Au trecut două luni de la lansarea serialului Spy/Master la HBO, producţie de ficţiune inspirată din biografia consilierului de securitate pe care l-a avut Nicolae Ceauşescu, Ion Mihai Pacepa. Actorul Alec Secăreanu, interpretul personajului principal, a povestit cum s-a schimbat viaţa sa datorită acestui rol. „Acum mă recunoaşte lumea pe stradă”, a spus artistul, pentru emisiunea Scena deschisă de la Digi24.
Născut la 4 decembrie 1984, Alec Secăreanu a absolvit Actoria la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 2007 şi, de atunci, a jucat şi în spectacole de teatru, şi în filme.
Pe micile ecrane a debutat în serialul tv „Daria, iubirea mea”, difuzat în 2006 de postul ACASĂ. Au urmat mai multe filme, scurtmetraje şi lungmetraje, multe dintre ele realizate în străinătate.
Iar cu HBO Alec Secăreanu este la a doua colaborare, căci până la Spy/Master a mai jucat pentru HBO şi în serialul RUXX, lansat acum doi ani.
GALERIE FOTO. Alec Secăreanu
În interviul de la Digi24, Alec Secăreanu a povestit cum a debutat ca actor, cum a reuşit să obţină roluri în filme din străinătate şi cum a lucrat la rolul din serialul Spy/Master, unde îl interpretează pe generalul Godeanu, personaj inspirat din biografia securistului Ion Mihai Pacepa, care a fost consilierul lui Nicilae Ceauşescu până la fuga sa din ţară.
Cum a debutat ca actor:
Alec Secăreanu: „2007 a fost anul absolvirii mele şi am început să lucrez imediat după facultate. Scurtmetraj, teatru, televiziune, tot felul. Ce s-a găsit.”
Cum s-a afirmat în cinematografia din Marea Britanie
Alec Secăreanu: „În Marea Britanie am avut o şansă. Am încercat să îmi urmez visul. Am încercat să ies şi afară din ţară, să văd cum se face treabă şi afară.
Lucrurile s-au întâmplat la un moment dat. Am făcut un film în Marea Britanie, în 2016, pe nume Gazon Country. Am dat o probă din România pentru acel film cu un director de casting român, Domnica Cărciumaru, cu care lucram la vremea aceea. Am luat proba. Filmul mi-a adus un agent şi, din 2017, lucrez în UK, mai mult în Marea Britanie.”
Care este reţeta succesului, din punctul său de vedere:
Alec Secăreanu: „Dacă vrei să faci o carieră, mai devreme sau mai târziu, dacă faci lucrurile care trebuie şi te duci în direcţia bună, tragi situaţia aia extraordinară, şansa vieţii tale, şi poţi să-ţi maximizezi şansele. Mie îmi era clar ce am de făcut.
În 2013 am fost la un moment dat la Bienala de Artă de la Veneţia, unde am fost performer la Pavilonul României. M-a ajutat acea experienţă să îmi schimb un pic perspectiva. Când m-am întors în ţară mi-am dat seama că vreau să lucrez afară.
După ce am petrecut trei luni în Veneţia cunoscând diferiţi artişti, mi-am dat seama că avem repere comune, avem un limbaj comun şi am zis de ce nu.
Apoi am început să îmi iau meseria mai serios, din punct de vedere profesional, din perspectiva oamenilor din străinătate şi a industriei din străinătate. Am început să-mi pun la punct materialele, CV, poze, reel (video de prezentare – n.r.). Am început să îmi facă conturi pe diferite platforme de casting din Europa. Am început să aplic la casting-uri.
Doi ani am avut senzaţia că merg în gol, dar de fapt nu am mers în gol, pentru că mi-am făcut o rutină pozitivă prin care am ştiut că, am n-am treabă, zi de zi, eu încerc. Şi cumva, prin lucrul ăsta, m-am şi pregătit ca în momentul în care am avut şansa să dau acest casting, printre multe altele pe care le-am dat, mă refer la cel de la Gazon Contre, să-l iau şi să facem filmul acesta, care e un film independent. Am fost cu acest film la Berlin, apoi am tot circulat cu el şi filmul acesta mi-a adus un agent”.
Alec Secăreanu: „Trebuie să îţi placă personajul tău, pentru că tu îl aperi”
Cum a reacţionat când a aflat că a luat casting-ul pentru „Pacepa”
Alec Secăreanu: „M-am speriat un picuţ, dar au venit producătorii să mă liniştească; mi-au spus «Nu este Pacepa, stai liniştit, este Godeanu». Bineînţeles, atunci când am făcut documentarea şi am început să lucrez pentru personaj, m-am dus direct acolo, la Pacepa, şi am început să studiez.
M-a ajutat foarte mult, pentru contextul istoric, pentru că eu sunt născut în 1984 şi am prins puţini ani de comunism. Personajul nu îl cunoşteam atât de bine. Auzisem despre el, dar nu trăisem în perioada în care fusese inamicul public numărul unu în România. Povestea din serial este alta decât cea istorică, pe care de fapt nici nu cred că o cunoaştem. (...)
În opinia mea, încă nu avem lucrurile încheiate cu perioada comunismului. Suntem încă cicatrizaţi şi încă avem foarte multe metehne care ne urmăresc de atunci.
Sper doar că vin generaţii noi cu o minte mai proaspătă şi cu care ar putea să aibă o viziune mai obiectivă asupra lucrurilor care s-au întâmplat atunci.
Cu toate că, din nou, istoria depinde de cine e scrisă. După 89 ştim bine că sunt mulţi din structurile comuniste care au rămas în continuare în conducere. Aşa că în continuare avem un tip de frică.
I-a fost teamă să îl interpreteze pe „Pacepa”?
Alec Secăreanu: „Nu. Ca actor, ca artist, nu are de ce să-mi fie teamă de politic.
Cum a construit personajul?
Alec Secăreanu: „Întotdeauna plec de la scenariu şi încerc să fac nişte asocieri, eventual cu lucrurile pe care le-am citit, pe care le-am descoperit pe parcursul documentării. Dacă nu, trebuie să le iau de la zero. Şi trebuie să înţelegi foarte bine contextul de unde vii, unde te duci, ce vrei să afli, care e scopul tău în scenă.
De aceea este foarte importantă şi echipa de filmare de pe set. De aceea ai un producător, un regizor, pentru că este o muncă de echipă. Toţi oamenii aceştia sunt acolo ca să aducem valoare produsului şi să fim siguri că o să arate exact cum ne-am imaginat noi că o să arate în momentul în care am citit scenariu.”
Alec Secăreanu: „Toate personajele sunt eu”
Ce părere are despre „Pacepa”:
Alec Secăreanu: „Evident că trebuie să-ţi placă personajul tău, pentru că este al tău. Tu trebuie să-l aperi, trebuie să-i înţelegi mizele, motivaţiile, trebuie să iei apărarea, chiar dacă nu eşti de acord cu el. Măcar trebuie să faci acest exerciţiu, să iei apărarea şi să înţelegi exact de ce iau anumite decizii pe care tu poate nu le-ai lua.
Dar raţionamentele şi gândurile trebuie să fie făcute, pentru că opţiunile trebuie să fie clare. Spectatorul trebuie să înţeleagă ce se întâmplă. Nu poţi să mergi cu jumătăţi de normă.”
Ce a împrumutat personajului:
Alec Secăreanu: „Toate personajele sunt eu, în sensul că le trec prin filtrul meu. Şi, oricum ar fi, este o interpretare subiectivă. E un univers, e o joacă, un soi de disponibilitate pe care trebuie s-o ai, să laşi lucrurile să se întâmple.”
Cum a fost primit serialul de public?
Alec Secăreanu: „Feedback-ul este foarte bun. Mă recunoaşte lumea pe stradă. Mă opreşte şi mă felicită, ceea ce este foarte drăguţ. Şi mă opresc oameni tineri şi asta mă bucură. Asta mă bucură, pentru că văd şi ei filmul acesta, chiar dacă este un film care tratează, deşi într-un fel ficţional, un adevăr istoric.
Sunt oameni tineri care s-au dus acum să studieze exact ce s-a întâmplat atunci în contextul respectiv. Adică li s-a deschis cumva o curiozitate. Ceea ce e foarte important e ce vorbeam şi mai devreme, că trebuie să avem un capitol final, să închidem cumva acest capitol al comunismului într-o formă sau alta. E ciudat.
Alec Secăreanu: „Am ţinut şi eu un pistol de câteva ori”
Cum s-a descurcat la scenele de acţiune:
Alec Secăreanu: „Am ţinut şi eu un pistol de câteva ori. A fost bine, e tot timpul distractiv. Dar am tras cu gloanţe oarbe, e o maşinărie de gălăgie. Face poc-poc.”
Unde s-a filmat
Alec Secăreanu: „Acţiunea se întâmplă în Bonn (Germania). Noi am filmat în Budapesta. A fost foarte interesant. (...) Mi-am păstrat nişte elemente de recuzită din serial şi un element de care sunt foarte mândru: dosarul lui Victor Godeanu, care a fost foarte conştiincios făcut.”
Întâmplări haioase de la filmări:
Alec Secăreanu: „Era ca şi cum păşim prin timp îmbrăcaţi în costumele respective. Era ciudat, pentru că noi ne îmbrăcam de vară, pentru că era foarte cald, şi când intram în cabină ieşeam de acolo îmbrăcaţi în costumele din lână ale personajelor.
Ne întrebam cum au rezistat bunicii şi părinţii noştri pe căldurile ca astea. Noi acum putem să rezistăm doar cu aer condiţionat, iar la filmări aveam nişte ventilatoare mici (de mână, n.r.), pe care le ţineam pe parcursul zilei. Oare ce sens avea atunci să porţi consume din plastic?!”
VIDEO. Secvenţe din serialul Spy/Master de la HBO
Acţiunea serialului Spy/Master este plasată la apogeul Războiului Rece şi prezintă o săptămână din viaţa lui Victor Godeanu (interpretat de Alec Secăreanu), mâna dreaptă a lui Nicolae Ceauşescu (rol interpretat de actroul Claudiu Bleonţ) şi cel mai important consilier al acestuia.
Godeanu are un secret: este agent dublu şi trebuie să fugă din România, ca să scape de Ceauşescu înainte ca acoperirea lui să fie compromisă. Având doar o şansă pentru a rămâne în viaţă, el se foloseşte de o călătorie diplomatică în Germania pentru a fugi în SUA.
În demersurile sale, Godeanu este ajutat de o agentă Stasi sub acoperire şi o fostă iubită (interpretată de Svenja Jung), dar şi de un agent CIA (Parker Sawyers),
Pentru a reuşi tot ceea ce şi-a propus, Godeanu trebuie să evite agenţii KGB şi spionii propriei ţări (interpretaţi de Ana Ularu, Laurenţiu Bănescu şi Iulian Postelnicu), pe deplin conştient că dezertarea îi pune soţia (Andreea Vasile) şi fiica (Alexandra Bob) în pericol de moarte.
EXTRA. VIDEO. Despre fuga generalului Pacepa
Ion Mihai Pacepa (28 octombrie 1928 - 14 februarie 2021) a fost unul dintre oamenii cei mai de încredere pe care i-a avut Nicolae Ceauşescu. A fost racolat de Securitatea regimului comunist, unde a lucrat prima dată ca ofiţer.
A fost secretar de stat al Ministerului de Interne al României, şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (spionaj) al României comuniste şi consilier personal al lui Nicolae Ceauşescu.
Când a fugit din România, în vara anului 1978, Pacepa era la apogeul carierei sale. A cerut azil politic în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat pentru comunitatea de informaţii a SUA în diferite operaţii împotriva fostului bloc sovietic.
Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro