Deutsche Welle a prezentat un comunicat prin care anunţă că jurnalistul Aleksandr Burakov, care realizează reportaje din Belarus, a fost eliberat după 20 de zile de detenţie. Burakov a povestit prin ce chinuri a trecut.
El a comparat locul unde a fost închis cu o „închisoare militară”, potrivit unui comunicat al Deutsche Welle.
Burakov a povestit că poliţiştii nu l-au lăsat să doarmă noaptea pentru că efectuau controale de noapte, obligându-l să se dezbrace complet în unele cazuri.
„Mă trezeau de două ori pe noapte, mă scoteau din celulă şi îmi spuneau să-mi scot hainele, inclusiv lenjeria intimă”, povesteşte jurnalistul.
Pentru Burakov au existat un număr total de 63 de controale în timpul detenţiei sale. De asemenea, el a fost mutat în fiecare zi într-o altă celulă, fiind nevoit să împartă camera cu alţi trei deţinuţi timp de câteva zile.
„Poliţiştii nu mi-au oferit nici măcar pe o pernă. A trebuit să dorm pe o sticlă goală timp de 20 de zile”, a mai spus Burakov. Totodată, el a spus că le-a cerut oamenilor legii să respectele ordinele interne, dar aceştia au acţionat cu forţa împotriva lui şi i-au răsucit braţul.
Burakov a mai spus că situaţia presei din Belarus este una delicată şi „în continuă schimbare”, iar timpul său petrecut în detenţie a fost „crud şi violent”. Jurnalistul a făcut şi greva foamei în semn de protest, dar a încheiat-o după şapte zile din cauza problemelor de sănătate.
Context. Burakov a fost în detenţie în oraşul Mogivel, aflat la 200 de kilometri est de capitala Belarusului, Minsk. El a fost arestat pe 12 mai după ce a făcut un reportaj editorial pentru DW. Burakov trebuia să scrie despre Pavel Seviyanets, un politician de opoziţie care a fost acuzat că a participat la revolte împotriva guvernului.
La trei zile de la arestare, Burakov a fost condamnat la 20 de zile de detenţie fiind acuzat că a participat la protestele din Mogilev.
Pentru Burakov a fost a treia arestare în decurs de un an. În 2020, el a fost condamnat de două dori la 10 zile de detenţie temporară.
Trimite un comentariu