Un text de Digi 24.ro venit "de nicăieri". Un anume "Radu Popescu" semnează, discret, un text în care ideea principală este legată de cât de greu le este companiilor să aplice regulile despre purtarea măştilor la muncă.
Se vorbeşte despre "condiţii mai greu sau chiar imposibil de aplicat" de către companii. Despre "absurdul reglementării obligativităţii de a purta masca non-stop pe durata desfăşurării activităţilor la locul de muncă."
Şi că regulile pentru firme "trebuie să fie rezonabile, previzibile şi posibile".
Jurnalistul Mircea Barbu a sesizat anomalia. Ziaristul îşi exprimă părerea că textul reflectă, de fapt, sub forma unui editorial, ce crede Digi despre măsurile Guvernului. De alfel, spune Mircea Barbu, "Radu Popescu" nu mai apare ca semnatar al unor alte opinii de pe Digi24.ro sau din altă parte.
Paginademedia.ro a adresat Digi24 o serie de întrebări, dar oficialii companiei nu au comentat:
- Cine este Radu Popescu, cel care e pus la finalul textului?
- De ce semnătura este la final, şi nu la început, cu foto şi descriere, ca în alte cazuri?
- Reprezinta opinia din articol şi opinia redactiei Digi24.ro?
Câteva fragmente din articol:
- O parte a absurdului reglementării a fost înlăturată, însă rămâne o parte însemnată din reglementare care nu poate fi aplicată în mod absolut. Pe durata timpului de muncă oamenii beau apă/ceai/cafea. Ce soluţii le propun autorităţile oamenilor? Trebuie să iasă din clădire pentru o înghiţitură de apă?
- În mod inevitabil, oamenii vor mânca la locul de muncă. Ce soluţie propun autorităţile cetăţenilor responsabili care vor să mănânce? Să iasă din clădirea în care lucrează pentru a mânca sau eventual să se refugieze în toaletă? Cum procedează funcţionarii/demnitarii care au emis actele normative pe trebuie să le respecte inclusiv aceştia? Cumva le ignoră?
- Cum poate crede cineva că orice firmă sau autoritate are capacitatea de a se dota peste noapte cu echipamentele (termometre, termoscannere, camere cu termoviziune etc) necesare pentru realizarea triajului epidemiologic? Hârtia suportă orice, însă obligaţiile instituite prin reglementările impuse de autorităţi trebuie să fie rezonabile, previzibile şi posibile.
- Nu excludem în nici un fel beneficiile purtării măştii, însă instituirea abruptă a obligativităţii purtării măştii de pe o zi pe alta nu poate fi eficientă, întrucât trebuie ca cetăţenii să aibă posibilitatea efectivă de a-şi procura măştile pentru a fi în măsură să se conformeze noilor reguli privind purtarea de măşti în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun, în magazine, la locul de muncă, etc.
- Dincolo de dificultăţile privind procurarea măştilor mai trebuie remarcat şi absurdul reglementării obligativităţii de a purta masca non-stop pe durata desfăşurării activităţilor la locul de muncă.
De ce este articolul diferit de alte opinii?
- opiniile de pe site au semnătura la început. Tot la începutul articolelor este o poză cu semnatarul, plus o scurtă descriere (vezi Galerie Foto)
- în articolul cu titlul Marea de-mascare, ilustraţia e o poză de pe Getty, iar semnătura este abia la final, în paranteză
- la promovarea pe Facebook, se marchează, de obicei, că articolul este un Editorial, nu şi aici
Pentru sănătatea dvs. intelectuală, citiți și altceva: National Geographic România, ascultați Radio România Cultural sau Muzical, EBS Radio, muzică pe YouTube, alte cele. Orice, dar nu "știri". Veți fi mai fericiți!