„Numără degetele”, „citeşte comentariile” sunt câteva dintre sfaturile unei campanii TikTok pentru utilizatorii săi. Platforma a lansat zilele acestea o campanie de educaţie media prin care îi ajută pe utilizatori să identifice informaţiile false legate de războiul Rusia-Ucraina.
Campania constă într-o serie de clipuri explicative realizate cu ajutorul inteligenţei artificiale, prin care utilizatorii sunt învăţaţi la ce să fie atenţi atunci când găsesc informaţii în online.
„Scopul este de a susţine comunitatea din România să interacţioneze în mod critic cu conţinutul pe care îl vizualizează şi să utilizeze platforma în siguranţă, pentru a se proteja împotriva unor potenţiale dezinformări”, spun reprezentanţii TikTok.
„Dacă îţi iei informaţiile din social media, cum poţi să te asiguri că ceea ce vezi e real?”, spune unul dintre clipurile campaniei TikTok de combatere a dezinformării, realizat cu inteligenţa artificială.
„Numără degetele”, spune unul dintre clipuri, ca sfat pentru a identifica o imagine fake. De ce? Pentru că multe dintre programele de inteligenţă artificială nu reuşesc să imite prea bine mâinile, astfel că un defect frecvent este că au prea multe sau prea puţine degete, sau mâinile au o formă ciudată.
Cum îţi dai seama dacă o ştire este falsă? Realizatorii campaniei îi sfătuiesc pe utilizatori să citească mai întâi comentariile de la postare, un spaţiu în care alţi utilizatori sau chiar instituţii publice semnalează dacă este sau nu vorba de un fake.
TikTok a colaborat cu platforma de verificare a informaţiilor LeadStories pentru a realiza videoclipuri explicative.
De asemenea, platforma trimite către pagina LeadStories pentru combaterea dezinformării legate de războiul Rusia-Ucraina.
LeadStories este o platformă web de verificare a informaţiilor care identifică ştiri, zvonurile şi conspiraţiile false sau înşelătoare, folosind tehnologia pentru a identifica conţinutul în trenduri. Acesta este apoi verificat de o echipă de jurnalişti.
Alan Duke, Editor in Chief la LeadStories
„În contextul conflictului Rusia-Ucraina, campaniile de alfabetizare media pot juca un rol crucial în a ajuta publicul să înţeleagă problemele complexe aflate în joc. Ele pot ajuta indivizii să identifice dezinformarea, să înţeleagă motivaţiile şi obiectivele diferitelor surse media şi să recunoască rolul mass-media în formarea opiniei publice şi a deciziilor politice. Împreună cu TikTok, suntem mândri să creăm şi să comunicăm conţinut care va ajuta oamenii să înţeleagă mai bine lumea”
TikTok şi LeadStories vor introduce o pagină web dedicată, care va conţine conţinut despre verificarea informaţiilor şi va ajuta comunitatea să înţeleagă mai multe despre ştirile false şi cum să le identifice.
Mai mult, utilizatorii vor fi direcţionaţi către pagină printr-o intervenţie în căsuţa de căutare prin utilizarea de cuvinte cheie legate de războiul Rusia-Ucraina.
Contul TikTok al LeadStories va continua să fie, de asemenea, populat cu conţinut în mai multe limbi folosite în ţările din Europa Centrală şi de Est.
Organizaţia a creat şi videoclipuri educaţionale promovate în cadrul platformei.
@leadstories Cum să recunoşti un #deepfake #avatar #România ♬ original sound - LeadStories
@leadstories Cum poţi să-ţi dai seama dacă e fals? #Deepfake #Romania ♬ original sound - LeadStories
@leadstories I want to warn you. #DeepFake #Avatare #România ♬ original sound - LeadStories
Activităţi similare vor fi desfăşurate şi în alte ţări europene, cum ar fi (printre altele): Ucraina, Ungaria, Slovacia, Lituania.
Sfaturi pentru a identifica dezinformarea
- Verifică informaţiile: ştirile corecte vor conţine informaţii verificabile care pot fi confirmate cu surse terţe pentru a asigura acurateţea acestora. Dacă unui videoclip îi lipsesc astfel de informaţii, gândeşte-te de ce ar putea fi aşa.
- Gândeşte-te de ce a fost creat acest videoclip: are creatorul conţinutului un anume obiectiv? Conţinutul este conceput pentru a-i face pe oameni să se simtă într-un anumit fel? Dezinformarea este adesea concepută pentru a provoca o reacţie emoţională din partea celor care o consumă.
- Verifică sursa: găseşte sursa acestei informaţii. Este aceasta de încredere? Are vreun bias sau înclinaţie politică? Cum scriu alte surse despre aceeaşi informaţie? Există o diferenţă în cum prezintă faptele? Nu uita să verifici şi contul care a postat informaţiile.
- Păstrează o atitudine sceptică: chiar dacă un videoclip este corect, comentariile de mai jos sau conţinutul asociat cu acesta s-ar putea să nu fie. Gândeşte-te întotdeauna la acurateţea fiecărui videoclip pe care îl consumi înainte de a avea încredere în el.
Cum poţi ajuta la oprirea răspândirii informaţiilor inexacte?
- Fii atent înainte de a posta şi trimite un videoclip: cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să nu răspândeşti informaţii false. Dacă nu eşti sigur dacă ceva este corect sau nu, urmează paşii de mai sus pentru a identifica dacă conţinutul este înşelător şi nu îl distribui până când nu eşti sigur că este exact. Când ai îndoieli, documentează-te.
- Raportează videoclipurile înşelătoare: dacă vezi videoclipuri despre care crezi că sunt înşelătoare, raportează-le în aplicaţie. TikTok lucrează cu verificatori de informaţii pentru a stabili acurateţea conţinutului de pe platformă.