"Mi-au încătuşat mâinile, mi s-a scos încălţămintea. Am fost bătut, insultat, înjosit şi înjurat." Poveşti tulburătoare ale jurnaliştilor turci persecutaţi de regimul Erdogan.
Poveşti reale, în care au fos acuzaţi de terorism, de spionaj, au fost arestaţi sau bătuţi doar pentru câteva postări pe Twitter.
Poveşti spuse la Bucureşti, de câţiva jurnalişti care au trăit evenimentele din Turcia şi care au simţit represaliile unui regim care nu a fost de acord cu opiniile lor.
Poveşti care merită citite.
Paginademedia.ro vi le prezintă în continuare:
NOTĂ. Jurnaliştii turci şi-au prezentat cazurile prin care au trecut la Bucureşti, la o întâlnire cu ziarişti din România.
Au venit la Bucureşti Abdullah Bozkurt (foto dreapta), fost şef al biroului din Ankara al ziarului Today’s Zaman, şi Levent Kenez (foto stânga), fost redactor şef al ziarului Meydana. Au fost forţaţi să părăsească ţara şi despre cum guvernul Erdogan a închis publicaţiile în care lucrau
A vorbit, printr-o intervenţie video, şi Kamil Demirkaya, fostul jurnalist de la Zaman România, pentru care Erdogan a cerut extradarea, la finalul anului trecut.
Întâlnirea a început cu mărturia unui coleg de-al lor, jurnalistul Ibrahim Karayegen (care nu a fost prezent la eveniment, dar a rememorat momentele prin care a trecut într-un interviu video înregistrat). Un ziarist care a fost reţinut, dus la Poliţie, încătuşat şi bătut.
Ibrahim Karayegen: Timp de cinci zile am fost reţinut în arestul secţiei
„Poliţistul m-a adus la Centrul General de Poliţie Istanbul Departamentul de combaterea terorismului. Am fost supus unui tratament groaznic, neprotrivit onoarei şi demnităţii umane.
La ordinele directorului de departament Kayhan Ay, mai întâi mi-au încătuşat mâinile, mi s-a scos încălţămintea şi am fost dus într-o cameră unde nu existau camere de luat vederi.
Am fost bătut, insultat, înjosit şi înjurat. Nu am mai putut sta în picioare şi am căzut cu faţa în jos. Nu ştiu cât am rămas cu faţa în jos şi încătuşat, dar aşa m-au lăsat aştept. Apoi m-au băgat în celula de arest.
Timp de cinci zile am fost reţinut în arestul secţiei centrale de poliţie Istanbul. În diferite locuri de pe corp, la coaste, la burtă, aveam dureri groaznice.”
Levent Kenez: Am trecut ilegal un râu spre Grecia
Levent Kenez a fost redactorul şef al ziarului Meydan, care a fost confiscat de guvernul turc şi apoi închis. Kenez este unul dintre zecile de ziariştii exilaţi, pentru a nu fi arestat in Turcia, dupa puciul esuat din 2016.
A menţionat că, în Turcia, jurnaliştii trebuie să aibă un card emis de guvern că să poată mai apoi să obţină acreditări la instituţii. Potrivit lui Levent Kenez, peste 889 de legitimaţii au fost anulate de către guvern, din 2016.
Inclusiv lui i-a fost anulată legitimaţia, printr-un mesaj pe telefonul mobil. În respectivul mesaj era informat că i s-a anulat legitimaţia de presă şi că i se cere să îl returneze către instituţia care l-a emis.
După publicaţia la care lucra a fost închisă de către guvernul turc a fost nevoit să fugă din Turcia:
„Am trecut ilegal un râu spre Grecia. Am încercat să îmi aduc şi familia după mine în exil. Nu am putut să le obţin acte, aşa că am făcut tot posibilul să îi ajut şi pe ei să traverseze râul, tot ilegal.
Soţia mea a luat copii şi a venit în locul în care stabiliserăm că ne vom vedea, spre graniţa cu Grecia. A fost riscant, dacă ar fi prins-o soldaţii ar fi arestat-o, iar copii ar fi ajuns în custodia autorităţilor”, a povestit acesta.
Levent Kenez este acum secretarul general al Centrului pentru libertate din Stockholm şi, în acelaşi timp, scrie pentru portalul TR724, din Bruxelles.
A venit şi cu mici poveşti ale unor colegi de breaslă arestaţi de guvernul Erdogan:
„Foarte mulţi dintre aceştia au fost acuzaţi, printre altele de terorism, spionaj şi propagandă, de multe ori pentru postări pe Twitter contra regimului Erdogan. Câţiva dintre aceştia au primit sentinţe între şase şi opt ani de închisoare”, a subliniat acesta.
Abdullah Bozkurt: Multor jurnalişti li s-a cerut să demisioneze şi alţii au fost arestaţi
Abdullah Bozkurt este jurnalist de investigaţie, analist şi scriitor, specializat în şi politică externă şi securitate. În prezent conduce Reţeaua Nordică de Cercetare şi Monitorizare
„Erdogan construieşte o nouă Turcie. Multor jurnalişti li s-a cerut să demisioneze şi alţii au fost arestaţi”, spune acesta.
A investigat cazuri în care Erdogan a încercat să influeţeze şi să atragă de partea sa oameni ai unor grupări ca Al-Qaeda, după cum a povestit în timpul dezbaterii.
Reaţeaua pe care o conduce se ocupă de investigarea terorismului, radicalismului, criminalităţii şi problemelor militare. Este, de asemenea, preşedintele Centrului de Libertate al Stockholmului (SCF), un grup de monitorizare care urmăreşte încălcările drepturilor omului în Turcia.
Bozkurt este autorul cărţii „Turcia întreruptă: Deraiarea democraţiei", care detaliază degradarea rapidă a democraţie în ţara sa natală, Turcia.
A fost şeful biroului din Ankara al ziarului Today’s Zaman, care a fost confiscat de guvernul turc. Ulterior, a trecut la Agenţia de ştiri Muhabir, care a fost închisă şi acesta de către guvern. S-a mutat în Suedia în 2016, pentru a-şi continua activitatea.
Kamil Demirkaya: Sunt încrezător că se va termina situaţia cu Erdogan
La aceeaşi dezbatere a vorbit, printr-o intervenţie prin Skype, şi Kamil Demirkaya, fost jurnalist al publicaţiei Zaman România. Acesta a ajuns în atenţia opiniei publice la finalul anului trecut, când autorităţile din Turcia au cerut extradarea acestuia din România.
Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de extrădare venită din partea autorităţilor din Turcia pentru jurnalistului Kamil Demirkaya (Mai multe, AICI).
Acesta s-a mutat în Statele Unite ale Americii, ca urmare e evenimentelor legate de extrădare.
„Justiţia din România a refuzat extrădarea mea şi din pricina publicaţiilor care au mediatizat cazul”, a spus acesta.
Potrivit acestuia, în SUA nu face doar jurnalism, ci lucrează şi la o firmă de catering, iar în paralel face cursuri de limba engleză. A menţionat că ar vrea să revină în Turcia când lucrurile se vor îndrepta şi susţine că a făcut lucruri corecte, în acord cu meseria sa:
„Aş vrea să mă întorc, doar dacă lucrurile se vor îmbunătăţi. Sunt încrezător că se va termina situaţia cu Erdogan. Am făcut lucrurile corect. Am criticat ideologia lui Erdogan şi guvernul pe care-l conduce, nu persoana sa.”
Dezbaterea de la Bucureşti, câteva concluzii
Recep Erdogan a impus un regim autoritat în Turcia, unde a preluat controlul tuturor instituţiilor importante şi a încercat să aducă la tăcere presa. A cumparat şi a închis publicaţiile care au încercat să-i conteste regimul.
A arestat jurnalişti şi a anulat legitimaţii de presă. Sute de ziarişti turci se află după gratii, alţii au fugit de regimul de la Ankara, iar foarte multe publicaţii importante au fost închise.
Ziariştii au fost acuzaţi de terorism, spionaj şi propagandă, de multe ori pentru postări pe Twitter contra regimului Erdogan. Câţiva dintre aceştia au primit sentinţe între şase şi opt ani de închisoare.
Acestea sunt doar câteva dintre concluziile dezbaterii pe tema „Cât mai valorează astăzi libertatea presei”.
Evenimentul a fost organizat de publicaţia Zaman România, Radio Europa Liberă şi de mai multe organizaţii axate pe libertatea presei. Discuţia fost moderată de Teodor Tiţă, şeful ştirilor de la Europa FM.
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Trimite un comentariu