Andreea Esca a vorbit într-un interviu pentru Weekend Adevărul despre începuturile sale în televiziune, la 20 de ani de la lansarea postului Pro TV.
"Cred că revoluţia media a însemnat 1 decembrie 1995. Pentru că atunci a început să funcţioneze un cu totul alt tip de televiziune în România. A fost un timp care a impus nişte standarde, a impus un model pentru tot ce a însemnat după şi tot ce a apărut în perioada respectivă. Venea cu un tip de televiziune mult mai alert, venea cu tot ceea ce însemna marketing şi PR, lucruri despre care nu aveam habar în România", a spus Andreea Esca în debutul interviului acordat ziarului Adevărul.
Paginademedia.ro prezintă, în continuare, câteva fragmente din interviul oferit de Andreea Esca publicaţiei Adevărul de Weekend.
Adevărul: Cum ai perceput Mineriadele, ca jurnalistă?
Am fost foarte revoltată şi dezgustată. De fiecare dată aveam senzaţia că totul este foarte labil, că oricând s-ar putea întoarce răul. Asta m-a marcat. Din punct de vedere jurnalistic, mi-aduc aminte că am făcut o mare desfăşurare de forţe şi am acoperit foarte bine evenimentele. Dar au fost unele momente periculoase pentru mine. Mi-aduc aminte că eu cu Lucian Mîndruţă dormeam într-o casă conspirativă. Ne duseseră să stăm acolo ca să nu fim găsiţi de mineri. Asta pentru că primeam foarte multe ameninţări. Unele pot fi în joacă, dar ale ameninţări pot fi reale. Ce se întâmpla pe stradă nu era un scenariu. Noi, aici, la Pro TV, aveam uşile blindate, aveam impresia că suntem în război. Plecam cu Lucian seara de la Pro şi mergeam în acea casă conspirativă. Am stat o vreme acolo. Au fost clipe dificile pentru noi.
Andreea Esca: Cu salariul de la Soti puteam să-mi iau, poate, nişte gumă.
Adevărul: După ce ai venit de la CNN, ai avut două oferte: una de la Canal 31 şi cealaltă de la TVR. Ţi-a fost greu să faci alegerea?
Oferta de la TVR era de fapt la canalul acela pe care voia Mihai Tatulici să îl facă. La Canal 31 se retransmiteau nişte ştiri de la CNN. Aveau un parteneriat. Când am fost la CNN, i-am întrebat pe cei de acolo: "Ce ştiţi de ei? Sunt serioşi?". Mi s-a zis: "Poţi să te duci la ei, sunt OK". Nici n-am stat să mă gândesc când m-am întors. La SOTI seja se terminase treaba. A fost aşa, un fel de televiziune experimentală. Era foarte rudimentar, dar puteam să încercăm să facem orice. De când am venit la Canal 31 şi până am apărut pe post a trecut un an şi un pic. În perioada aceeea, ca să nu-mi ies din mână, am realizat în continuare materiale pentru CNN.
Cum era atmosfera când ai păşit prima oară la Canal 31, viitorul Pro TV?
Canal 31 era un canal de sport. 24 de ore din 24 erau ştiri sportive din off, fără prezentatori, ca la Euronews. Când am ajuns aici am fost întâmpinată de o gaşcă de băieţi foarte frumoşi, foarte tineri, foarte sportivi şi foarte simpatici. Era ca şi cum în fiecare zi mă duceam la club. Erau conduşi de Ilie Ciurescu, care venise de la TVR. (...) Eram extrem de fericiţi în fiecare zi. Nu ne uitam niciodată la ceas. Nu ştiam dacă e Crăciun, dacă e Paşte, nu ştiam care era programul nostru. Nu exista un program. Veneam şi stăteam cu zilele, cu nopţile. (...) Eram o gaşcă de prieteni care făceam ceea ce ne plăcea. Pe bani foarte buni! Cu foarte mult entuziasm şi cu nicio altă presiune.
Andreea Esca: Sunt convinsă că, până la sfârlitul vieţii o să rămân "Andreea Esca de la Pro TV"
Adevărul: Au existat momente în cariera ta în care ai prezentat ştiri despre prieteni, care te afectau în mod direct. Cum ai reuşit să-ţi ţii cumpătul?
Păi nu reuşesc. Nu reuşesc de fiecare dată, dar nici nu îmi impun. Nu mi se pare că sunt un robot şi cred că oamenii nu aşteaptă asta de la mine să fiu aşa. Aşa fac: dacă imi vine să plâng, plâng, dacă îmi vine să râd, râd. Bun, am tot timpul în minte faptul că eu trebuie să îmi fac treaba. Dar nu îmi modific starea în funcţie de ceva. Cum sunt, aşa sunt. Şi în faţa şi în spatele ecranului.
Adevărul: Tu te consideri jurnalistă, vedetă TV, prezentatoare?
Cred că sunt jurnalist. Da. Cred asta. Nu consider că te numeşti jurnalist dacă faci neapărat Facultatea de Jurnalism. Există foarte mulţi colegi de-ai noştri care au terminat Facultatea de Construcţii. Sau Politehnica. Sau Medicina. Şi sunt buni jurnalişti. Cred că jurnalistul este omul căreuia îi pasă de ce se întâmplă, care e curios, care doreşte să vorbească, să informeze, să fie implicat în ce se întâmplă în jurul lui şi să transmită oamenilor asta. Cred că despre asta este jurnalismul.
Adevărul: Crezi că brandul Andreea Esca duce Pro TV în spate?
Cred că suntem legaţi unul de altul. Cred că e normal asta, pentru că ne-am născut împreună.Când am venit eu, nu era Pro TV, chiar nu exista. Eu, de bine, de rău, veneam de la SOTI. Deci eu existam. Ne-am născut împreună aici. E normal să rămânem legaţi. Sunt convinsă că, până la sfârşitul vieţii, orice aş face pe lunea asta, o să rămân "Andreea Esca de la Pro TV". Acum, cine a fost mai întâi, oul sau găina, nici nu mai contează. Contează că împreună formăm un brand important şi credibil, dar şi valoros.
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Comentarii