JURNALIST IMPOSTOR. Un articol din cotidianul spaniol El Pais prezintă cazul lui Claas Relotius un jurnalist al publicaţiei Der Spiegel, care publicase zeci de articole cu informaţii şi interviuri inventate.
Jurnalistul a fost demascat de un freelancer de origine spaniolă, Juan Moreno, care colabora cu publicaţia germană, scrie El Pais.
Claas Relotius era un jurnalist german, care scria pentru Der Spiegel şi alte publicaţii importante din Germania. Relotius câştigase premiul CNN pentru cel mai bun jurnalist german şi alte patru premii Reporter. În total, scrisese în jur de 60 de articole pentru Der Spiegel, până să fie descoperit de Moreno.
Era tipul de jurnalist care venea cu ştiri, care reuşea să vorbească cu cei care refuzaseză până atunci declaraţii, iar materialele erau bine scrise, pline de detalii, personaje şi poveşti detaliate.
Juan Moreno era, în schimb, un outsider. Fiul unor emigranţi spanioli în Germania, Moreno era un simplu freelancer care colabora cu Der Spiegel.
Demascarea lui Relotius
Spaniolul a început să îşi dea seama de faptul că informaţiile nu erau adevărate şi a încercat să demaşte poveştile false ale germanului, însă Der Spiegel nu a luat în considerare dovezile cu care Moreno a încercat să demonstreze lipsa de veridicitate a informaţiilor.
Încercările lui Moreno de a prezenta informaţiile despre Relotius şi reportajele false conducerii Der Spiegel au fost în van, iar atunci când a pus la îndoială munca germanului, publicaţia a spus că ar exista consecinţe şi că spaniolul a îndrăznit „să se ia de Dumnezeu”.
Acest lucru l-a făcut pe Juan Moreno să realizeze că poate rămâne fără colaborări şi cu o reputaţie pătată.
După ce Relotius şi Moreno au lucrat împreună la un reportaj, spaniolul şi-a dat seama că anumite informaţii erau exagerate. Chiar şi după ce a trimis articolul spre a fi verificat, nimeni nu i-a dat dreptate.
Relotius a trimis şi informaţii suplimentare valoroase, pe care nu le inclusese de la început şi care păreau false.
De aici, jurnalistul spaniol a descoperit un articol din presa americană despre un reportaj care semăna cu cel scris de Relotius şi Moreno. În text apărea şi povestea lui Jaeger, un militar de la frontieră, însă detaliile nu coincideau cu cele din articolul germanului.
În articol se regăsea o fotografie cu un militar, Tim Foley, pe care Der Spiegel o cumpărase de la The New York Times. Relotius susţinea că s-a întâlnit cu Foley, doar că nu vrusese să fie fotografiat.
Pentru a-l demasca pe Claas Relotius, Juan Moreno a petrecut cinci săptămâni în Statele Unite ale Americii şi a discutat cu cei care au vorbit cu Relotius. Spaniolul s-a întâlnit cu Foley, care a spus că nu a vorbit niciodată cu Relotius şi nu ştia cine este.
După ce a înregistrat toate declaraţiile oamenilor care spuneau că nu ştiau cine este jurnalistul german, Moreno a arătat dovezile conducerii Der Spiegel de la Hamburg, însă Relotius a susţinut că cei care vorbeau, minţeau de fapt.
Claas Relotius a fost descoperit abia după ce acesta ar fi vorbit cu părinţii lui Colin Kaepernick, un jucător de fotbal american, care au refuzat complet să discute cu presa.
Der Spiegel şi-a recunoscut greşeala, iar în 22 decembrie, publicaţia a avut pe prima copertă mesajul „Spune ceea ce este”. Numărul a conţinut 23 de pagini legate de cazul lui Relotius.
În acest moment, publicaţia germană trece printr-o etapă de modificări, iar Juan Moreno continuă ca freelancer.
Articolul integral se regăseşte aici.
Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
Comentarii