Un documentar realizat de postul Channel 4, cu titlul „Vin românii”, prezintă poveştile tragi-comice ale unor personaje care nu vorbesc engleza - şi care nu vorbesc prea bine nici limba română - care vin în Marea Britanie fără a avea un loc de muncă sau adăpost.
Reprezintă doar o minoritate, spune într-o engleză stricată naratorul, un ţigan din România. Este singura referire la românii care nu fură şi nu cerşesc, scriu jurnaliştii de la Adevarul.ro.
La mai bine de un an de la isteria privind hoardele de români care urmau să invadeze Marea Britanie, presa din Regatul Unit reia subiectul, deşi ultimul an nu a adus valul de imigranţi propăvăduit de presă şi UKIP, partidul de extremă dreapta catalogat drept rasist şi homofob, dar care se află acum pe primul loc în preferinţele britanicilor, notează Adevarul.ro.
Channel 4 a difuzat marţi primul episod din documentarul „Vin românii”, la care o echipă de jurnalişti a început să lucreze de anul trecut pe vremea asta.
https://www.youtube.com/watch?v=Yb1AkaKJL08
Este primul proiect jurnalistic britanic care şi-a propus să trateze subiectul din perspectiva imigranţilor, motiv pentru care documentarul a primit recenzii foarte bune din partea jurnaliştilor angajaţi la organizaţii media puternice precum „The Guardian”, „The Independent” sau „Metro”.
Însă, deşi îşi propune să oglindească „viaţa reală a imigranţilor români din Marea Britanie”, primul episod cuprinde doar poveştile unor români care încalcă legile Regatului Unit, care au plecat spre Anglia convinşi că-şi vor găsi de muncă deşi engleza lor se limitează la OK şi, pentru cazurile când conversaţia se lungeşte, „very OK”.
Cazul lui Sandu şi al fiului său, Florin, care nu înţeleg nici măcar când cineva le oferă un loc de muncă, nu mai necesită alte explicaţii. Cei doi bărbaţi, unul de 50 de ani, celălalt pe la 30, au plecat din ghettoul din Baia Mare, unde trăiau câte 10 într-o cameră minusculă, fără utilităţi, cu microbuzul direct la Liverpool.
După ce a urmărit documentarul realizat de Channel 4, un jurnalist de la „The Guardian” îşi începe recenzia cu o scenă dintr-o astfel de încăpere sinistră, în care Sandu l-a aşezat în genunchi, la colţ, pe unul dintre cei nouă copii pe care-i are. Băiatul era pedepsit pentru că a dat cu pietre în fraţii săi.
The Guardian: "Acum, ca să fim cinstiţi, nu prea ai mare lucru de făcut în anusul urban cunoscut ca Baia Mare în afară de a te bate sau de a arunca cu pietre. Ei, cel puţin până când eşti destul de mare pentru a începe să inhalezi serios aurolac şi să-ţi dizolvi neuronii şi viitorul în diluant de vopsea. Sau poţi veni în Marea Britanie. Aici poţi munci din greu pentru o viaţă mai bună, pentru tine şi familia ta, şi în acelaşi timp să impulsionezi economia britanică. Sau să-i tâlhăreşti pe localnicii orbi, să le furi locurile de muncă şi din buzunare, să abuzezi de ospitalitatea lor şi să le seci sistemul de ajutoare sociale, cel mai probabil să le furi femeile, de asemenea (odată ce ţi-ai reparat dinţii de rahat pe gratis, datorită sistemului de sănătate din Marea Britanie). Depinde doar cum alegi să vezi lucrurile.
Autorul articolului pare însă convins că transmite un mesaj pozitiv în întreaga dezbatere privind imigranţii români, ideea sa de bază fiind că n-are cum să nu-ţi fie milă de aceşti oameni care trăiesc ca animalele. Despre cei care nu reuşesc să-şi găsească de muncă în Marea Britanie, autorul scrie că sunt nevoiţi să se întoarcă în „iad - Baia Mare”.
Pe scurt, recomandarea jurnalistului „The Guardian” este că documentarul trebuie urmărit negreşit.
„Nu doar că este plăcut de vizionat, dar este echilibrat - nu este nici arogant, nici puritan. Documentarul «Vin Românii» este emoţionant şi uman, partea personală a unei poveşti politice. La fel cum este o poveste importantă, de asemenea, pentru alegerile care vin, dar şi pentru această parte de lume. Nu poţi cere mai mult de la un documentar.” (The Guardian)
Un alt principal cotidian britanic, „The Independent”, laudă documentarul.
„Aţi văzut câteva documetrare despre imigranţi până acum, dar n-aţi mai văzut unul ca acesta, în trei părţi, realizat de Channel 4. Asta pentru că «Vin românii» este realizat integral din perspectiva imigranţilor, iar această abordare frustă asupra acestei dezbateri cu repetiţii aduce un suflu nou”. „Metro” a făcut o listă cu şase motive pentru care britanicii ar trebui să urmărească documentarul.
Acest prim episod, catalogat de presa din Albion drept „echilibrat” şi „reprezentativ pentru imigranţii români din Marea Britanie” este bazat pe patru personaje din România.
Unul dintre ei este Alex, care ziua mătură străzile pe care doarme noaptea. Alex a stat câţiva ani în Canada, de aceea ştie engleză. În afară de Alex, un singur alt român ştie să vorbească engleză în tot filmul. Este vorba de Dorin, care-şi spune John în Marea Britanie, şi care este cel mai probabil unul dintre românii care trăiesc pe spatele conaţionalilor mai nefericiţi. Fără nicio explicaţie, acest Dorin/John primeşte trei români pe care nu-i cunoaşte în casa lui din Liverpool - printre care Sandu şi Florin - cărora le lasă neîngândurat cheile casei. Dorin apare însă doar câteva secunde în film.
„Da, luăm joburi, dar joburi de rahat, facem curăţenie pe străzi sau joburi periculoase, lucrăm cu azbest sau aşa ceva. Dacă mă întrebaţi pe mine, aceste joburi n-ar fi făcute de altcineva, chiar dacă n-am fi noi aici”.
Acum fix un an, exact acelaşi lucru recunoştea şi Tim Aker, unul dintre locotenţii notoriului Nigel Farage, preşedintele UKIP, într-un interviu acordat „Adevărul”. Pe scurt, politicianul care tuna împotriva românilor care veneau să fure joburile britanicilor obligaţi din cauza şomajului să trăiască din ajutoare a recunoscut că, de fapt, tinerii britanici preferă să trăiască din beneficiile sociale pentru că joburile disponibile sunt plătite prea puţin. Dar asta, ne-a explicat Aker, este tot vina noastră, pentru că imigranţii români „au stricat piaţa” acceptând salarii prea mici.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.roŞtefan este însă cel mai enervant personaj care, după cum spune jurnalistul „The Guardian”, te va face să-ţi doreşti să dai cu pumnul într-un zid de nervi. „I love your social security, I love your benefits, I love your money, England/ Iubesc ajutoarele voastre sociale, iubesc beneficiile, iubesc banii tăi, Anglia!”, strigă Ştefan în introducerea documentarului. Probabil că scenele au fost filmate însă la câteva luni de când se afla în Marea Britanie, pentru că atunci când a ajuns, nu ştia să vorbească deloc engleză.
In primul episod, pentru ca sunt mai multe, este vorba despre romani care se duc acolo sa munceasca, nu sa fure. Sunt romani ca multi din tara asta, d-aia mai fara educatie, d-aia pe care societatea se face ca nu-i vede.
Primul episod.... https://www.youtube.com/watch?v=Yb1AkaKJL08
Si al doilea ... https://www.youtube.com/watch?v=M20Df-UYaxU
Acu' ma apuc si de al doilea. Tare-s curios daca expun problema la fel de bine.