Juriul Superscrieri a decis cele mai bune opt materiale de presă ale începutului de toamnă. Recomandările lunii septembrie şi august vin de la publicaţii precum Să fie lumină, Vice sau PressOne.
Selecţia textelor publicate în ultimele două luni a fost realizată de Teodor Tiţă, fost şef al ştirilor de la Europa FM şi proaspăt om de comunicare în echipa de campanie a lui Dan Barna - candidatul alianţei USR/PLUS la prezidenţiale.
Unul dintre textele din top are în centru dezvăluirile jurnaliştilor de la „Să fie lumină”, despre abuzurile sexuale din Episcopia Huşilor. Acolo, chiar fostul episcop al locului Corneliu Bârlădeanu ar fi abuzat sexual elevi ai Seminarul Teologic din Huşi.
„Justiţia română a băgat la sertar probele video ale abuzurilor sexuale comise de fostul episcop BOR Corneliu Bârlădeanu asupra elevilor de la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huşi”, notează unul dintre episoadele anchetei - semnat de Ovidiu Vanghele şi Vlad Stoicescu.
NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist.
Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:
1. Secretele chiliilor - Ovidiu Vanghele, Vlad Stoicescu (Să fie lumină)
Teodor Tiţă: N-am să obosesc niciodată să recomand textele din proiectul “Să fie lumină” din mai multe motive. Primul şi cel mai evident e că ele vorbesc despre o zonă de care o bună parte din presă se fereşte. Aceea a complexului spiritual-religios a cărui influenţă în viaţa publică şi privată e permanent subestimată. Al doilea ţine de binele pe care, cu intenţie sau fără, autorii îl fac instituţiilor despre care scriu. O invitaţie la atenţie şi la introspecţie.
Din anchetă: „Justiţia română a băgat la sertar probele video ale abuzurilor sexuale comise de fostul episcop BOR Corneliu Bârlădeanu asupra elevilor de la Seminarul Teologic Ioan Gură de Aur din Huşi.”
2. Cât mai trăieşti pe Facebook după ce ai murit - Răzvan Băltăreţu (VICE România)
Teodor Tiţă: Viaţa înainte de singularitate
Din material: Facebook mă întreabă, din când în când, dacă vreau să setez vreun contact moştenitor. Câmpul ăla încă e gol şi va rămâne aşa o vreme. Dacă l-aş seta şi aş muri, acea persoană ar avea acces la contul meu, ca să informeze internetul că am murit şi să-l păstorească în continuare. Dar dacă moare ea/el înaintea mea? Asta e una dintre grijile mele.”
3. La psihiatrie, în România, n-a venit nimeni să-mi spună: măi, băiatule, eşti alcoolic - Iulia Roşu (VICE România)
Teodor Tiţă: “Beau până mor şi-am să mor ca n-am măsură”, ziceau Paraziţii. Adevărat, dar suferi mult până ajungi acolo.
Din articol: „Tragedii precum cea de la Săpoca ar fi putea fi evitate dacă statul român ar recunoaşte că alcoolismul este o boală.”
4. Şcoala pe care copiii s-au înfuriat - Venera Dimulescu, fotografii de Andrei Pungovschi (Scena9)
Teodor Tiţă: Orice articol despre copii furioşi îşi are locul într-un top.
Din articol: „Am fost la şcoala din Clejani, care a fost distrusă săptămâna trecută de trei copii, să particip la slujba de binecuvântare a instituţiei, după ce a fost reparată. Preotul n-a mai venit, dar autorităţile au defilat cu acuzaţii şi prejudecăţi prin faţa elevilor pe care îi au în grijă.”
5. AUDIO. „I-a trecut glonţul pe lângă cap lui nevastă-ta” - Diana Meseşan, ilustraţii de Roma Gavrilă (Scena9)
Teodor Tiţă: Măcar pentru paragraful ăsta: “Femeia povesteşte despre toate astea la mijloc de iulie anul acesta, într-o cameră unde mai mulţi pisoi se joacă şi se ascund pe sub scaune şi cuverturi. E camera unde a intrat în comă la finalul lui 1987, după zece zile de hemoragie.”
Din articol: „Era iarna lui ‘87, în ultima zi când la Cinema Feroviar din Bucureşti rula un film cu arte marţiale pe care fiul Ancăi Moşneguţu ţinea la nebunie să-l vadă. Femeia de 25 de ani şi-a adunat toate puterile, «cu şapte pachete de vată» la ea, şi-a luat copilul la film. Cu mai mult de o săptămână în urmă, Anca îşi provocase un avort acasă, care dusese la o infecţie. «Septicemie», explică aceasta la distanţă de aproape 32 de ani. «Medicul nu era în ţară şi am tot zis că poate, poate. Dă-i cu antibiotic. Hemoragie. Dă-i şi dă-i. Am stat, cred, vreo zece zile.»”
6. Site-ul Coaliţiei conduse de Alexandru Cumpănaşu e copiat după site-ul SRI - Codruţa Simina (PressOne)
Teodor Tiţă: Structura sau design-ul unui site oarecare n-ar trebui să fie subiect demn de citit. Şi totuşi e. Ridicolul românesc e pe cât de scump pe atât de inabil. A, şi nu lipsesc ruşii.
Din articol: „PressOne a descoperit că site-ul oficial al Coaliţiei a fost realizat prin copierea site-ului Serviciului Român de Informaţii (SRI). Astfel, toată structura site-ului CNMR este identică cu cea a site-ului SRI, multe bucăţi din conţinutul acestuia fiind pur şi simplu clonate în site-ul CNMR.”
7. Liceeni în grevă pentru mediu - La realizarea acestui material au contribuit Nicoleta Coşoreanu şi Oana Barbonie, din redacţia Şcoala9 şi patru eleve de liceu care au participat la marş: Teodora Bercea, Alexandra Boboc, Maria Comărniceanu şi Cătălina Perju (Şcoala9)
Teodor Tiţă: Got Greta?
Din articol: „Câteva sute de elevi au ieşit în stradă în Bucureşti să atragă atenţia asupra schimbărilor climatice. Ştiu că ei sunt generaţia care va avea de suferit de pe urma lor.”
8. The Book of Prince - Dan Piepenbring (The New Yorker)
Teodor Tiţă: Unul în engleză din presa altora. Voi fi iertat. Dar e frumos dacă îţi place Prince. Sau dacă scrii. Sau dacă trăieşti o vreme în preajma unei personalităţi copleşitoare
Din articol: „Prince had grand plans for his autobiography, but only a few months to live.”
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii