ActiveWatch condamnă şi cataloghează drept agresivă sancţionarea postului Realitatea TV. Organizaţia a reacţionat în urma deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului de a întrerupe emisia postului Realitatea TV.
„Este un semnal de alarmă care ne arată că şi CNA şi-a suspendat misiunea de garant al interesului public”, subliniază ActiveWatch.
Poziţia luată ActiveWatch notează că CNA ar fi acţionat cu „dublă măsură”, deoarece în alte cazuri nu ar fi ajuns până la suspendarea emisiei:
„Nu putem trece cu vederea faptul că, în februarie 2017, posturile Antena 3 şi România TV au fost amendate cu câte 50.000 de lei pentru aceleaşi abateri care sunt imputate acum postului Realitatea TV. Dublă măsură?”
Cere forului audiovizual să publice criteriile pe care s-a bazat pedeapsa pe care a primit-o postul TV:
„Solicităm forului audiovizual să facă publice criteriile şi metodologia care au stat la baza acestei decizii radicale”, menţionează punctul de vedere publicat pe Facebook.
De asemenea, reprezentanţii consideră că CNA ar fi trebuit să fie prezent în timp real în spaţiul public, în ultimii ani:
„Dacă ar fi iniţiat dezbateri şi discuţii oneste cu radiodifuzorii, CNA nu ar fi fost pus în situaţia de a pune "mira" pe ecrane.”
Câteva dintre ideile comunicate de ActiveWatch în cazul Realitatea TV:
- Decizia CNA de a suspenda temporar emisia postului Realitatea TV este alarmantă.
- CNA ar fi trebuit să intervină mult mai prompt în ambele episoade pentru a aduce echilibru în dezbaterea publică şi pentru a proteja interesul public.
- CNA riscă să rămână în liga instituţiilor de tip watch-dog care au fost puse cu botul pe labe.
- Ne întristează faptul că un post de televiziune din România anului 2019 este sancţionat prin suspendarea emisiei.
- Este un semnal de alarmă care ne arată că şi CNA şi-a suspendat misiunea de garant al interesului public.
Citeşte şi:
Punctul de vedere emis de ActiveWatch, pe larg:
„Decizia CNA de a suspenda temporar emisia postului Realitatea TV este alarmantă. Solicităm forului audiovizual să facă publice criteriile şi metodologia care au stat la baza acestei decizii radicale.
Decizia de astăzi ridică un mare semn de întrebare: suspendarea emisiei are caracter progresiv sau cumulativ, şi progresiv şi cumulativ? Vă rugăm să detaliaţi.
Nu putem trece cu vederea faptul că, în februarie 2017, posturile Antena 3 şi România TV au fost amendate cu câte 50.000 de lei pentru aceleaşi abateri care sunt imputate acum postului Realitatea TV. Dublă măsură? Acuzaţiile de lovitură de stat coordonată de forţe oculte sunt mai credibile decât acuzaţiile că Jandarmeria a acţionat disproporţionat în ziua de 10 august 2018?
În opinia noastră, avem două episoade distincte (protestul din ianuarie 2017 şi protestul din august 2018) şi multe similitudini: eveniment de criză, radiodifuzori exaltaţi care nu mai ţin cont de normele deontologice, bias şi un amestec nepermis între opinie şi informaţie. În mod ideal, CNA ar fi trebuit să intervină mult mai prompt în ambele episoade pentru a aduce echilibru în dezbaterea publică şi pentru a proteja interesul public.
Fără motivarea consistentă şi credibilă a deciziei de astăzi, CNA riscă să rămână în liga instituţiilor de tip watch-dog care au fost puse cu botul pe labe, alături de Avocatul Poporului şi CNCD.
Ne întristează faptul că un post de televiziune din România anului 2019 este sancţionat prin suspendarea emisiei. Dacă CNA ar fi fost prezent în spaţiul public şi ar fi intervenit, la timp şi în timp real, în degringolada din ultimii ani, dacă ar fi iniţiat dezbateri şi discuţii oneste cu radiodifuzorii, CNA nu ar fi fost pus în situaţia de a pune "mira" pe ecrane.
Este un semnal de alarmă care ne arată că şi CNA şi-a suspendat misiunea de garant al interesului public.”
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii