TVR 1 difuzează, la Reportajele Jurnalului de duminică - 18 martie, de la ora 20.00 -, povestea şi urmările accidentului nuclear de la centrala Fukushima, după un an de la Marele Cutremur ce a lovit Japonia, în martie 2011.
Adelin Petrişor şi Cătălin Popescu de la TVR au mers în Ţara Soarelui Răsare, pentru a realiza un documentar despre modul în care Japonia şi-a revenit la un an de la dezastru.
Adelin Petrişor, TVR:
„Localităţile aflate pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei sunt acum localităţi fantomă. Obligaţi să-şi abandoneze casele, oamenii trăiesc acum în alte oraşe din prefectura Fukushima, zone afectate şi ele de radiaţii”.
Una dintre poveştile emoţionante este aceea a unei femei şi a celor două fiice ale sale, evacuate, în momentul accidentului, într-o localitate aflată la 10 kilometri de centrala nucleară. „Au stat o perioadă în acel loc, însă au aflat că acolo radioactivitatea era şi mai mare decât în localitatea de unde au plecat. Au fost atunci evacuate într-o zonă şi mai îndepărtată, unde li s-a repartizat unul dintre apartamentele special construite pentru sinistraţi. Au descoperit însă că radioactivitatea din locuinţă este de 17 ori mai mare decât valoarea normală, pentru că un constructor s-a grăbit atât de tare să ridice blocurile acelea, încât a folosit piatră de la Fukushima. Şi trăiesc în continuare, acolo”, povesteşte Adelin.
Pe 11 martie, TVR 1 a difuzat primul reportaj realizat de Adelin Petrişor în Japonia. Filmul a arătat cum şi-a revenit poporul nipon după cutremur şi tsunami. Înregistrarea reportajului poate fi urmărită AICI.
TVR se numără printre cele 12 televiziuni din lume - şi e singura din România - selectate de guvernul japonez, în noiembrie 2011, să reflecte jurnalistic procesul de reconstrucţie al Japoniei.
Despre Marele Cutremur:
Seismul produs pe 11 martie 2011 a avut o magnitudine de 9 grade şi a fost cel mai grav dezastru cu care s-a confruntat Japonia de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cutremurul a provocat valuri tsunami şi un accident la centrala nucleară Fukushima, în urma lor rămânând peste 15.000 de victime. Aproximativ 4.000 de persoane au fost date dispărute şi în jur de 70.000 au fost evacuate şi mutate în adăposturi.
Proiectul TVR
Guvernul Japoniei a lansat în 2011 - către televiziuni din întreaga lume - invitaţia de a depune proiecte editoriale pe tema reconstrucţiei Japoniei după catastrofa naturală din martie. TVR s-a numărat printre cele 12 televiziuni finaliste.
„Alegerea s-a făcut la Tokio, iar TVR a fost selectată atât pentru calitatea proiectului depus, dar şi pentru buna colaborare a TVR cu Japonia, de-a lungul timpului", au spus autorităţile japoneze de la Bucureşti. În afară de TVR, din Europa au mai fost selectate televiziuni din Italia, Spania şi Rusia.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Trimite un comentariu