REACŢIE. „Solicităm conducerii PNL să declanşeze de urgenţă o anchetă internă pentru a-i identifica şi sancţiona pe cei responsabili”. ActiveWatch reacţionează după ce două jurnaliste, de la Ştirile Pro TV şi de la Antena 3, au fost îmbrâncite la Congresul PNL.
Organizaţia cere „scuze publice” din partea Partidului Naţional Liberal. De asemenea, în scrisoarea semnată şi de alte ONG-uri, subliniază:
„Solicităm, de asemenea, conducerii PNL să se delimiteze public de astfel de comportamente şi îşi revizuiască atitudinile publice în interacţiunile cu presa şi cetăţenii.
Manifestările de acest tip nu sunt acceptabile pentru o formaţiune politică în slujba cetăţeanului. Gestul poate fi şi mai nepotrivit având în vedere faptul că acesta contribuie la un climat generalizat de violenţă verbală şi fizică asupra femeilor”, conform documentului.
Nu în ultimul rând, se face trimitere şi ca cazul petrecut în Suceava, unde doi jurnalişti şi un activist care filmau un documentar despre tăieri ilegale au fost agresaţi:
„Reamintim partidului de guvernământ, prim-ministrului Florin Cîţu şi ministrului de Interne Lucian Bode că modul în care un partid ca PNL şi demnitarii săi aleg să trateze presa are impact public şi lasă loc pentru producerea unor evenimente şi mai grave, cum a fost incidentul din judeţul Suceava, în care un ziarist, un regizor de film documentar şi un activist de mediu au fost bătuţi în timp ce documentau un subiect de interes public, tăierea ilegală de păduri”.
Scrisoarea, pe larg
Invitaţie deschisă
Partidul Naţional Liberal trebuie să prezinte scuze publice
În atenţia conducerii Partidului Naţional Liberal
Domnului preşedinte al PNL şi prim-ministru Florin Cîţu
Secretarilor generali şi prim-vicepreşedinţi Lucian Bode, Dan Vîlceanu, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Rareş Bogdan
Stimaţi domni,
Ne exprimăm profunda consternare faţă de modul în care Partidul Naţional Liberal înţelege să respecte libertatea presei şi dreptul la informare al publicului. Agresarea a două ziariste la congresul PNL din acest weekend, de către membri ai partidului, reprezintă încă un semnal al lipsei de înţelegere, interes şi respect a Partidului Naţional Liberal faţă de exercitarea de către cetăţenii României a unor drepturi fundamentale. Agresiunile menţionate s-au petrecut, conform mărturiilor celor două ziariste, inclusiv în prezenţa unor persoane cu funcţii de conducere în partid, printre care şi ministrul de Interne în funcţie Lucian Bode.
Solicităm conducerii PNL să declanşeze de urgenţă o anchetă internă pentru a-i identifica şi sancţiona pe cei responsabili de aceste incidente.
Solicităm, de asemenea, conducerii PNL să se delimiteze public de astfel de comportamente şi îşi revizuiască atitudinile publice în interacţiunile cu presa şi cetăţenii. Manifestările de acest tip nu sunt acceptabile pentru o formaţiune politică în slujba cetăţeanului. De asemenea, gestul poate fi şi mai nepotrivit având în vedere faptul că acesta contribuie la un climat generalizat de violenţă verbală şi fizică asupra femeilor.
Reamintim partidului de guvernământ, prim-ministrului Florin Cîţu şi ministrului de Interne Lucian Bode că modul în care un partid ca PNL şi demnitarii săi aleg să trateze presa are impact public şi lasă loc pentru producerea unor evenimente şi mai grave, cum a fost incidentul din judeţul Suceava, în care un ziarist, un regizor de film documentar şi un activist de mediu au fost bătuţi în timp ce documentau un subiect de interes public, tăierea ilegală de păduri.
Reamintim că sâmbătă, 25 septembrie, la congresul Partidului Naţional Liberal (PNL), unde cei adunaţi trebuiau să promoveze valorile liberale pe care le susţin, precum „Libertatea este valoarea cea mai de preţ a oricărui individ”, au avut loc două incidente, ce dovedesc o gravă încălcare a libertăţilor fundamentale. Două jurnaliste, Iulia Gârbacea, reporter ProTV şi Mădălina Mihalache, reporter Antena 3 au fost bruscate agresiv de câţiva membri liberali prezenţi la Congres, pe motivul că acestea nu aveau voie să filmeze. Din imaginile apărute în spaţiul public, dar şi din relatările celor două jurnaliste rezultă fără tăgadă că organizatorii evenimentului au încercat să restricţioneze şi să descurajeze, chiar prin forţă fizică şi intimidare, accesul jurnaliştilor în zona de votare.
Considerăm că aceste incidente infirmă atât concluzia organizatorilor că evenimentul a fost gestionat în condiţii optime de securitate, cât şi aşa-zisul respect pentru jurnalişti, excesiv clamat de unii membri ai partidului în perioada premergătoare congresului.
Solicităm reacţia publică a conducerii Partidului Naţional Liberal faţă de aceste incidente şi ne exprimăm speranţa că ele nu se vor mai repeta.
ActiveWatch
Centrul pentru Inovare Publică
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Átlátszó Erdély / Transilvania Transparentă
Miliţia Spirituală
PATRIR - Peace Action, Training and Research Institute of Romania
Trimite un comentariu