ACTUALIZARE: "Echipa de la Academia Caţavencu urmează să lanseze o revistă cu acelaşi specific în următoarea perioada", a declarat Florin Iaru pentru paginademedia.ro.
Schimbare de macaz la Academia Caţavencu. "În afacerea Adamescu, oamenii de la Caţavencu se opresc aici", scrie Doru Buşcu într-un editorial apărut pe site Catavencu.ro.
În acelaşi articol, Buşcu explică de ce echipa nu merge mai departe cu Adamescu, deşi aceasta era direcţia săptămâna trecută.
"De aici oferta făcută actualei echipe: tranziţia se asigură lin, cu titularii în teren. Apoi, unul cîte unul, ciocniţi de corporatismul tîmp al casei, sînt eliminaţi", scrie Buşcu.
În continuare, articolul integral:
Dinozaurii fondatori sînt ameninţaţi cu dispariţia
"Academia Caţavencu s-a ciocnit cu un asteroid. Un nor toxic şi uriaş s-a răspîndit pe suprafaţa revistei, toate formele de viaţă inteligentă s-au pitit printre pagini, iar dinozaurii fondatori sînt ameninţaţi cu dispa riţia. Familia Adamescu e o formaţiune stelară, cu stelele presărate pe epoleţii meteoritului-tată, care umblă de la un timp prin galaxia Gutenberg după o traiectorie trasată la PDL. Ce-i de făcut?
Interese politice sau de afaceri?
Am întors situaţia pe toate feţele şi nicăieri n-am găsit sens. Am s-o mai întorc o dată, acum. Să presupunem, deci, că Dan Adamescu nu îndeplineşte o comandă politică şi că vrea pur şi simplu să investească în media. Bun, dar în media el a mai investit.
A luat România liberă pe vremea cînd acest ziar conta în audienţă şi credibilitate şi a făcut-o praf. Azi, ziarul execută în văzul lumii pupături pe lenjeria intimă a PDL şi îşi falsifică în mod ruşinos cifrele de vînzări. Programul de relansare a cotidianului, care a ajuns la 27 de redactori, conţine, în principal, măsuri de restructurare a personalului.
Da, veţi zice, dar omul face afaceri. Vînează oportunităţi. Cumpără, adică, în vremuri grele, la preţuri mici, pentru a putea creşte şi revinde cu profit peste ani. Hai să-l credem. Atît că preţurile mici cu care şi-a propus să cumpere marca Academia Caţavencu sînt astronomice. Ele arată ori o profundă necunoaştere a realităţii din piaţă, ori – în ipoteza că politica e exclusă – un stadiu îngrijorător de masochism.
Academia Caţavencu, "o sumă lirică de idei rebele"
Să scoatem, totuşi, nebunia din cauză şi să zicem că e vorba de un capriciu. A vrut el, Dan Adamescu, să aibă la butonieră Academia Caţavencu, oricît de scump l-ar costa. Uite aşa! Putem admite şi această logică emoţională.
Dar ce e Academia Caţavencu? E cumva o fabrică de cărămizi care produce paralelipipede din lut ars? E o hală în care muncitorii stau aliniaţi în halate şi dau din mîini mecanic, cu mintea la filmul pentru adulţi programat deseară? Parcă nu.
Academia Caţavencu e o echipă. O istorie. O stare de spirit. O voinţă. E, parafrazîndu-l pe Ţuţea, o sumă lirică de idei rebele. Prin urmare, dacă îţi propui s-o ai, trebuie mai întîi s-o cunoşti. S-o înţelegi, să-i faci curte, să vezi dacă nu cumva se sperie de tine. În nici un caz s-o violezi la licitaţie şi s-o tîrăşti după aia la casa de căsătorii.
În vorbe, a fost o ofertă corectă
Dar hai să închidem ochii şi aici. După achiziţia mărcii, noul proprietar a invitat echipa să rămînă. A vorbit despre viitor, despre investiţii şi dezvoltare, despre o răbdare întinsă pe cinci ani. În sfîrşit, un gest raţional, ai zice. Omul şi-a dat seama că are deja un mecanism care merge, care produce cifre bune într-o piaţă care răspunde. În vorbe, a fost o ofertă corectă.
Ar fi fost şi rezonabilă dacă n-ar fi fost precedentul ostil. Ar fi fost şi acceptabilă dacă n-ar fi fost complet nesinceră. Cum să crezi un om care bate cîmpii despre un viitor la care nu se pricepe deloc? Şi, mai ales, cum să crezi un om pe care pur şi simplu nu-l crezi? Nu, e imposibil.
E un mic complot acolo
Dan Turturică, redactorul-şef de la România liberă, un jurnalist pe care-l ştiu de ani buni, m-a asigurat că nu ştie nimic de prezenţa Sabinei Fati la aiuritoarea licitaţie. Şi totuşi, el a făcut selecţia jurnaliştilor care urmau să se prezinte în serie. Sabina însăşi e o apropiată a Elenei Udrea.
E un mic complot acolo. O conspiraţie străvezie, comică şi românească, prost deghizată în cuvîntul „biznis“. Şuşotelile de pe holuri dau pe dinafară. O echipă de rezervă stă în aşteptare. În noua ei formulă, Academia Caţavencu urmează să fie repopulată cu oameni ascultători.
Nu are nimeni nevoie de scandal la preluare
Atît că nu are nimeni nevoie de scandal la preluare. De aici oferta făcută actualei echipe: tranziţia se asigură lin, cu titularii în teren. Apoi, unul cîte unul, ciocniţi de corporatismul tîmp al casei, sînt eliminaţi.
Nu, n-am făcut bine înlăturînd, fie şi teoretic, ipoteza politică. Aici e politică în toată regula, cu scopuri, capcane şi premeditări, iar toată această poveste are o tristeţe care strigă neauzită. De aceea, în afacerea Adamescu, oamenii de la Caţavencu se opresc aici. Dar ei continuă să meargă pe alt drum. A fost frumos şi urmează să mai fie."
Citeşte şi:
Sursa foto: Jurnalul Naţional
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii
Nicio paguba. Faceti voi alta si lucrurile vor intra pe fagas normal. Lasa-ti-l pe Adamescu sa-si citeasca singur revistele. Oricum e printre ultimii cititori :)))))))))))))))
În rest, răbdare, vin și dovezile. Poate chiar de la consulat:-) au venit, mai de mult, cînd era rîca între poeți mai aprinsă.:-) Înțelegi tu.
Vantu era cu bani in puscarie? TU esti chiar prost sau te faci? :))
gandire de retardat
de atunci eu nu mai citesc academia catavencu.
Uitzi un lucru esential: batista e specialitatea lui Cucui . Acest creativ care nu dadea cu zilele pe la birou si se ducea pentru prima suta de coco la un alt patron mai are tupeul nesimtit sa dea lectii de moralitate fostilor colegi ?! Caracterul si batista l-au dat la o parte mereu din calea statutului de actionar si senator la AC. Frustrarea de acum vine de la bani oameni buni. Nu are nimic in comun cu verticalitatea pe care o tot invoca deontologul de bucatarie.