TVR 1 aduce noi ediţii Izolaţi în România. Jurnalista Dite Dinesz va trece din nou pragul caselor din cătunele izolate ale României.
Noul sezon începe mâine, 2 octombrie, de la ora 22:00.
Tot mânie începe şi un nou sezon al seriei de reportaje Adevăruri despre trecut, cu un episod despre Nicolae Ceauşescu.
Primul episod vine din Munţii Trascău şi Muntele Găina. Treja, o bătrână de peste 90 de ani, coboară o potecă abruptă, după pâine.
„Dar drumul acesta e marea bucurie că se întâlneşte cu oameni. Ce ştiu eu - zice ea. Să ţes, să cos. Nu mare lucru! Filmam şi ne trimitea jos, de teamă că o să pierdem poteca, că e prea greu şi mult pentru noi. Filmam cu drona şi ridica bastonul către ea. Îl adusesem pe bată-l crucea”, spune realizatoarea Dite Dinesz.
La fel, undeva lângă Râmeţi, în Valea Uzei, o altă destinaţie din primul episod, sunt tot mai puţini oameni. Cei care au rămas muncesc cât pentru un sat întreg, ca şi cum le-ar ţine locul.
Dite Dinesz continuă:
„Fiindcă Izolaţi în România e o căutare, îţi asumi că nu ştii drumul sau ce e la capăt. E cumva şi o mare bucurie! Peste tot, oameni care vor să ajute. Emisiunea aceasta nu e doar o serie tv, e o stare înspre bine, pornită de oamenii simpli şi blânzi, de la capătul potecilor.”
Izolaţi în România este realizată de echipa de de la TVR Timişoara: Dite Dinesz - realizator, Marius Danci - operator şi Constantin Buţă - reporter).
Adevăruri despre trecut continuă cu un nou sezon la TVR 1
Seria de reportaje Adevăruri despre trecut revine cu un nou sezon, de asemenea. Începe tot miercuri, 2 octombrie, de la ora 23:00.
Prima ediţie a noului sezon îl are în centru pe Nicolae Ceauşescu, în episodul „Ceauşescu, pacea şi minciuna”. Aduce informaţii despre gradul de înarmare a României în perioada comunistă, despre sprijinul pe care Ceauşescu l-a oferit ani de-a rândul unor organizaţii teroriste şi traficul de arme pe care îl făcea cu aceeaşi abnegaţie cu care, în discursul public, susţinea dezarmarea.
Vor fi, pe psot, poveşti şi mărturii despre viaţa omului de rând în comunism: gradul de înarmare a României în perioada comunistă, destinul Linei şi al Ghiorghinei, copii imperfecţi în perfecta lume comunistă (primul caz de naştere de siamezi despre care se auzea în România) sau monstruosul experiment al regimului comunist de dezvoltare a societăţii prin mutarea populaţiei de la sat în aşa-numitele „centre agro-industriale”.
Mărturii în exclusivitate ale foştilor lucrători la canalul Dunăre-Marea Neagră, învăţământul la sat - cum s-a produs alfabetizarea în România şi cine au fost primii dascăli ai României moderne sau ce au însemnat căminele culturale din anii comunismului aflăm în noul sezon Adevăruri despre trecut.
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii