E momentu' acum? În România, medicamentele sunt domeniul predominant în reclamele TV. Nu de acum, ci de patru ani, când au depăşit telecomunicaţiile. Aţi simţit, probabil, "bombardamentul" aprig cu spoturi la produse medicale din toată gama de simptome posibile, de la dureri banale la tratamente din cele mai intime.
La nivel global, însă, televiziunea pierde teren în această zonă. O spun estimările unui grup media important, Zenith.
Cheltuielile globale pentru publicitatea din sectorul medical sunt în plină expansiune. În expansiune în general, dar în scădere pe anumite medii. Astfel, investiţiile în publicitatea TV, din piaţa medicală, sunt în scădere, la nivel global.
Astfel, peste doi ani, televiziunea nu va mai fi cel mai important mediu pentru publicitatea în domeniul sănătăţii, potrivit studiului Healthcare Advertising Expenditure Forecasts, realizat de agenţia Zenith.
Internetul ar putea să-i ia locul, iar ratingurile în scădere ar fi unul dintre motive.
Cheltuielile globale în sectorul medical vor ajunge la 36 de miliarde de dolari, adică vor avea o creştere 3,6% în 2020, conform aceleiaşi surse.
Dar cum stă România?
România, o ţară bună de "tratat"
România este una dintre pieţele în care sectorul medical este lider. Domeniul sănătăţii a ajuns, la noi, la un buget total de 70 de milioane de euro în 2018. A devenit lider de piaţa în 2015, când a devansat sectorul de telecomunicaţii.
Cel mai folosit canal media este TV-ul, cu o cotă de piaţă de peste 86%, fiind urmat de radio, online, outdoor şi presă.
Printre clienţii din România, pe sectorul medical, se numără: Catena, Sandoz sau Biofarm. De asemenea, se preconizează că investiţiile media pentru clienţii din domeniul medical vor urma tendinţa internaţională şi vor continua să domine piaţa de publicitate şi la noi în ţară, în următorii ani.
Tendinţele globale: Bugetele de televiziune sunt transferate către outdoor şi online
Investiţiile în TV, din sectorul medical, au scăzut cu 3,1% în 2018 şi se estimează că vor scădea cu 4,6% în 2019 şi 5,2%, atât în 2020 şi 2021, notează acelaşi studiu. Este vorba de tendinţele globale.
Motivele ar fi ratingurile în scădere pe pieţele cheie şi inflaţia continuă, care împing brandurile din sănătate să recurgă la promovare în alte canale mass-media, în special outdoor şi online.
34% din cheltuielile de publicitate în sectorul medical în 2018 sunt alocate online-ului, unde este prevăzută o creştere de 16% în 2019.
Televiziunea este cel mai important mediu pentru publicitatea în domeniul sănătăţii, reprezentând 54,7% din cheltuielile din 2018, mult mai mari decât cota generala a TV-ului (30,8%).
Peste doi ani, în 2021, internetul va prelua rolul televiziunii şi va deveni cel mai important mediu pentru publicitatea în domeniul sănătăţii, ajungând la 46% din toate cheltuielile medicale, subliniază studiul Zenith.
SUA şi China domină la nivel de cheltuieli în sănătate, dar India creşte cel mai rapid
Statele Unite ale Americii şi China sunt liderii globali care alocă sume importante publicităţii din sănătate. Împreună, cele două ţari numără 86% din cheltuielile din 2018:
- SUA - 15,9 miliarde de dolari
- China - 14,4 miliarde
Toate celelalte pieţe au cheltuit mai puţin de 1 miliard de dolari. Pe alte pieţe mari de publicitate, există multe restricţii cu privire la produsele şi serviciile medicale care pot fi promovate, precum şi referitoare la tipurile de canale media în care pot fi promovate şi ce mesaje pot fi transmise.
Nici una dintre pieţe însă nu permite publicitatea directă către consumator a medicamentelor eliberate pe bază de reţetă, aşa cum se întâmplă în SUA.
Studiul acoperă Australia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, India, Italia, Rusia, Coreea de Sud, Spania, Marea Britanie, şi Statele Unite ale Americii. Aceste pieţe reprezintă 78% din cheltuielile globale în publicitate pe toate categoriile şi sunt reprezentative pentru tendinţele din întreaga lume.
Publicitatea medicală variază de la piaţă la piaţă, din cauza reglementărilor guvernamentale cu privire la produsele şi categoriile ce pot fi promovate consumatorilor.
Raportul include oricare dintre următoarele lucruri ce pot fi promovate în fiecare piaţă: medicamente fără prescripţie (OTC), medicamente eliberate pe bază de prescripţie medicală, producători şi mărci farmaceutice, asigurări medicale, echipamente medicale, produse de fitness, de dietă şi servicii, produse de igienă, lentile de contact şi ochelari.
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii