DE CITIT. Superscrierile lunii IULIE. Juriul competiţiei Superscrieri a decis cele mai bune opt materiale de presă din luna iulie. Textele vin din online, de la publicaţii ca Vice, PressOne, Decât o Revistă, Recoder şi derapaj relatat de Paginademedia.ro.
Derapajul de la radio Trinitas despre sex, viol şi musulmani, despre care Paginademedia.ro a scris în premieră, se numără printre recomadările din a doua lună de vară.
Prodecanul Facultăţii de Teologie, care între timp şi-a dat şi demisia, a fost în centrul unui moment controversat într-o emisiune de la Trinitas, în care răspundea întrebărilor venite de la ascultători.
„Vă rog să reţineţi, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de aşa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se şi întâlnească şi să fie fertilizat oul”, era unul dintre răspunsurile date de Vasile Răducă - prodecan la Teologie.
Un reportaj video despre Biserică a publicat şi Recorder, însă acum doi ani, la începuturile publicaţiei. Materialul video, despre un fost preot care a vorbeşte despre derapajele BOR, este unul dintre cele mai vizualizate reportaje marca Recorder.
„Întâia predică a unui preot ateu” are peste 1,7 milioane de vizualizări.
De luna trecută un invitat se ocupă de topurile Superscrieri. În iulie a fost rândul Emiliei Şercan, preşedintele juriului Superscrieri şi lector la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele comunicării.
Emilia Şercan s-a ocupat de selecţia celor mai bune materiale de presă ale lunii trecute.
NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist.
Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:
1. Întâia predică a unui preot ateu: „Dumnezeul pe care a trebuit să-l slujesc nu există” - Mihai Voinea, Cristian Delcea, Andrei Crăciun (Recorder.ro)
Recorder: „Un tânăr preot, doctor în teologie şi profesor de Seminar, se rupe de biserică şi deschide o dezbatere îndelung ocolită: decalajul uriaş dintre biserică şi societate.
Obişnuită să jongleze cu scandaluri sexuale şi acuzaţii de corupţie, Biserica se află acum în faţa unui caz care nu mai poate fi rezolvat cu sancţiuni şi comunicate de presă.”
2. Cum e să adopţi un copil în România de pe lista celor refuzaţi de alte familii - Andrada Lăutaru, Iulia Roşu (VICE România)
Vice: „În prezent, România are peste 50 de mii de copii instituţionalizaţi. 1 251 de copii au fost adoptaţi în România în 2017, dintre care 257 proveneau de pe lista de greu adoptabili. În ultima zi a anului trecut, în Registrul Naţional pentru Adopţii, erau înregistraţi 3 123 de copii adoptabili.
2 508 erau încadraţi ca greu adoptabili, conform Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Dreptului Copilului şi Adopţii (ANPDCA).”
3. Propagandă plătită pe Facebook în cazul Caracal. Ce mesaje au răspândit şi pe câţi bani - Codruţa Simina (PressOne)
PressOne: „Două pagini de Facebook, politice.net şi litere.net, care corespund unor site-uri cu proprietari ascunşi, se află în top 5 al entităţilor care au sponsorizat conţinut marcat drept publicitate politică în ultimele 30 de zile, pe Facebook-ul românesc.”
4. Trei dosare în care justiţia română a achitat clanurile din Craiova, în ciuda dovezilor adunate de DIICOT şi FBI - Adriana Oprea, Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan, Delia Marinescu (Tolo.ro)
Tolo.ro: „După ani de investigaţii, zeci de interceptări telefonice ale DIICOT şi sute de nume de victime furnizate de FBI, cei 7 lideri ai clanurilor craiovene Chiciu şi Sărdaru au fost achitaţi.”
5. De unde vin numele cartierelor din Bucureşti - Maria Persu (Scena9)
Scena9: „Ce spun numele cartierelor şi străzilor despre istoria unei comunităţi urbane? De la strada Chiristigiilor din Obor, la Piaţa Hitler sau Raionul V. I. Lenin, schimbările de regim politic şi-au pus amprenta asupra Bucureştiului.”
6. Cum trăieşte şi munceşte un procuror tânăr în România - Ioana Burtea, fotografii de Andrei Pungovschi (Decât o Revistă)
DoR: „Arina Corsei Vultureanu are 30 de ani, doi copii şi 700 de dosare de soluţionat. Este ceea ce se numeşte „procuror de urmărire” la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.”
7. Derapaj grav la Trinitas, radioul Patriarhiei. Despre sex, viol şi musulmani. Sarcina după un viol: poate e un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete - Petrişor Obae (Pagina de Media)
Paginademedia.ro: «Vă rog să reţineţi, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de aşa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se şi întâlnească şi să fie fertilizat oul.»
Este unul dintre răspunsurile date unei ascultătoare de un preot invitat la postul de radio Trinitas, care aparţine Patriarhiei. Nu orice preot, ci prodecanul Facultăţii de Teologie!”
8. Amber Galloway, femeia care a spart barierele sunetului la Electric Castle: „Pentru a dansa nu ai nevoie de urechi“ - Alexandra Constanda, Dorin Constanda (Adevărul)
Adevărul: „Amber Galloway Gallego (42 de ani), cea mai cunoscută interpretă din lume în limbajul semnelor, a vorbit despre experienţa de la festivalul Electric Castle din acest an, acolo unde, împreună cu echipa ei, a urcat pe scenă şi «a tradus» concertele pentru persoanele cu deficienţe de auz. Electric Castle a devenit, astfel, primul festival din România accesibil persoanelor hipoacuzice.”
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Trimite un comentariu