BLOGOSFERĂ. Un material scris de Cătălin Prisăcariu despre declaraţia lui Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, cu privire la obligativitatea ca cei fără venituri să plătească 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate a fost printre cele mai distribuite postări pe Facebook.
Articolul intitulat "Biriş hăituieşte săracii cu taxe dar are off shore în Cipru ca să evite taxele în România" a fost distribuit de peste 600 de ori pe reţeaua de socializare.
"Pentru persoanele care timp de şase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. (…) Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <fantome
1. prisacariu.ro, “Biriş hăituieşte săracii cu taxe dar are off shore în Cipru ca să evite taxele în România”, 618 share-uri pe Facebook.
Din material:
Fusilier Limited, deţinută în proporţie de 25% de Gabriel Biriş, este o societate off shore cipriotă. Adică o societate comercială folosită de băieţii deştepţi nu ca să facă evaziune fiscală, fireşte, ci doar ca să evite impozitele statului în care firma face afaceri. În cazul de faţă, Fusilier Limited era (în 2008) co-proprietar al unei firme româneşti (Trinoro Achiziţii SRL). (...) Taman invers decât la evazioniştii ăia rupţi în cur pe care-i omoară Biriş: ăia cică nu plătesc impozite pentru că nu şi-ar declara veniturile, dar off shore-ul lui Birişdeclară venituri (din profit), însă nu plăteşte nimic statului român. Legal. Ei, vedeţi? Asta se cheamă optimizare fiscală, nu evaziune.
2. biziday.ro, “Impozitarea saracilor si ipocrizia salariului minim pe economie”, 505 share-uri pe Facebook.
Din material:
Sesizez un conflict extrem de emoţional, în locul unuia de idei, în toată tevatura creată de declaraţiile secretarului de stat Gabriel Biriş, în legătură cu impozitarea celor care nu au venituri legale. În esenţă nu este vorba despre un conflict/dezbatere de filozofie socială stânga/dreapta, chiar dacă Biriş a fost întotdeauna un tehnician (e avocat specializat pe fiscalitate) cu idei de dreapta, iar cei care îl atacă acum sunt în mod evident de stânga. Problema nu o reprezintă nici măcar banii strânşi la buget din impozitarea celor care nu au niciun venit declarat, ci din faptul că nedeclararea veniturilor menţine România într-o zonă extrem de rudimentară din punctul de vedere al organizării muncii. Dacă dăm la o parte ipocriziile politice, discuţia ar putea fi chiar utilă.
3. contributors.ro, “Despre functia politica a predarii limbii latine”, 79 share-uri pe Facebook.
Din material:
Un nou proiect normativ aflat în discuţie publică are în vedere eliminarea limbii latine din învăţământul gimnazial. Măsura reprezintă o verigă a unui lanţ vechi în care diverse măsuri legislative au restrâns aria predării limbii latine în învăţământul românesc, făcând din el un formator în cultura clasică mult mai superficial decât toate limbile Europei (cu accent pe cele nelatine, unde acestei limbi i se acordă un spaţiu de predare mult mai generos). Seria acestor măsuri a adus cu sine de fiecare dată un şir de proteste erudite din partea clasiciştilor, care şi-au văzut profesia lovită şi idealurile ştirbite. Întotdeauna, protestele au fost inutile. Vreau să mă întreb mai jos: de ce?
4. voxpublica.realitatea.net, “Biris, vanatorul de fantome”, 79 share-uri pe Facebook.
Din material:
Nu e doar prostie şi cinism, e o realitate, România e ruptă în cîteva insule. Pe una dintre insuliţe pur şi simplu nu există sărăcie, ce-i aşa de greu de înţeles? Domnul Biriş de exemplu, prins recent în hora tehnocrată – secretar de stat la Ministerul Finanţelor, a declarat practic că bănuieşte săracii că ţin banii în saltea. Biriş este consultant fiscal şi vedetă TV de ceva ani – e evident bun cunoscător al zonei business, în rest are un cinism din oficiu pentru tot ce nu e “de înţeles” fiscal. Nu a făcut decît să completeze raportul sumbru dat publicităţii de ONU în care se vorbea de o negare în masă a sărăciei la nivelul elitelor politice. Nu e doar atît: elitele din zona privată ignoră cu agresivitate – da, e posibil acest oximoron – sărăcia.
5. voxpublica.realitatea.net, “Dezinformari, manipulari, intoxicari. 2015 despre musulmani, refugiati, migranti”, 42 share-uri pe Facebook.
Din material:
Pe fondul crizei economice globale, a atentatelor din Paris şi a crizei refugiaţilor, un val de extrema dreaptă s-a ridicat peste Europa. Acesta e contextul ȋn care internetul a fost umplut cu tot soiul de dezinformări legate de musulmani, refugiaţi, migranţi. Extrema dreaptă s-a bazat adesea pe dezinformări – să ne gȃndim doar la ‘Protocoalele ȋnţelepţilor Sionului’ (o scriere fabricată la ȋnceputul secolului XX care descria un plan al evreilor de a domina lumea), sau la “scrisoarea lui Mustafa” citată ȋn 1987 de Carl Hagen, liderul Partidului Progresului, care vorbea de islamizarea forţată a Norvegiei, şi care s-a dovedit de asemenea a fi un fals. Există probleme ȋn lumea islamică? Evident. Ȋnsă nu ajută pe nimeni dacă, ȋn locul unor critici raţionale şi bine ţintite spre fundamentalismul islamic, distribuim fără discernămȃnt, fără minime verificări, orice poză sau text ne pică sub ochi, de pe orice site neofascist ar veni. Singurii care pot profita vor fi eventual chiar ISIS, Putin, formaţiunile de extrema dreaptă etc.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Trimite un comentariu