Skip to main content

Hotnews: Digi24.ro a mai dat jos o ştire. Despre ce este vorba

 
Hotnews: Digi24.ro a mai dat jos o ştire. Despre ce este vorba

Digi 24 a scos de pe site o ştire despre o posibilă plecare fondurilor private de pensii din România şi poziţia Autorităţii de Supraveghere Financiară, scrie Hotnews.ro.

Publicitate

Ştirea a fost preluată pe data de 26 februarie de încă două publicaţii, Ziar.com şi un site din Satu Mare. Câteva săptămâni mai târziu, nici urmă de articolul original.

Cum arăta ştirea de pe digi24.ro? Un fragment din articol, în continuare

„ASF a refuzat să răspundă dacă oficialii autorităţii s-au întâlnit cu cei ai fondurilor private de pensii şi dacă ultimii au informat ASF asupra acestei posibilităţi.

Digi24.ro a lansat mai multe întrebări pe aceste teme lăsate fără răspuns de către ASF. Am întrebat dacă ASF deţine informaţii privind intenţia fondurilor de a pleca din ţara noastră şi care sunt condiţiile legale ce trebuie îndeplinite astfel încât fondurile să poată părăsi România. Ce se întâmplă în acest caz cu contribuţiile deja încasate de administratorii din pilonul II?

Instituţia condusă de Leonardo Badea a refuzat răspunsul pe motiv că nu comentează „opinii” sau „speculaţii” privind „situaţii ipotetice”.”

Linkul care trimite la articolul de pe digi24.ro este disponibil în ambele ştiri, însă, dacă este accesat, nu duce către ştire, ci către pagina principală.

CONTEXT. Acesta este al doilea caz în care de pe site-ul Digi24 dispare o ştire. Amintim preluarea reportajului Recorder "Dumnezeul achiziţiilor" despre preotul cu 130 de contracte, a dispărut la sfârşitul lunii februarie de pe site-ul Digi24.ro. Potrivit informaţiilor Paginademedia.ro, articolul a fost scos în urma unor "intervenţii de sus". Ca urmare a acestora, linkul a dispărut.

La începutul lunii martie, site-ul Digi24.ro a rămas fără conducere editorială, după ce Dan Cristian Turturică (şeful site-ului), Laurenţiu Mihu (redactor-şef adjunct), Doru Cireaşă (redactor economic) şi Andreea Nicolae (politic) au fost concediaţi. Cei patru erau, totodată, şi editorialiştii site-ului de ştiri, care număra aproximativ 15 persoane (incluzându-i pe cei patru).

Textul articolului, în continuare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră ”speculaţii” şi doar ”opinii” informaţiile privind părăsirea României de către administratorii fondurilor administrate privat, informaţii furnizate inclusiv de către Valentin Lazea, economist-şef al BNR. Ca urmare ASF refuză răspunsuri la cele mai arzătoare întrebări ale opiniei publice pe această temă.

ASF a refuzat să răspundă dacă oficialii autorităţii s-au întâlnit cu cei ai fondurilor private de pensii şi dacă ultimii au informat ASF asupra acestei posibilităţi.

Digi24.ro a lansat mai multe întrebări pe aceste teme lăsate fără răspuns de către ASF. Am întrebat dacă ASF deţine informaţii privind intenţia fondurilor de a pleca din ţara noastră şi care sunt condiţiile legale ce trebuie îndeplinite astfel încât fondurile să poată părăsi România. Ce se întâmplă în acest caz cu contribuţiile deja încasate de administratorii din pilonul II?

Instituţia condusă de Leonardo Badea a refuzat răspunsul pe motiv că nu comentează „opinii” sau „speculaţii” privind „situaţii ipotetice”. „Activitatea administratorilor fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II) este reglementată în detaliu de Legea 411/2004. ASF nu doreşte să comenteze opinii sau speculaţii privind situaţii ipotetice de piaţă, apărute în spaţiul public pe această temă”.

Reaminitm că informaţiile au fost furnizate luni inclusiv de către economistul-şef al BNR, Valentin Lazea. ”Din ce înţeleg eu din discuţia cu Asociaţia Pensiilor administrate privat, marea majoritate, dacă nu toate cele 7 societăţi de adminsitrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România, deoarece condiţiile li se par excesiv de oneroase. Un efort financiar mare pentru un câştig inexistent. 7,25 milioane persoane ar avea de suferit”.

Surse din piaţa financiară şi a pensiilor administrate privat au declarat pentru că acţionarii administratorilor de pensii private mai au la dispoziţie maximum o lună şi jumătate până vor comunica oficial exitul sau nu din administrarea Pilonului II de pensii administrate privat.

Până la începutul lunii aprilie ei trebuie să comunice auditorilor companiilor care este planul de dezvoltare al companiei şi dacă societăţile de administrare din România vor mai participa sau nu la Pilonul II. Nu este clară soarta celor şapte milioane de români, contribuabili la pilonul II în situaţia în care ”situaţiile ipotetice”, după cum le numeşte ASF, vor deveni realitate.

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • George student la Brașov dupa 3 incercari George student la Brașov dupa 3 incercari
    Eu văd că România TV e
  • mile mile
    degeaba, antena 3 e nr 1 in romania la politica

Trimite un comentariu

sus