Proiectul Detectorul de minciuni, organizat de Freedom House România, Frontline Club Bucharest, Geeks for Democracy şi Stop Fake News in Romania a analizat 13 declaraţii ale politicienilor din timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare.
Cele 13 cazuri analizate au venit din partea politicienilor din PSD, UDMR, USR-PLUS, dar şi din ştiri de pe site-urile romaniadeazi.info şi Sputnik Moldova.
Rezultatul? Opt din cele 13 declaraţii au fost false. Trei au fost "mixte", iar o declaraţie a lui Liviu Dragnea a fost neconcludentă.
Singura declaraţie adevărată a venit de la Dacian Cioloş.
Cele opt declaraţii false:
- Partidul Social Democrat: „PSD prezintă dovezile că PNL este un adversar declarat al creşterii salariului minim pe economie”
- Marius Constantin Budăi: „România nu îşi putea depune candidatura pentru a găzdui sediul Autorităţii Europene a Muncii (ELA)”
- România De Azi.info: ”Kelemen Hunor: Scopul UDMR este ca României să i se ia Ardealul”
- Dănuţ Cristescu: ” La Consiliul Judeţean Teleorman nu se face campanie electorală şi n-are nicio legătură Ziua Judeţului Teleorman, care este adresată tuturor teleormănenilor, cu campania electorală.”
- Sputnik: „Şoc din România: USR-PLUS propune instaurarea poliţiei politice la nivelul întregii Europe”
- Răzvan Cuc: ”la transporturi, de exemplu, pe perioada mandatului guvernului tehnocrat nu s-a făcut nimic, toate lucrurile au fost lăsate de izbelişte”
- Codrin Ştefănescu: ”Legat de bani europeni, avem cel mai mare grad de absorbţie, dacă vedeţi toate schemele şi lucrurile pe care le-am publicat.”
- Florin Iordache: „Motivul pentru care trebuie dezincriminată neglijenţa în serviciu: sunt alte infracţiuni unde poate fi încadrată fapta şi nu e necesară această infracţiune (…) în abuzul în serviciu spre exemplu” PSD: „Ludovic Orban ameninţă cu violenţe susţinătorii PSD – ALDE”
Declaraţiile mixte au venit de la Dragoş Benea (senator PSD), premierul Viorica Dăncilă şi Dan Barna, preşedinte USR.
Dragoş Benea a vorbit despre fondurile atrase de regiunea Moldova în perioada 2007-2016, mai mult decât regiunea de Vest. Ceea ce a uitat să menţioneze senatorul a fost că Moldova a adunat de patru ori mai puţini bani decât regiunea Bucureşti-Ilfov.
Viorica Dăncilă „s-a plâns public că nu a primit o invitaţie la summit-ul Uniunii Europene de la Sibiu, care este un Consiliu European informal”, însă România este reprezentată la nivelul Consiliului European de către preşedinte, nu de premier.
Dan Barna a declarat faptul că România pierde aproximativ 38 de milioane de euro din cauza corupţiei, însă datele provin dintr-o singură sursă, un studiu al Verzilor Europeni, şi nu sunt aceleaşi cu cele din rapoartele oficiale.
Dacian Cioloş a declarat că „subvenţiile cu care se laudă azi Liviu Dragnea şi Petre Daea au fost obţinute de România prin reforma Politicii agricole comune pe care am propus-o împreună cu echipa mea”. Informaţia este adevărată, conform rapoartelor de la Comisia Europeană. Politica Agricolă Comună valabilă pentru perioada 2014-2020 a fost un proiect conceput de Cioloş şi echipa sa în timpul mandatului său de comisar european.
Pentru declaraţia „Creşterea preţurilor a anulat creşterile de salarii şi pensii este o minciună”, Liviu Dragnea a primit verdictul neconcludent.
„L. Dragnea a folosit 3 tipuri de venituri şi 4 produse pentru a arăta că majorările de preţuri nu au anulat majorările de salarii şi pensii. Sursa indicată ca bază pentru calculele sale – Comisia Naţională de Strategii şi Prognoză – nu are pe site nicio informaţie în acest sens.”, scrie site-ul detectoruldeminciuni.ro.
Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
Trimite un comentariu