O nouă divergenţă pe tema drepturilor de difuzare pentru meciurile de la Euro 2016. Telekom România, care deţine pachetul Euro 2016 şi difuzează meciurile pe Dolce Sport, reclamă faptul că partidele se pot vede pe UPC pe două canale nemţeşti, fără drepturi pe România.
Telekom România va depune plângere împotriva UPC la Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru că operatorul de cablu are în grila sa canalele Das Erste şi ZDf, care transmit toate meciurile de la Campionatul European, scrie Ziarul Financiar care citează surse din piaţa de comunicaţii.
În România drepturile de difuzare sunt deţinute de Telekom (întregul pachet de 51 de meciuri) şi de Pro TV (23 de partide). Cele două pachete însumează aproximativ 7 milioane de euro, notează ZF. Din informaţiile Paginademedia.ro, Pro TV a plătit pentru meciuri în jur de două milioane de euro.
“Telekom va depune plângere la CNA în condiţiile în care meciurile sunt difuzate fără licenţă, afectând investiţiile companiei în difuzarea meciurilor”, a declarat pentru ZF o sursă familiară cu situaţia. Afirmaţiile sunt susţinute de sursa menţionată cu o serie de capturi foto / video după transmisiunea live a unor meciuri de la Euro 2016 de pe posturile Das Erste şi ZDF, care par a fi difuzate de compania de cablu UPC România.
Situaţia are precedent în România
Astfel de situaţii nu sunt o premieră în România.
În luna martie a acestui an RCS&RDS a introdus în grila sa postul unguresc M4 Sport care difuza meciuri de la UEFA Champions Legue, competiţie pentru care drepturile de difuzare au fost cumpărate în exclusivitate de Dolce Sport şi, pentru o opţiune, de Pro TV, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.
La momentul respectiv, reprezentanţii RCS au spus că televiziunea de sport a intrat în pachetul digital al cablistului, oferit minorităţilor şi că era disponibil în zonele precum Braşov, Harghita sau Covasna.
Un caz asemănător s-a întâmplat tot cablistului RCS&RDS în 2013, când difuza pe teritoriul României varianta ungurească a canalului Digi Sport, care avea drepturi pentru Premier League pentru ţări din regiune, dar nu şi pentru România. În aceeaşi perioadă, drepturile exclusive pentru România ale campionatului englezesc erau la Eurosport. Ulterior, postul a fost codat.
Citeşte şi:
-
Programul complet al meciurilor de la Euro2016, AICI
-
EXCLUSIV. Cât vor costa reclamele la meciurile Euro 2016 de pe Pro TV. Preţurile pot ajunge şi la 25.000 de euro pe o reclamă
-
Cine vor fi comentatorii Pro TV de la Euro2016, AICI
-
Cine vor fi comentatorii Dolce Sport de la Euro2016
-
Dolce Sport: Meciurile de la Euro, pe mobil, tablete şi Smart TV. Cât costă abonamentul
-
CNA: Cât pot prelua televiziunile de la Pro TV şi Dolce din meciurile Euro 2016
-
EURO 2016. Audienţele tuturor meciurilor de pe Pro TV şi Dolce Sport
Comentarii
Cat despre Telekom, nu pot sa spun decat sa le fie rusine!
În ceea ce privește Jocurile Olimpice postul M 4 Sport a cumpărat drepturile de retransmisie pentru mai multe țări inclusiv România deci Telekom nu se mai poate băga. Iată și sursa: http://www.m4sport.hu/2016/06/18/a-hataron-tuli-magyarok-2018-tol-hat-even-at-a-kozmediaban-kovethetik-az-olimpiai-jatekokat/
Cum poti avea pretentia intreruperii intregului program al unor posturi de televiziune straine ptr faptul ca 2-4 ore din 24 acestea emit acelasi continut ptr care tu Dolce ai exclusivitate teritoriala de limba romana ? Nu ucraineana, nu turca, nu maghiara, nu sirba.
Plus, eu nu cred ca ZDF ca program pan-european FTA, isi emite fraudulos continutul de meciuri pe teritoriul Romaniei. Daca nu aveau platite drepturile de difuzare in afara Germaniei, ar fi procedat ca posturile maghiare la care pe feed-ul de satelit apare un mesaj in limba maghiara dublat de versiunea sa in engleza, prin care postul anunta faptul ca nu detine licenta ptr difuzare in afara teritoriului maghiar.
La ora actuala si pina la sfirsitul Euro 2016, din grila UPC digital sint intrerupte posturi din Germania (Erste, ZDF, 3Sat, Sat1), Austria (Servus Tv), Turcia (TRT1), Ucraina (1+1), Ungaria (Duna Tv), Serbia (RTS1, RTS Sat, B92, Prva, Dm Sat). Se observa usor ca Serbia are cele mai multe posturi intrerupte, nu-mi dau seama daca tot din abuzul Dolce, sau excesul de zel al UPC. RTS1 transmite intr-adevar meciurile, dar RTS Sat e echivalentul TVRi adica un program fara consumuri financiare ptr licente, asadar un program modest, fara spectaculozitati de continut. De ce sa-l opresti ? B92 si Prva sint echivalentele la ProTv si A1, n-am vazut pe ele absolut nici o partida de forbal de la Euro, eventual rezumate. Dm Sat e un program muzical, eu il consider de manele. Ce legatura are cu Euro 2016 ? Sau, ce legatura cu Euro are Servus Tv, un program austriac de documentare si emisiuni culturale, care simbata de simbata il are ca amfitrion pe maestrul Ioan Holender ? Ptr ca difuzeaza rezumate de la Euro ? Atunci ce-ar fi ca si CNN, Sky News, BBC World sa fie intrerupte, caci nu-i asa, si acestea difuzeaza rezumate ale meciurilor de la Euro, nu ?
Cred ca situatia e un precedent periculos, care se va putea repeta curind la Olimpiada de la Rio.
Detinerea exclusivitatii teritoriale trebuie sa se rezume pe teritoriul respectiv la limba in care se face difuzarea.
18.06.2016 @ 14:57 - Cele 2 posturi sunt doar în anumite regiuni, nu există în grila națională. Și Sat 1 o să transmită partide din Euro 2016 începând de mâine, o să le elimine din grila UPC, Canal S și Ines? Rușine Telekom! :) Ăștia se plâng acum din orice pentru că majoritatea oricum se uită pe Pro TV. La ce acoperire are Telekom cu canalele lui nici nu mă mir.
Pe de altă parte, aceste posturi (ARD și ZDF), precum și Digi Sport HU ar fi fost și azi în respectivele grile dacă unii abonați ai acestor companii nu s-ar fi „lăudat” cu ele dintr-o plăcere prostească de fanboy de a lăuda companiile de cablu mai ceva ca pe propria afacere. E bine să se respecte legea, dar marile companii nu sunt deranjate de prezența efectivă a acestor posturi în grilele concurenților, ci de valul de discuții care se naște în jurul lor.