ACTUALIZARE 5. În timpul meciului Steaua - Vaslui, difuzat pe Antena 1, în partea de sus a ecranului a rulat un mesaj în care postul le cere telespectatorilor să se adreseze altor companii de cablu. "RCS&RDS a refuzat, cu rea credinţă. să încheie un acord pentru redifuzarea Antenei 1, Antenei 3, Antenei 3, Euforia TV şi GSP TV. (...) Pentru recepţionarea posturilor Intact vă rugăm să vă adresaţi altor companii de cablu." Mesajul a fost repetat şi la filmul de după (vezi video în articol).
ACTUALIZARE 4. Mihai Gâdea, directorul general al Antenei 3, a transmis astăzi, la ora 20.00, un mesaj pe Antena 3. "Astăzi, la ora 11.00, erau programate discuţii pentru prelungirea contractului, dar RCS&RDS întrerupsese deja cu multe ore înainte emisia televiziunilor din grupul Intact." Declaraţia integrală, în text.
ACTUALIZARE 3. Antena Group a trimis, la rândul său, poziţia sa: "Compania de cablu a decis , fara a isi informa in prealabil partenerii sau abonatii , sa scoata de pe platforma de satelit posturile Antena1 si Antena3, incepind cu ora 00.00 a zilei de 20 aprilie".
ACTUALIZARE 2. RCS&RDS a emis un comunicat prin care a precizat că "Antena Group, proprietarul celor 3 posturi TV, a retras acordurile de difuzare a acestor programe în reţeaua Digi TV prin satelit" şi că Antena este "integral responsabilă pentru privarea abonaţilor Digi TV prin satelit de posibilitatea de a urmări Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV". Comunicatul integral, în continuare.
ACTUALIZARE 1. Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat pentru paginademedia.ro că reţelele DTH nu intră sub incidenţa articolului 82, care se referă la principiul must carry. Declaraţia integrală, în text.
Războiul Intact-RCS, faza pe ligheane. Abonaţii care deţin platforme digitale nu mai pot vedea Antena 1 şi nici Antena 3 şi Euforia începând de astăzi. Explicaţia a apărut aseară chiar pe crawl-ul de la Digi 24. Antena Group ar fi cerut 7 milioane de euro pe an pentru difuzarea celor două posturi de televiziune prin satelit.
Un abonat la Digi TV a confirmat pentru paginademedia.ro că Antena 1 şi Antena 3 nu mai pot fi vizionate pe reţeaua DTH.
Aproximativ 1,1 milioane de abonaţi are platforma DTH, Digi TV.
Textul difuzat pe crawl-ul de la Digi 24:
RCS-RDS nu mai difuzează pe satelit canalele Antena 1 şi Antena 3. RCS-RDS nu poate accepta să plătească peste 7 milioane de euro pe an, suma solicitată de Antena Group pentru difuzarea prin satelit a canalelor Antena 1 şi Antena 3.
Canalele Antena 1 şi Antena 3 au fost declarate în mod repetat ca fiind libere la retransmisie (must carry) chiar de către reprezentanţii Antena Group.
De aceea, împotriva voinţei sale, RCS-RDS a fost obligată să întrerupă difuzarea acestor canale, întrucât Antena Group i-a retras acordurile de difuzare.
Antena Group nu a acceptat prelungirea datei limită a somaţiei, ameninţând cu recurgerea la acţiuni legale, inclusiv plângeri penale. În aceste împrejurări, RCS-RDS consideră că responsabilitatea pentru privarea abonaţilor săi de posibilitatea vizionării acestor canale aparţine exclusiv Antena Group.
Preşedintele CNA: Reţelele DTH nu intră sub incidenţa pincipiului must carry
Răsvan Popescu, preşedintele CNA:
"Reţelele DTH nu intră sub incidenţa articolului 82. Ele sunt excepţia. Este o chestiune ce trebuie lămurită între cele două părţi. Singura problemă ar fi avizul de retransmisie. Cei de la RCS&RDS au făcut ieri o înştiinţare, dar nu a apucat să fie difuzată în şedinţă"
Articolul 82 din legea audiovizualului se referă la obligaţia cabliştilor de a transmite gratuit, fără a cere vreun ban televiziunilor, posturile publice şi primele 25 de televiziuni în funcţie de audienţe.
RCS: Antena a retras drepturile de difuzare a programelor
Reprezentanţii RCS&RDS au emis un comunicat prin care dau explicaţii despre scoatere celor două antene de pe satelit.
- Antena Group, proprietarul celor 3 posturi TV, a retras acordurile de difuzare a acestor programe în reţeaua Digi TV prin satelit şi, ca urmare, RCS & RDS a fost obligat să întrerupă difuzarea lor.
- RCS & RDS consideră Antena Group integral responsabilă pentru privarea abonaţilor Digi TV prin satelit de posibilitatea de a urmări Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV
- RCS & RDS nu poate accepta să platească peste 7 milioane de Euro pe an, suma solicitată de Antena Group în cadrul unei somaţii trimise cu doar câteva săptămâni în urmă, pentru difuzarea prin satelit a canalelor grupului, între care Antena 1 si Antena 3, pe care chiar reprezentanţii Antena Group le-au declarat în mod repetat ca fiind libere la retransmisie (must carry).
- Precizăm că abonaţii serviciilor de televiziune prin cablu nu sunt şi nu vor fi afectaţi de această situaţie, programele Antena Group fiind difuzate în continuare în toate pachetele de televiziune prin cablu.
- Antena Group nu a acceptat nici prelungirea datei limită a somaţiei, ameninţând cu recurgerea la acţiuni legale, inclusiv plângeri penale.
COMUNICAT DE PRESĂ RCS
Bucureşti, 20.04.2012RCS & RDS - obligată să întrerupă transmisia prin satelit a posturilor TV ale Antena Group
RCS & RDS consideră Antena Group integral responsabilă pentru privarea abonaţilor Digi TV prin satelit de posibilitatea de a urmări Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV
RCS & RDS îşi anunţă abonaţii serviciilor de televiziune prin satelit, că din data de 20 aprilie 2012, nu mai poate transmite programele Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV.
Antena Group, proprietarul celor 3 posturi TV, a retras acordurile de difuzare a acestor programe în reţeaua Digi TV prin satelit şi, ca urmare, RCS & RDS a fost obligat să întrerupă difuzarea lor.RCS & RDS nu poate accepta să platească peste 7 milioane de Euro pe an, suma solicitată de Antena Group în cadrul unei somaţii trimise cu doar câteva săptămâni în urmă, pentru difuzarea prin satelit a canalelor grupului, între care Antena 1 si Antena 3, pe care chiar reprezentanţii Antena Group le-au declarat în mod repetat ca fiind libere la retransmisie (must carry).
Antena Group nu a acceptat nici prelungirea datei limită a somaţiei, ameninţând cu recurgerea la acţiuni legale, inclusiv plângeri penale.
Considerăm că, în acest mod, Antena Group plasează interesele grupului mult deasupra interesului telespectatorilor care doresc să urmărească aceste canale şi că responsabilitatea pentru privarea abonaţilor Digi TV de posibilitatea de a le urmări revine integral Antena Group.Totodată, ne asigurăm abonaţii că pentru noi, interesul lor primează şi că în ceea ce ne priveşte, avem întreaga disponibilitate pentru a introduce în grila Digi TV, programe de interes pentru publicul larg.
Precizăm că abonaţii serviciilor de televiziune prin cablu nu sunt şi nu vor fi afectaţi de această situaţie, programele Antena Group fiind difuzate în continuare în toate pachetele de televiziune prin cablu.
Antena Group: RCS a retras de pe platforma proprie DTH, în mod abuziv, posturile Intact Media Group
- Compania de cablu a decis , fără a-şi informa în prealabil partenerii sau abonaţii , să scoată de pe platforma de satelit posturile Antena1 şi Antena3, începând cu ora 00.00 a zilei de 20 aprilie.
- Compania de cablu demonstrează astfel că nu cunoaşte Legea audiovizualului, pretinzând Grupului Intact să-şi distribuie conţinutul posturilor TV în regim de gratuitate, chiar în situaţia în care există alte prevederi legale care reglementează transmisia pe satelit.
- Conform prevederilor art.82 alin.1 din Legea Audiovizualului şi art.13 alin 3 din Decizia CNA nr. 72/2012, principiul must carry nu se aplică pentru reţelele de satelit, retransmisia în acest caz făcându-se în baza unui acord comercial între radiodifuzori şi distribuitori.
Divizia TV Intact Media Group isi manifesta dezacordul privind practicile necomerciale ale RCS&RDS. Compania de cablu a decis , fara a isi informa in prealabil partenerii sau abonatii , sa scoata de pe platforma de satelit posturile Antena1 si Antena3, incepind cu ora 00 a zilei de 20 aprilie.
Intact se afla in discutii pentru distributia in reteaua Digi a posturilor din grup inca din martie anul curent. RCS a refuzat sa incheie un acord cu grupul media, motivind ca posturile in cauza au fost declarate libere la retransmisie. Obligativitatea retransmisiei posturilor listate must carry este valabila doar in retelele de cablu. Conform prevederilor art.82 alin.1 din Legea Audiovizualului si art.13 alin 3 din Decizia CNA nr. 72/2012, principiul must carry nu se aplica pentru retelele de satelit, retransmisia in acest caz facindu-se in baza unui acord comercial intre radiodifuzori si distribuitori.
Compania de cablu demonstreaza astfel ca nu cunoaste Legea audiovizualului, pretinzind Grupului Intact sa isi distribuie continutul posturilor tv in regim de gratuitate, chiar in situatia in care exista alte prevederi legale care reglementeaza transmisia pe satelit.
Reaua credinta dovedita de RCS-RDS in relatia cu Intact si abonatii sai este cu atat mai pregnanta cu cat posturile straine sunt retransmise pe sume considerabile, in conditiile in care audienta si relevanta nationala a acestora sunt semnificativ reduse fata de posturile Intact.
Mihai Gâdea: Decizia de întrerupere a difuzării acestor programe prin satelit este cu atât mai revoltătoare cu cât ea a fost luată fără vreun preaviz, ba chiar în mijlocul unor negocieri comerciale
- Am aflat cu surprindere că decizia abuzivă a companiei RCS&RDS împiedică mii de oameni, poate zeci de mii să mai recepţioneze programele Antenei 3 şi Antenei 1. Decizia de întrerupere a difuzării acestor programe prin satelit este cu atât mai revoltătoare cu cât ea a fost luată fără vreun preaviz, ba chiar în mijlocul unor negocieri comerciale între compania de retransmisie şi compania noastră.
- Pentru a înţelege mai exact caracterul abuziv, chiar josnic al acestei acţiuni, vă dezvălui un detaliu din interior. Astăzi, la ora 11.00, erau programate discuţii pentru prelungirea contractului, dar RCS&RDS întrerupsese deja cu multe ore înainte emisia televiziunilor din grupul Intact. Nu este prima operaţiune ostilă întreprinsă de RCS&RDS împotriva posturilor din grupul Intact. Până acum, toate ilegalităţile comise au fost reparate în instanţă.
- Este fără îndoială un joc interesant şi manevrat îndreptat în special împotriva Antenei 3, dar care dovedeşte în acelaşi timp şi dispreţ faţă de abonaţii care sunt telespectatori fideli şi foarte numeroşi ai Antenei 1 şi ai Antenei 3.
- Evident că ar fi ridicol să nu remarc extraordinara coincidenţă a momentului ales pentru a face linişte în eter şi debutul campaniei electorale, peste doar câteva zile. Astfel de trucuri şi operaţiuni de şantaj nu ne vor face nici să tăcem, nici să schimbăm atitudinea pe care o cunoaşteţi şi ne-aţi transmis că o apreciaţi.
Antena 1, către telespectatori: vă rugăm să vă adresaţi altor companii de cablu
În timpul meciului Steaua - Vaslui, difuzat pe Antena 1, în partea de sus a ecranului a rulat un mesaj în care postul le cere telespectatorilor să se adreseze altor companii de cablu. "RCS&RDS a refuzat, cu rea credinţă. să încheie un acord pentru redifuzarea Antenei 1, Antenei 3, Antenei 3, Euforia TV şi GSP TV. (...) Pentru recepţionarea posturilor Intact vă rugăm să vă adresaţi altor companii de cablu."
Mesajul a fost repetat şi la filmul de după.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Hai sa calculam: Antenele vor 7000000 euro pe an, adica 583 mii euro pe luna, adica in jur de 0,58 euro per abonat. Abonamentul de baza la Digi satelit este de 4.40 euro. De unde rezulta, ca Antenele cer 15% (!) din veniturile RCS obtinute din furnizarea serviciilor pe satelit.
Vi se pare just? Ca mie nu.
Compania de cablu RCS&RDS a refuzat, cu rea credinţă, sa plateasca 7 000 000 euro pentru incheierea unui acord in vederea retransmisiei posturilor Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia şi GSP TV pe platforma Digi Satelit, afectând în mod grav interesele Intact Media Group. Avind in vedere ca Holdingul GRIVCO a fost prejudiciat cu 7 000 000 euro ne rezervam dreptul de a cere despagubiri in instanta. Pentru recepţionarea posturilor Intact, vă rugăm să vă adresaţi altor companii de cablu şi satelit.
am primit mesaj de la RCS si mi sa zis clar nu vor fi scoase din cablu analog si digital.
nesimtire din partea antenei.
1. RCS poate sau NU sa transmita programele Antena Group, in functie de propriile calcule economice. Conform legislatiei, fireste.
2. Antena Group poate negocia un contract cu Digi, dar asta presupune ca compania RCS sa fie dispusa. Altfel, ne intoarcem la punctul 1.
E simplu. Se va ajunge, probabil, la o solutie de compromis.
De obicei, cearta e pe BANI. Cand suma e satisfacatoare, pentru ambele parti, se "iarta". Asteptam comunicatele...
Nu va mai infierbantati cu PSD, PDL sau alte asemenea partide. E vorba despre bani. Nu va cere nimeni sa comentati despre Antene, daca nu le suportati.
Desigur, o discutie "a la Dambovita" poate fi despre rea-intentie sau partizanat politic, la fel cum poate fi si despre rolul Antenelor in societate, dar asta conteaza mai putin.
Asta e modelul tipic de afaceri made in .RO, cum sa ciordim, cum sa pacalim, orice mai putin sa producem ceva.