paliu, ministrul de Finanţe ne spune azi că în 2015 salariile funcţionarilor vor depăşi 7% din PIB, graţie majorărilor făcute în această toamnă, iar în 2016 se vor apropia chiar de 8% din PIB. Nu am o problemă cu asta. Oricum, atunci, în 2010, numai reformă nu s-a făcut. Nu că era rea în sine plafonarea la 7% din PIB, de fapt eu cred că şi azi ar fi fost bună, dar ca să faci ce cu restul banilor de la buget?
5. tolo.ro, “Medic: “La Bagdasar, ranitii au fost mutaţi intr-o sectie care nu avea avizul Ministerului Sanatatii”. Luati-va TVR inapoi ca altfel pierdeti tot!”, 205 share-uri pe Facebook.
Din material:
Am aflat că, după dezastrul de la ”Colectiv”, o parte din răniţi au fost duşi la Spitalul Bagdasar-Arseni şi mutaţi într-o secţie care nu a avut avizul Direcţiei de Sănătate Publică. O secţie renovată, dar goală, în care paturile au fost aduse din depozite şi igienizarea s-a făcut pe fugă. Ce ne-a spus doctorul, care ne-a trimis şi pozele: ”În seara de 30.10.2015 eram la serviciu, când am fost anunţaţi că s-a petrecut un incendiu, în urma căruia mai multe persoane se află în stare gravă şi urmează să fie aduse la S.C.U.B.A. Nu o să intru foarte mult în detalii, dar în seara aceea s-au întâmplat lucruri care ne-au marcat pe mine şi pe colegii mei. Am făcut cu toţii eforturi uriaşe pentru a salva vieţile acelor tineri. S-au primit indicaţii din partea managerului spitalului, care, la rândul său, a primit ordin de la domnul Bănicioiu, să lăsăm impresia că dispunem de toate cele necesare îngrijirii acestui tip de pacienţi”.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Trimite un comentariu